SINDIKATI VS. VLADA

SUKOB OKO ZAKONA O RADU '8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati sna izboreno je u 19. stoljeću. Sada to dolazi u pitanje!'

Mogućnost da se radni tjedan produži na 56 sati, čemu se protive sindikati, samo je iznimka
 Damir Krajac / CROPIX

ZAGREB - Predstavnici Ministarstva rada i mirovinskog sustava i sindikata na današnjoj su javnoj raspravi o zakonskim prijedlozima o raspodjeli radnog vremena i o povremenim poslovima iznijeli suprostavljena stajališta o tome kako bi se ti prijedlozi mogli odraziti na položaj radnika.

Pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Marina Kasunić Peris ustvrdila je da prijedlozi Ministarstva idu u smjeru zaštite radnika, ali i očuvanja radnih mjesta, pa ne razumije zašto se sindikati protive.

SINDIKATI NAPUSTILI PREGOVORE O ZAKONU O RADU 'Sljedeći tjedan prosvjedujemo!'

Mogućnost da se radni tjedan produži na 56 sati, čemu se protive sindikati, samo je iznimka, a ne pravilo jer i dalje ostaje 40 sati tjedno, samo se predlaže drugačiji raspored radnog vremena. Naš prijedlog ne znači pojačani intenzitet rada radnika, nego uvodimo transparentan sustav organizacije radnog vremena, koji će omogućiti da se riješe postojeće zloporabe, poručila je Kasunić Peris.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel, međutim, kaže da je pitanje raspodjele radnog vremena najvažnije za sindikate koji neće dopustiti povratak u 19. stoljeće. "Tri osmice, 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati sna, za koje su se radnici izborili još 1886. godine sada dolaze u pitanje", upozorio je Novosel.

'RADNICI ĆE SAMI UPLAĆIVATI U FOND ZA OTPREMININE!' Mrsić o najavljenim izmjenama Zakona o radu

Nedopustivo je da se poslodavcima omogućuje da sami utvrđuju radno vrijeme bez socijalnog dijaloga sa sindikatima i radnicima, zbog toga smo spremni izaći i na ulice, najavio je Novosel.

Sindikalni čelnici napustili su prošlog tjedna pregovore o izmjenama Zakona o radu (ZOR) jer nisu prihvaćeni njihovi zahtjevi, te su za četvrtak, 17. listopada, najavili prosvjed ispred Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever napao je prijedlog Zakona o privremenim poslovima kao "klopku i prijevaru" kojom se na mala vrata u Hrvatsku želi uvesti nove oblike fleksibilnih nesigurnih radnih uvjeta kako bi radnici za poslodavce postali jeftiniji nego dosad.

Sindikatima je također sporan otkaz iz financijski uvjetovanog razloga, a ministar Mrsić na proteklom je sastanku prihvatio da se to izbriše, no zauzvrat je tražio da se iz ZOR-a izbaci i cijeli sustav otpremnina, jer će se one rješavati drugim zakonom. Tražimo da otpremine ostanu u ZOR-u dok se ne dogovori nekakav novi sustav otpremnina, kazao je Sever.

Ministar također nije prihvatio zahtjev da se odustane od prijedloga o sudskom raskidu radnog odnosa, budući da sindikalci smatraju kako se time bespotrebno miješa zakon u sustav koji je dobro uređen i dobro funkcionira.

Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš rekao je kako tvrdnje da će se lakšim otpuštanjem omogućiti lakše zapošljavanje "nisu ni za vrtićki uzrast", a dosad je svaka izmjena ZOR-a bila na štetu radnika.

Javna rasprava održana je u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i zaklade Friedrich Ebert Stiftung.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 05:42