POŽAR U OROSLAVJU

Sumnja na opasno zračenje: Nakon pada radioaktivnog gromobrana vatrogasac dobio plikove po tijelu

Što se točno dogodilo u Oroslavju i kako je moguće da vatrogasce nitko nije upozorio na moguću opasnost pa su bez primjerene zaštite ušli u područje radioaktivnog zračenja?

Vatrogasci na mjestu nesreće

 Damir Krajac/Cropix

Kad su u četvrtak navečer izašli na intervenciju gašenja požara bivše tvornice "Oroteks" u Oroslavju, lokalni su vatrogasci, kao i uvijek u kratkom roku stigli na požarište i započeli gašenje. U tom trenutku nisu mogli znati da se u središnji dio zgrade koju gase urušio radioaktivni ionizirajući gromobran. Dan i pol kasnije jedan se od vatrogasaca javio da je po tijelu dobio plikove i upućen je na medicinski pregled. Još se ne zna jesu li njegove tegobe povezane s radijacijom.

Što se točno dogodilo u Oroslavju i kako je moguće da vatrogasce nitko nije upozorio na moguću opasnost pa su bez primjerene zaštite ušli u područje radioaktivnog zračenja?

Mediji su za događaj saznali od gradonačelnika Oroslavja, Viktora Šimunića kad im je ovaj u subotu poslao "važno priopćenje" o ionizirajućem gromobranu koji gori u požaru poslovne zgrade i utvrđenoj povećanoj razini radijacije.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix
image
CROPIX

- Požar je počeo u četvrtak navečer oko 21 sat iz zasad nepoznatog razloga i zahvatio krovište zgrade, radioaktivni gromobran se s krovišta urušio na zadnji kat trokatnice. Da se radi o zabranjenim radioaktivnom gromobranu saznao sam tek u petak ujutro kad su mi to dojavili građani. Iskreno, nisam znao koga zvati. Rekao sam to vatrogascima i policiji, ali bila je tu ludnica. Zvao sam Zavod za javno zdravstvo koje mu uputilo na Sektor za radiološku i nuklearnu sigurnost, koji nisam uspio kontaktirati jer se na njihove brojeve nitko nije javljao. Potom sam zvao 112 čiji dispečer mi prvo nije vjerovao da je propao gromobran i nek‘ pošaljem dokaz. Kad sam iskopao neku sliku na kojoj se vidi da je taj gromobran zaista bio tu, spojili su me načelnici koja mi je rekla da oni već i na sumnju moraju izaći van, a kamoli da moram bilo koga uvjeravati. Iz Civilne zaštite su oko 11 ujutro došli izmjeriti i nakon njihovog je mjerenja utvrđena povećana razina radijacije. Nakon toga je sa zapadnog stepeništa zabranjen pristup – rekao je za Jutarnji gradonačelnik Šimunić kojega smo našli kod opožarene zgrade, čija su zadnja dva kata bile rupe crne od čađe, koje su se mogle vidjeti kroz polupane prozore.

Kad je ekipa Jutarnjeg u subotu poslijepodne došla do bivše tvornice u kojoj je nekad radilo 600-tinjak ljudi, veliki je krug bio omeđen policijskom trakom zabrane prilaza. Iza zgrade su vatrogasnim ljestvama podizani stručnjaci za mjerenje radijacije odjeveni u bijele skafandere. Po odlasku nam nisu željeli ništa reći, ali neslužbeno doznajemo da je u subotu zračenje bilo jače nego u petak, kad je prvi put mjereno. Očevid se neće održati dok gromobran ne bude primjereno zbrinut i prostor radioaktivno potpuno čist – kaže Šimunić kojemu je nevjerojatno da u trećem desetljeću 21. stoljeća Hrvatska još uvijek ima radioaktivne gromobrane.

image

Gradonacelnik Viktor Simunić

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Iako su takvi gromobrani Pravilnikom o uvjetima i mjerama zaštite od ionizirajućih zračenja za obavljanje djelatnosti s radioaktivnim izvorima, 2000. godine zabranjeni i do 31. prosinca 2005. su godine svi trebali biti uklonjeni kao velika prijetnja zdravlju ljudi. Službene osobe su takvo stanje pravdale nepostojanjem ovlaštenog skladišta u koje bi se odložili radioaktivni dijelovi gromobrana. Hrvatska ih je imala 430, struka danas za njih kažu da su "skupi promašaj".

Iako su ionizirajući gromobrani bili užarena tema kad je .... upozoreno da na krovištu predionice i tvornice konca "Dalmatinska nova" tada u stečaju, postoje čak četiri takva gromobrana, nakon čega se Ministarstvo zdravstva obvezalo ukloniti ih i pohraniti radioaktivni sadržaj, to nije napravljeno jer država nije izgradila odlagalište radioaktivnog otpada, a ista je situacija i danas.

Vatrogascima, njih 20, koji su požar gasili iznutra, upravo u dijelu gdje bi se mogao nalaziti gromobran, nije svejedno. Iako ih uvjeravaju da su, da bi bio posljedica, dulje trebali biti izloženi radijaciji, Gradonačelnik apelira da se svih stotinjak vatrogasaca uputi na preventivne preglede.

Predsjednik Zagorske javne vatrogasne postrojbe, Dražen Sinković, koji je i sam bio s vatrogascima tijekom gašenja požara kaže da "ne treba stvarati paniku" ali smatra da bi radi opreza trebali otići na pregled. Župan Krapinsko-zagorske županije, Željko Kolar, odgovara da su mu stručnjaci koji su obavili mjerenja, rekli da su to koncentracije koje ne bi trebale biti za ljudsko zdravlje.

Stjepan Skuliber, načelnik Glavnog stožera civilne zaštite KKŽ, čiji je inspektor obavio mjerenja, kaže da izvan prostorije u koju je pao gromobran, zahvaljujući debelim zidovima, radijacije nema.

- Zasad se javio jedan vatrogasac iz Oroslavja da ima probleme i trenutno je na Rebru, čekamo informaciju da vidimo o čemu je riječ. Rekao je da je dobio neke plikove – otkriva Skuliber.

Za zapovjednika JVP Krapina Marijana Lovrenčića je ta "priča završena". – Kad smo saznali da ima radijacije, naše smo djelovanje sveli na dežurstvo, a i ono je danas ukinuto. Gospodin koji je jučer radio mjerenja je rekao da će zapisnik dostaviti u ponedjeljak, ali da na temelju izmjerenog ne treba ultimativan liječnički pregled. Osobno sam ga pitao za preporuku. A što se tamo dogodilo, je li netko tko je znao za gromobran trebao upozoriti vatrogasce, a ne reći nam "danas je subota, zapisnik ćete dobiti u ponedjeljak", ja o tome suditi ne mogu. Osobno zasad nemam dojavu da je bilo tko završio u bolnici – kaže Marijan Lovrenčić.

MUP je, pak, medijima poslao priopćenje u kojemu kaže da opasnosti po stanovništvo nema.

"Mjerenjima na lokaciji utvrđene su povišene brzine zračenja unutar objekta te su vatrogascima dane upute za siguran pristup za gašenje požara. Inspektor je utvrdio kako ne postoji opasnost za stanovništvo od ionizirajućeg zračenja", izvijestili su iz MUP-a. Što je s vatrogascima koji su do saznanja o zračenju već dulje od 12 sati gasili požar, iz MUP-a se nisu oglasili. Dežurna služba Kliničkog bolničkog centra na Rebru, nije nam željela dati informacije o vatrogascu koji je onamo poslan s plikovima, ne od vatre, nakon što je sudjelovao u gašenju požara u Oroteksu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:45