SPOR OKO NAVODNOG PLAGIJATA

SUKOB ZBOG MINISTRA BARIŠIĆA S adrese Sveučilišta u Zagrebu anonimno napadnut akademik Vlatko Silobrčić, on odgovorio i brzo i žestoko!

Vlatko Silobrčić i Pavo Barišić
 Ronald Goršić / Hanza Media

U ponedjeljak je Zagrebačko sveučilište u objavilo je nepotpisano priopćenje u kojemu brani novog ministra obrazovanja Pavu Barišića od optužbi s kojima se susreće otkako je objavljeno da će preuzeti resor znanosti i obrazovanja.

Podsjećamo, Barišića se optužuje da je prije nekoliko godina počinio plagijat, o čemu je dosada raspravljalo nekoliko tijela, ali ni jedno nije donijelo odluku koja bi inkriminirala ministra. No, o toj će optužbi za plagijat uskoro odlučivati Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju kojem predsjeda akademik Vlatko Silobrčić.

Tim povodom oglasilo se i Sveučilište u Zagrebu, čije priopćenje prenosimo u cijelosti:

Nakon što je imenovana nova Vlada Republike Hrvatske kontinuirani napadi na novog ministra znanosti i obrazovanja poprimili su razmjere pravog medijskog linča, odnosno medijskog suđenja u kojem nije predviđeno uvažavanje činjenica ni regularnih procedura u kojima se one utvrđuju. Čak i nakon što se neistiniti navodi javno demantiraju, oni se u svakom slijedećem zbrajanju grijeha novog ministra stalno iznova ponavljaju kao medijski dokazane istine. Svrha je takva kumuliranja neutemeljenih optužbi i nedokazanih prijestupa da se medijski proizvede politički pritisak kojim će se nametnuti kadrovska rješenja po volji prepoznatljivim interesnim i političkim krugovima.

Posebno zabrinjava činjenica da je neodgovornim medijskim istupanjem predsjednika Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju to saborsko etičko tijelo uvučeno u medijsku i političku kampanju koja se teško može dovesti u sklad s etičkim standardima. Predsjednik Etičkog odbora takvim je postupcima prekršio prije svega odredbe Poslovnika Etičkog odbora koje naglašeno sprječavaju Odbor da svoje postupke provodi u tehnologiji javnog linča. No, prije toga, na inicijativu predsjednika, Odbor je Izmjenama i dopunama Etičkog kodeksa od 15. lipnja 2015. svoje ovlasti proširio izvan zakonskog okvira i uveo tzv. "hijerarhijski red postupanja" koji se izrijekom protivi ustavnom načelu autonomije sveučilišta.

U svezi s tim na Sveučilištu u Zagrebu već je pokrenuta inicijativa za podnošenje odgovarajuće ustavne tužbe. U konkretnom slučaju, predsjednik Etičkog odbora pokušava uzurpirano pravo vrhovnog etičkog sudišta, metodom "vađenja iz ormara" prema političkoj potrebi, retroaktivno primijeniti na etički već davno, na dvama etičkim odborima sveučilišta u Splitu i u Zagrebu te na Područnom vijeću za humanističke znanosti Nacionalnog vijeća za znanost, procesuirane odnosno odbačene i zaključene predmete.

Sveučilište u Zagrebu ovim putem izražava negodovanje i snažno protivljenje pojavama medijskog suđenja i etičkog okrivljavanja u neregularnim procedurama te apelira na sve sudionike da se u javnom djelovanju pridržavaju institucionalnog reda, zakonskih normi i etičkih standarda.

To je elementarna pretpostavka demokracije i poštovanja ljudskih prava u civiliziranom svijetu

Kako se u priopćenju Sveučilišta proziva i Predsjednika Etičkog odbora, akademika Vlatka Silobrčića, u utorak je stigao i njegov odgovor koji također prenosimo u cijelosti:

Pojavila se očekivana reakcija s naslovom: "Priopćenje......" Kako nije potpisana zapravo ne znam od koga. Ipak ću reagirati jer je objavljeno u javnosti (vidi: mrežna stranica Sveučilišta, 31.10.2016.)

U prvome dijelu toga anonimnoga teksta, anonimni tekstopisac (dalje X) brani sadašnju Vladu i posebno njezina ministra P. Barišića. Korisna djelatnost X-a; valjda će mu netko uvažiti to što radi!

U drugome ulomku "drvlje i kamenje" na mene i moju fukciju predsjednika Odbora za etiku u znanosti i visokome obrazovanju. Idemo redom: X mi pripisuje moći koje ja nemam. Naime ja sam jedan od devet članica/članova Odbora koje je imenovao Sabor. Dopuna Kodeksa Odbora nije mogla biti obavljena a da većina (ako se dobro sjećam bilo je jednoglasno!) Odbora nije dopune formulirala i prihvatila. Dakle Sabor je imenovao tijelo koje je, u okviru svojih zakonskih prava, dopunilo svoj Kodeks. Te su dopune bile u Izvještaju koji sam podnio Saboru u veljači 2016. Sabor je Izvještaj prihvatio bez primjedbi.

Ali, idemo dalje, meni se pripisuje haranga protiv gospodina P. Barišića, iako nema niti jedne moje izjave u kojoj sam ga ja optužio za plagiranje. Rekao sam samo da ja, s takvom "poputbinom"(tj. onim što mu se spočitavalo u javnosti) ne bi pristao na kandidaturu za ministra, dok se stvari ne raščiste. Sve javne tekstovi o "nepodopštinama" gospodina Barišića pisali su drugi. Nisam sve tekstove prikupljao pa ih ne mogu ni navesti (sjećam se bar nekih dnevnih novina u kojima su se pojavljivali: Jutarnji list, Večernji list, Index, 24 sata). Svježi su mi primjeri dvaju tekstova koje su pisali filozofi: Jure Zovko i Neven Sesardić. Ipak se sada sve što se u javnosti pojavilo protiv Ministra pripisuje meni. Nije istina, ali je korisno! Treba optužiti predsjednika Odbora jer bi Odbor mogao biti opasan.

Među konstrukcijama X-a je i ta da sam ja držao u arhivi predmete protiv gospodina Barišića da ih izvadim u pravo vrijeme. Lijepa priča: 2011. godine kad nisam mogao znati da ću 2014. biti imenovan od Sabora u Odbor i da će me Odbor izabrati za svoga predsjednika, sakrio sam predmete jer sam znao da će gospodin P. Barišić biti predložen za ministra 2016. godine i tada ću ga ja napasti. Što su Braća Grimm prema X-u!!

Dalje, pripisuje mi se kršenje Poslovnika Odbora, valjda zato što sam javno rekao da će i predmet gospodina Barišića biti na dnevnome redu, kao i svi predmeti za koje smo doznali da su došli u Odbor u vrijeme kad mu je bio istekao mandat, i nisu prošli redovitu porceduru (o tome vidi priopćenje Odbora na mrežnoj stranici Agencije za znanost i visoko obrazovanje). Riječ je o razdoblju od 2011. do ljeta 2014. kad je imenovao Odbor kojem predsjedam.

Preporučam X-u, da prvo stekne građansku hrabrost da se potpiše na svoju umotvorinu. Zatim možemom raspravljati o svemu. Do tada, sretne mu/joj maštarije.

Vlatko Silobrčić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:30