DRAMA U STRANCI

SUKOB U HDZ-u: PODJELE NA PRGOMETOVU I MIKULIĆEVU STRUJU 'Zagrebački HDZ vrije, Plenković će ga morati što prije raspustiti'

Ne promjeni li GO Zagreba, Plenkoviću će politiku u metropoli voditi Brkić, Stier ili Hasanbegović.
 Boris Kovacev / CROPIX

Što se više bliži 29. lipnja, datum kada bi se trebala formirati zagrebačka Skupština, to jače vrije u zagrebačkom HDZ-u. Formalno se ne događa ništa jer se još nije sastao Glavni odbor, nisu se proanalizirali rezultati lokalnih izbora, nije zauzet nikakav formalni stav o koaliranju s Milanom Bandićem, niti je odlučeno tko bi u varijanti koalicije s Bandićem bio HDZ-ov kandidat za predsjednika Skupštine. U toj se ulozi vidi šef zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić, ali i HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba i nositelj liste za Skupštinu, Drago Prgomet.

Njih dvojica personaliziraju suprotstavljene politike unutar HDZ-a te bit žestokih sukoba i duboke podjele u zagrebačkom HDZ-u. Ishod tog sukoba koji se više ne može držati ispod površine reflektirat će se i na poziciju šefa HDZ-a Andreja Plenkovića na čelu stranke i politiku koju će provoditi HDZ. A Plenković se, kako nam potvrđuje više izvora iz HDZ-a, zasad drži po strani, ne donosi odluke, niti glavnim akterima sukoba daje naslutiti kamo smjera. S Mikulićem navodno već dulje nije ni razgovarao.

Pregovori

- Ne promijeni li strukturu zagrebačkog HDZ-a, Plenković mora biti svjestan da će mu politiku u najvećoj stranačkoj organizaciji voditi Milijan Brkić u suradnji s Davorom Stierom te Hasanbegovićem i Brunom Esih - kaže nam osoba koja podupire Prgometa i smatra da treba promijeniti kadrovsku strukturu zagrebačkog HDZ-a, pa makar to značilo raspuštanje organizacije.

Druga strana se ne slaže i tvrdi da Bandića treba odmah podržati i pomoći mu da već 29. lipnja konstituira Skupštinu formiranjem većine s HDZ-om i pet zastupnika s liste Brune Esih i Hasanbegovića.

- Predlažem Bandiću da odmah prihvati uvjet Esih i Hasanbegovića te pristane na promjenu naziva Trga maršala Tita. Ako odmah ne prihvati ovaj uvjet, s vremenom će mu se postaviti još veći, a novi izbori za Skupštinu nikako mu ne idu u prilog jer će na njima dobiti bitno manje mandata - govori nam sugovornik iz HDZ-ove struje koja podržava Mikulića. Po njemu je Prgometova epizoda prošla.

- Mikulić će u idućih nekoliko dana razgovarati s Bandićem i ne vidim nikakve zapreke da se do četvrtka, 29. lipnja, sve dogovore. Mikulić će biti predsjednik Skupštine, a programsku osnovu za suradnju definirat će bez većih problema - kaže naš sugovornik.

Nema podršku

- A što s Prgometom? - pitali smo.

- Prgomet neće biti predsjednik Skupštine. Na to se mjesto ne može gurati čovjek koji je na izborima osvojio 5,5 posto, kojega ne prihvaća teren. Uostalom, Hasanbegović i Esih su rekli da ni pod koju cijenu neće podržati Prgometa - kaže i podsjeća da je za većinu potrebno 26 vijećnika u Skupštini, da Bandićeva stranka ima njih 14, HDZ ima 7, te je nužno još njih pet koliko je ušlo u Skupštinu s liste Brune Esih.

- Kada bi se popustilo Brkiću i Mikuliću i dopustilo da na isti način kao do sada dogovaraju koalicije s Bandićem, to bi značilo da Plenković nema snage za vođenje HDZ-a i da je ostavio na cjedilu sve one ljude u stranci koji su vjerovali u promjene - kaže nam predstavnik suprotne struje u HDZ-u, zagovornik Plenkovića i njegove politike. Po njemu se Skupština neće formirati 29. lipnja jer HDZ-ovci nemaju nikakve osnove za glasanje.

Bez identiteta

- Najprije se mora sastati Gradski odbor, moraju se proanalizirati izborni rezultati. Poštena analiza će pokazati da je zagrebački HDZ izgubljen u identifikacijskom i organizacijskom smislu - kaže zagovornik promjena i ističe da treba održati obećanje koje je Prgomet dao biračima, da će suradnja s Bandićem biti jasna i otvorena. Ističe da Plenković ne bi smio dopustiti da se s Bandićem opet dogovara ispod žita.

Druga strana na ovo lakonski odgovara da tu nema nikakvih problema jer će pregovarati Mikulić, a dogovorit će i tko će biti zamjene. Druga strana pak kaže da ne treba isključiti mogućnost raspuštanja zagrebačkog HDZ-a.

- Razmatra se ta opcija, no znajući Plenkovića, on nije sklon radikalnim rješenjima. Navodno bi zbrinuo Mikulića kroz poziciju predsjednika saborskog Odbora za informatizaciju i medije, a spominje se i neki inspektorat - kaže naš sugovornik koji ne vjeruje da će Plenković pristati da mu Hasanbegović i Esih određuju kandidate za šefa zagrebačke Skupštine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:20