PRESICA STOŽERA

‘Sumnjamo na još 10 slučajeva nove varijante virusa, a možda ćemo imati i hrvatski soj‘

U posljednja 24 sata zabilježeno je 388 novih slučajeva zaraze te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2313
 Srdjan Vrancic/Cropix

Nacionalni stožer civilne zaštite u 11 sati održao je konferenciju za medije na kojoj će izvijestiti o aktualnoj epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj. Mediji pišu da bi od 1. ožujka moglo doći do dodatnog popuštanja mjera zbog sve bolje epidemiološke situacije i pada broja novozaraženih.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 388 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2313.

Među njima je 798 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 73 pacijenta.

Preminulo je osam osoba. Prosječna dob preminulih je 77,4 godine.

Procijepljeno je 93.012 osoba, s tim da je za 56.963 osobe to cijepljenje završeno jer su primili dvije doze.

Hrvatska na 3. mjestu u EU po incidenciji

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izvijestio je o incidenciji na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana.

- U zadnja 24 sata je napravljeno 4986 testova. prije tjedan dana smo imali 371 novooboljelog, a tjedan prije 549 od 5453 testiranja. U ovom tjednu smo imali 1597 novooboljelih, a u tih istih pet dana prošlog tjedna bilo je 1678 novooboljelih. Brojka je za 5% manje nego brojka u prošlom tjednu. Ovo je prvi puta nakon više od mjesec dana da je dnevna brojka novooboljelih nešto veća od brojke od prije tjedan dana. Incidencija je 111,4. najvišu ima Splitsko-dalmatinska županija, a najnižu Istarska. U zemljama EU, Hrvatska je na 3. mjestu, nižu incidenciju imaju samo Finska i Danska od Hrvatske. Najvišu trenutno ima Češka. Udio pozitivnih testova u ukupno testiranima je 5,5 i tu smo na sredini ljestvice zemalja EU. Ukupna stopa smrtnosti je 1324,5 i na 19. smo mjestu od 27 zemalja EU. Imali smo 832 prijave sumnji na nuspojave cjepiva: 781 na Pfizer, 33 na Modernu i 18 na Astra Zenecu, rekao je Capak.

Capak je govorio i o britanskom soju virusa u RH.

- Do sada imamo 11 potvrđenih slučajeva. Novo je to da je HZJZ uveo screening test na nove varijante i jučer smo testirali 17 uzoraka od kojih imamo 10 sumnji na novu varijantu, i sve smo uzorke uputili na potvrdu u Infektivnu kliniku. Imat ćemo potvrdu jesu li to UK sojevi ili nisu, rekao je Capak.

Govorio je i o prelasku granice za one koji su se cijepili.

- Konzultirali smo se s Bruxellesom o puštanju preko granice bez testa one koji su cijepljeni, ali dobili su odgovor da bi to bila diskriminacija jer imamo male količine cjepiva. Za sada se o tome ne razgovara. Postoji formirano kako bi trebao izgledati certifikat o cijepljenju pa vjerujem da će uskoro biti šira rasprava o tome da oni koji su cijepljeni mogu prijeći granicu.

Nema dokaza da je pronađen brazilski soj

Novinare je zanimalo i koliko često se radi screening te što je s brazilskim sojem.

- Jučer smo dobili prvu tranšu kitova za screening testiranje na nove varijante. Zasad mogu reći je da je jučer napravljeno tih 17 uzoraka, od kojih je jedan već od prije potvrđen da je britanski soj, znači da test funkcionira. Imamo kapacitet za nekoliko desetina takvih testova dnevno. Osoba koja je testirana na mutaciju ne dokazuje da je to brazilski soj nego je to jedna od mogućih mutacija, a može pripadati i nekim drugim vrstama. Ne bih to nazvao brazilskim sojem, možda će se on nazvati hrvatskim sojem jer on ima jednu mutaciju koju mogu imati i druge varijante.

Markotić je nastavila:

- Jučer se razgovaralo o mutirajućim varijantama. Moramo napomenuti da treba provjeriti sve testove za pojedine varijante. EK planira uložiti sredstva za razvoj PCR testova koji će detektirati različite poznate varijante jer je to brže i jeftinije od sekvenciranja. Fokus će biti da to budu multipleks testovi, da se iz jednog uzorka mogu detektirati više raznih varijanti. Trebat će vremena da se ti testovi razviju, da budu sigurni, pouzdani. Razmišlja se i da će proizvođači cjepiva pratiti mutante i pokušati cjepiva prilagoditi tome, rekla je Markotić.

Do kraja ožujka više od 700.000 doza

Capak je govorio o broju doza cjepiva koje stiže u Hrvatsku.

- Idući tjedan dolazi 23.400 uzoraka Pfizera. Danas imamo potvrdu Moderne da će 25. doći 16.800 doze, a od AstraZenece će doći 52.658 doza. Do kraja ožujka će to biti više od 700.000 doza ako svi ispune obveze. Završetak druge faze je teško predvidjeti, ali u tu skupinu spada oko milijun i 200-300 tisuća ljudi, ali mi ne znamo koliko ih se želi cijepiti. Uskoro će početi platforma za cijepljenje iz koje ćemo vući podatke i znat ćemo koliko se u drugoj fazi osoba želi cijepiti pa ćemo tada moći reći koliko vremena će nam trebati.

