AKADEMSKA 'RASPRAVA'

SUKOB ZBOG FINANCIJSKOG IZVJEŠĆA Bivši rektor nasljedniku: S vama ne razgovaram dok se ne ispričate

Prof. Bjeliš traži od novog rektora prof. Borasa povlačenje izvještaja o reviziji
 CROPIX

Prof. Aleksa Bjeliš, bivši rektor Sveučilišta u Zagrebu, prije nekoliko dana uputio je prof. Damiru Borasu, nasljedniku u rektorskoj fotelji, oštro pismo u kojem ga izvještava o prekidu međusobne komunikacije.

Pismo bivšeg rektora, drugo u posljednjih 40-ak dana, stiglo je i na adrese dekana 33 sastavnice našeg najstarijeg i najvećeg sveučilišta. Iz pisma je razvidno kako Bjeliš prekida komunikaciju s Borasom jer sadašnji rektor nije poslušao prijedlog prethodnika, iznesen u pismu od 15. prosinca 2014., da sa sjednice Senata održane 16. prosinca 2014. povuče “Izvještaj o reviziji procesa trošenja sredstava iz programskih ugovora i cjelovitog iznosa”.

Tranzicijski postupak

“Jednako tako niste uzeli u obzir upozorenja koja su članovima Senata poslale ranije prorektorice, prof. dr. sc. Blaženka Divjak i prof. dr. sc. Vesna Vašiček, vezana uz neprofesionalnost i propuste kod provođenja postupka revizije, kao i uz niz netočnih i proizvoljnih tvrdnji iznijetih u spomenutom tekstu. Iz zapisnika prosinačke sjednice također je vidljivo kako ste u ovoj temi, kao i mnogim drugima, u potpunosti minorizirali doprinose ranijeg čelništva, Rektorskog kolegija u proširenom sastavu i mnogih drugih kolegica i kolega koji su sudjelovali u višemjesečnom tranzicijskom postupku o kojem su opsežnom dokumentacijom bili upoznati i članovi Senata”, piše Bjeliš.

“Teško bi na primjer i nakon sasvim površnog praćenja sjednica Kolegija na kojima ste bili prisutni, ili pak kasnijeg korištenja dokumentacije, bilo moguće izreći tvrdnju kako, vezano uz gore navedenu točku dnevnog reda, ‘nije bilo primopredaje u smislu svih budućih financijskih obveza’”, nastavlja Bjeliš.

Pravila rada ureda

On zatim Borasa obavještava o prekidu komunikacije.

“Obzirom da dakle niste ništa napravili kako biste zaštitili akademski i moralni integritet ranijeg rektora i prorektorica, želim Vas izvijestiti kako s Vama prekidam svaku daljnju komunikaciju”, poručuje Bjeliš. Svome nasljedniku ostavlja mogućnost obnavljanja komunikacije, ali pod tri uvjeta.

“Zatražite od Senata da tekstu ‘Izvještaj o reviziji procesa trošenja sredstava iz programskih ugovora i cjelovitog iznosa’ ukine atribut službenog sveučilišnog i senatskog dokumenta”, naglašava Bjeliš. Njegov je drugi zahtjev da Boras Senatu predloži razrješenje prof. dr. sc. Tonćija Lazibata, prorektora za poslovanje u čijoj je radnoj domeni bila priprema i provedba revizijskog postupka. Naime, sporni izvještaj djelo je Zajedničkog ureda za unutarnju reviziju koji je Senat Sveučilišta u Zagrebu uspostavio u razdoblju od 2011. do 2013. Nakon toga su rektor i dekani svih sastavnica, izuzev Ekonomskog fakulteta, uz prethodnu suglasnost ministra financija potpisali sporazum kojim su se obvezali na pravila i uvjete rada ureda. Bjeliš je u prvom pismu upozorio kako je Lazibat kao dekan Ekonomskog fakulteta u nekoliko rasprava na senatskim sjednicama iznosio mišljenje da je Zajednički sveučilišni ured za unutarnju reviziju nepotreban unatoč zakonskoj obvezi ustroja.

“Ta osoba sada potpisuje ‘Izvještaj o reviziji procesa trošenja sredstava iz programskih ugovora i cjelovitog iznosa’...”, upozorio je Bjeliš.

Ne žele komentirati

Naposljetku, kao treći uvjet obnove komunikacije zahtijeva od Borasa da mu uputi “osobnu pismenu i javnu ispriku preko mrežne stranice Svečilišta u Zagrebu” te o svom činu službeno obavijesti članove Senata Sveučilišta.

Pokušali smo jučer doći do glavnih aktera “akademske svađe” koji su donedavno uspješno surađivali. Prof. Bjeliš naglasio je kako više nije javna osoba i kako s autoricom teksta može razgovarati kao s privatnom osobom, ali ne i kao novinarkom. Rektoru Borasu pitanja smo uputili preko sveučilišne službe za odnose s javnošću, ali do zaključenja broja odgovori nisu stigli.

‘Novac za fakultete završio u rektoratu’

U spornom izvještaju stoji i kako je revizijom procesa raspodjele sredstava iz programskih ugovora utvrđeno da “sredstva namijenjena punoj subvenciji participacije u troškovima studija redovitih studenata nisu doznačavana sastavnicama prema broju njihovih redovitih studenata”. “Budući da se nije primijenio princip prema kojem ‘novac slijedi studenta’, došlo je do značajnog smanjenja sredstava većini sastavnica. Istovremeno je zabilježena uplata sredstava iz programskih ugovora Rektoratu koji nema studente”, piše u izvještaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:25