SPOR OKO ZASLUGA ZA RIBARE

SUKOB NAŠIH EUROPARLAMENTARKI Petir: 'Prepisivala je od mene'; Tomašić: 'Ona je napravila loš amandman i može se slikati s njim!'

Petir nije napravila dobar amandman i može se slikati s njim, kaže Ruža Tomašić
Marijana Petir, Ruža Tomašić
 HANZA MEDIA

Nakon što je u Europskom parlamentu sredinom tjedna usvojen amandman prema kojem ribari u Jadranu mogu opet koristiti okružujuće mreže plivarice, europarlamentarke Ruža Tomašić i Marijana Petir u medijima su se prepirale čija je zasluga za taj amandman veća.

Jučer nam je iz zagrebačkog ureda Marijane Petir stigao dopis u kojem se navodi kako je “Petir amandmane usuglašene sa sektorom ribarstva i nadležnim državnim tijelima uložila još u veljači 2017. u Odboru za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane te je iste te amandmane podnijela u lipnju 2017. i Odboru za ribarstvo, dok je zastupnica Tomašić, kako se iz medija doznaje, amandmane prvi put podnijela tek u lipnju. Iz usporedbe amandmana vidljivo je da je Tomašić od Petir gotovo u cijelosti preuzela i amandmane i obrazloženja za amandmane”.

- Svoje amandmane izradila sam u suradnji sa sektorom ribarstva i nadležnim državnim tijelima. Poslala sam ih kolegama, među kojima je i kolegica Tomašić, na supotpis jer je članica Odbora za ribarstvo. Kako je njezin odgovor o supotpisu izostao, na kraju sam podnijela amandmane s kolegom Jarosławom Walesom - kaže Petir.

Napominje da je čak 13 zastupnika iz različitih članica podnijelo amandmane sličnog sadržaja na članak 35., stavak 1. točke a, kojim se predlaže brisanje članaka iz Mediteranske uredbe koji su problematični za ribare na cijelom Mediteranu, a odnosili su se i na hrvatske ribare. Petir žali što je pozitivna mjera za hrvatske ribare ostala u sjeni negativnih medijskih objava.

To isto nam je rekla i Ruža Tomašić koja se nasmijala na tvrdnju da je prepisala amandman od Petir.

- Ako je ona taj amandman napisala, a ja prepisala, kako to da je moj amandman prošao, a njen nije? Možda zato što sam ja članica Odbora za ribarstvo, a ona Odbora za poljoprivredu. Ja se tamo ne guram - rekla nam je Tomašić.

- Možda je vaš amandman prošao jer ga niste dobro prepisali?

- Ha-ha, štos je u tome što ona nije napravila dobar amandman i može se slikati s njim. Uostalom, taj je amandman prvo dala Poljaku na potpis i nije me pričekala dok sam bila na putu za Strasbourg. Za njen je amandman glasovalo samo troje zastupnika, pa i ja, da mi ne bi prigovarala. Da smo se dogovorile, mogli smo ići zajedno s amandmanima. Ovako je meni preostalo da branim amandman na trijaži, gdje su dali povjerenje da budem izvjestiteljica o gospodarskom stanju plave ribe. Zato mi je mučno uopće govoriti o nekom sukobu kada bismo svi trebali raditi za dobrobit naših ribara - zaključila je Tomašić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 04:35