OPRAŠTAJU IM SE DUGOVI

Šumama dužni 150 milijuna, a sponzori HDZ-u i Mesiću

Dvadesetak poduzeća sponzorira političke stranke i predsjednika, ali dugove prema Hrvatskim šumama ne vraća. Cijeli je niz kupaca s kojima Hrvatske šume poslove sklapaju bez bankovnih garancija, a dugove im opraštaju i dvije godine

ZAGREB - Dvadesetak tvrtki hrvatske drvne industrije, od kojih su neke izdašni donatori HDZ-a i drugih političkih stranaka, duguje Hrvatskim šumama više od 150 milijuna kuna. Ukupni dug kupaca prema Hrvatskim šumama prelazi 400 milijuna kuna, što našu javnu tvrtku dovodi do ruba likvidnosti. Najveći problem su ipak, kako doznajemo, dugovanja “povlaštenih kupaca” koji ne plaćaju dulje od šest mjeseci, a u nekim slučajevima i više od dvije godine, iako je rok za većinu 60 dana.

Prijeti mu ovrha

Iako s uplatama kasne i više od 12 mjeseci, tvrtka Hrvatske šume uporno im odbija naplatiti dug sudskim putem ili ovrhom.

Od najvećeg dužnika, Drvne industrije Spačva d.d., Hrvatske šume potražuju 37,3 milijuna kuna. Iako je zbog krize Spačva bitno reducirala plaće radnika i otpustila dio zaposlenih, na prošlim je parlamentarnim izborima donirala HDZ-u 300 tisuća kuna, te HSS-u 200 tisuća kuna.

Drugi najveći dužnik je poduzeće Solidum-Žužić d.o.o. Iako Žužićev dug iznosi 27 milijuna kuna, a tvrtki prijeti ovrha, on je na prošlim predsjedničkim izborima donirao kampanju predsjednika Mesića sa 450 tisuća kuna.

Tvrtka Tofrado iz Požege, čiji je vlasnik Franjo Lucić saborski zastupnik HDZ-a, Šumama duguje 11,3 milijuna kuna. Iako Lucić ne plaća već punih 12 mjeseci, Uprava Šuma na čelu s predsjednikom Darkom Vuletićem izašla mu je u susret i odobrila reprogramiranje duga u 10 rata, koje bi trebao isplatiti do kraja ove godine.

To još uvijek nije učinio, ali je zato pokrenuo gradnju apartmana u Dalmaciji.

Siva eminencija

Tvrtka PM Lingum Pavla Miljavca, umirovljenog generala i bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a, Šumama duguje 17 milijuna kuna više od dvije godine, no postupak sudske ovrhe još nije pokrenut.

Zdravko Požgaj, vlasnik tvrtki Požgaj i Požgaj parketi, inače član HDZ-a, Šumama duguje 6,4 milijuna kuna. Na zadnjim lokalnim izborima financirao je kampanju HDZ-a u Velikom Bukovcu, te je i sam bio na listi vijećnika.

Među najveće dužnike Hrvatskih šuma (21,3 milijuna kuna) spada i tvrtka Viševica-Komp d.o.o. vlasnika Zdravka Žuže, koji redovito sponzorira kampanje gospićkog HDZ-a.

Posebna je priča tvrtka Adriadrvo Zdravka Pašalića, kojoj je 2003. na čelu bio njegov brat Ivić Pašalić. Dug od 3,7 milijuna kuna koji Adriadrvo ima prema Šumama stariji je od 20 mjeseci. U međuvremenu je proizvodnja stala, a Hrvatske šume su odustale od prisilne naplate duga. Štoviše, bivši predsjednik Uprave Šuma, i siva eminencija te tvrtke, HDZ-ovac Darko Beuk, nije iskoristio bankovnu garanciju Adriadrva, već ju je vratio vlasniku.

Teško do novca

Izvori Jutarnjeg lista tvrde da postoji cijeli niz povlaštenih kupaca s kojima se poslovi ugovaraju bez bankovnih garancija. Darko Vuletić, novi predsjednik Uprave, inače HSS-ovac, kaže da bi se prisilnom naplatom duga ionako loša situacija samo pogoršala. Tvrdi da će u nekim slučajevima ipak pokrenuti naplatu duga sudskim putem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 11:14