DANAS LISTA OD 10 KANDIDATA

Sukob u HDZ-u zbog Mlakara: Ne žele ga za ustavnog suca

Dio članstva protiv je ideje da se bivši ministar, opterećen aferom Hypo, nađe na listi kandidata za Ustavni sud
Davorin Mlakar
 Goran Mehkek / CROPIX

Saborski Odbor za Ustav na današnoj bi sjednici trebao utvrditi i Saboru na izjašnjavanje poslati listu od 10 kandidata za ustavne suce. Jučer u popodnevnim satima, međutim, u HDZ-u još nije bio postignut dogovor oko liste kandidata koju je ta stranka spremna podržati. “Još se konzultiramo…”, potvrdio je jučer popodne Jutarnjem listu HDZ-ov član Odbora za Ustav, Dražen Bošnjaković.

HDZ je, naime, zatražio da se sjednica Odbora za Ustav koja je već bila javno najavljena za jučer odgodi za jedan dan kao bi razriješili unutarstranački konflikt oko toga treba li na listi desetorice ustavnih sudaca biti ime saborskog zastupnika Davorina Mlakara. Dio HDZ-ovaca, kako neslužbeno doznajemo, ne želi podržati Mlakarov izbor u Ustavni sud nakon prošlotjedne objave priloga na HRT-u o njegovoj navodnoj upletenosti u koruptivne poslove Hypo banke u Hrvatskoj vezane uz zemljišta na Pagu. Neki od naših sugovornika iz HDZ-a uvjeravaju nas, međutim, da se objava te afere koristi tek kao alibi za Mlakarovu eliminaciju iz izbora za Ustavni sud, dok stvarni razlozi leže u interesnim sukobima unutar HDZ-a.

Ozbiljni sukobi

U parlamentarnom klubu HDZ-a, tvrde naši sugovornici iz te stranke, postoje ozbiljni sukobi, a jedn od pokazatelja je i nedavni spor između Ivana Šukera i Gorana Marića vezan uz članstvo u NO HBOR-a. Prema dosadašnjoj parlamentarnoj praksi, u Nadzorni odbor HBOR-a Sabor je birao predsjednika Odbora za financije, a to je u ovom sazivu HDZ-ovac Goran Marić. Šuker je, međutim, tu ustaljenu praksu pokušao promijeniti i za NO HBOR-a, kako doznajemo, bez dogovora s Klubom HDZ-a kandidrao sebe. Ta epizoda je, doznajemo, bila jedan od razloga zbog kojih su Davorin Mlakar i Gordan Jandroković podnijeli ostavke na funkcije potredsjednika stranačkog Kluba. Pokušaji opstrukcije Mlakarova izbora u Ustavni sud, tvrde naši izvori, nastavak su tih sukoba.I SDP-ovac Peđa Grbin je nakon HRT-ova priloga u kojem se tvrdi da austrijska policija istražuje aferu u koju je upleten Mlakar za Jutarnji list izjavio da ta stranka ima problem s njegovim izborom u Ustavni sud. Ovoga tjedna, međutim, to više ne želi javno ponoviti.

“Mi u SDP-u ne odustajemo od liste svojih kandidata i dosadašnjih dogovora”, izjavio je jučer za Jutarnji list Grbin i iznio uvjerenje da neće biti problema kod izbora za ustavne suce jer se radi o prevažnoj temi.

HNS-ovci također neslužbeno tvrde da su neskloni podržati Mlakarov izbor u Ustavni sud. Nije isto, tvrde, biti izabran na političku funkciju kao što je ona saborskog zastupnika jer o tome odlučuju sami građani, ali kadroviranje u parlamentu osobe koja ima ovakav uteg povlači za sobom izravnu odgovornost. No, javno to ne žele potvrditi.

Most traži stručnjake

“Iako još nisu završili konzultacije, mostovci će inzistirati na izboru ustavnih sudaca u punom sastavu, svih deset, a kod glasanja vodit će računa da su ustavni suci dokazani stručnjaci”, tvrdi glasnogovornik Mosta Miroslav Šimić. Na pitanje kakav je stav unutar Mosta prema kandidaturi Davorina Mlakara Šimić kaže da o novoj aferi u koju je umiješan Mlakar znaju samo iz novina, a ono što su pročitali smatraju sjenom na njegovoj kandidaturi.

Most je, kako neslužbeno doznajemo, spreman podržati listu kandidata za Ustavni sud pod uvjetom da na njoj nema političara, tj. SDP-ovaca Josipa Leke i Ingrid Antičević- Marinović i HDZ-ovca Davorina Mlakara. Most, doznajemo, također traži da na listi za Ustavni sud bude barem jedan kandidat iz redova sveučilišnih profesora prava. Zadnjih se dana kuloarima provlači i spekulacija prema kojoj bi Sabor na ovome natječaju umjesto deset mogao izabrati samo šest ustavnih sudaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 21:59