Novinare je zanimalo koliko su oni riskantna skupina te trebaju li se cijepiti.

- Novinari spadaju u skupinu među općim stanovništvom koje nema kronične bolesti, ne spada u dobne skupine koje su riskantne, ali su u skupini prioritetnih radnika kao npr. radnici na aerodromu i slično. Ima niz takvih zanimanja koja će biti prioritetna i kada za to dođe vrijeme, javno ćemo objaviti. Imamo zahtjev od HND-a da se razmotri rizik i da se novinare stavi među prioritete kad se završi druga faza, rekao je Capak.

Beroš se osvrnuo na mogućnost uvoza ruskog cjepiva.

- Sve ovisi o dinamici stizanja dogovorenog cjepiva, ali kao odgovorna Vlada moramo razmišljati o mogućnosti da to ne bude tako. Za rusko cjepivo, ako ono nije odobreno od EMA-e, HALMED može interventno uvesti takvo cjepivo. Tu mogućnost razmatramo i obratili smo se ruskim vlastima da nam dostave dodatnu dokumentaciju. To je naše nastojanje da napravimo sve što je moguće za naše građane.

'Učinit ćemo sve da nam sezona bude uspješnija od prošle'

Božinović je govorio o mogućnosti covid-putovnica.

- Radi se o osjetljivoj materiji jer se u Europi smatra da ne bi trebalo doći do diskriminacije. I mi ćemo se postaviti praktično. Razgovarali smo s Ministarstvom. S jedne strane je još prerano istrčavati. Sigurno će se razgovori intenzivirati da vidimo kako učiniti sve u našoj moći da bi se turizam pokrenuo da zabilježimo uspješniju turističku sezonu od prošle. Ostvarili smo oko 50% rezultata iz rekordne 2019. i po tome smo ispred svih naših prijatelja iz Europe i izvan. Možete biti uvjereni da o tome razgovaramo i da ćemo naći pravi put i kroz bilateralne kontakte učiniti sve da nam sezona bude što uspješnija.

Alemka Markotić se osvrnula na proteklu godinu. Idući tjedan će biti godinu dana od prvog slučaja koronavirusa u Hrvatskoj.

- Prate se svi koji su imali reži oblik bolesti i zahtijevaju daljnje praćenje. Prije nekoliko dana je održan prvi sastanak interdisciplinarnog tima gdje su brojne struke uključene i kreirat će se proces praćenja bolesnika. Nema tu još rezultata, analiziramo podatke. Bolesnika je puno, prati se njihovo stanje od kliničkog do laboratorijskog, različite su manifestacije kliničke slike bile u prvom valu od ovog zimskog kada smo imali puno bolesnika s trombozom pluća, fibrozom i teškim upalama pluća. Mislim da ćemo se još dosta godina boriti samo s posljedicama covida-19, rekla je Markotić.

Stožer o Milanovićevim izjavama

Članovi Stožera su se osvrnuli i na jučerašnje izjave predsjednika Milanovića, koji je rekao 'da bi cjepivo naručio i od čečenske mafije i išao mimo Bruxellesa'.

- Više puta je govoreno kako se odobravaju lijekovi i cjepiva na europskoj razini i nacionalnoj. Naravno da, kad se pojave problemi, gledaju se i druge mogućnosti o kojima je govorio i ministar Beroš i spomenuo razgovore i s drugim proizvođačima. Razgovaramo s onima koji proizvode cjepivo, rekao je Božinović.

- Sigurno je mislio figurativno jer mafija ne posluje legalno pa se od njih ne može bilo što kupiti. Zadatak RH je na legalan način omogućiti nabavu cjepiva. Moramo osigurati sigurnost upotrebe cjepiva, rekao je Beroš i dodao:

- Mi smo dio EU, naravno da ćemo poštivati sve zajedničke procedure, ali ako vidimo da neka od njih ima manjkavosti, okrenut ćemo se i drugim opcijama jer je sigurnost i zdravlje hrvatskih građana na prvom mjestu, rekao je Beroš i odgovorio na pitanje je li Bruxelles zakazao:

- Ne želim biti odvjetnik EK, mislim da je predsjednica Komisije dovoljno rekla sama za sebe.

Cjepivo AstraZenece štiti i od transmisije virusa

Komentirao je izjavu i da reda nema te da je riječ o klasičnom balkanskom poslu.

- Red se može napraviti kad se kupuju sir i vrhnje, ali takvog reda kada je riječ o cijepljenju ne može biti. Taj plan je nastao još kad se nisu znale količine cjepiva, vrijeme trajanja nakon otvaranja vijale... Nisu se mogli predvidjeti viškovi. Ministarstvo zdravstva nije planiralo ni organiziralo cijepljenje ali ga nadgleda. Ako se uoči nepravilnost, naš zadatak je da interveniramo, što smo napravili. Ovakvo masovno cijepljenje se organizira prvi put i mnogi su elementi koje nije bilo moguće predvidjeti. Nastojimo se organizirati u hodu na optimalan način, kaže Beroš.

Capak je upitan o raspletu situacije nakon što se procijepi dio stanovništva?

- Teško je procijeniti kad će se to dogoditi, ali i kad procijepimo veći dio populacije, problem je što ne znamo koliko traje imunitet kod onih koji su preboljeli covid. Kad naraste broj imunih, bilo da su se cijepili ili preboljeli, neće biti toliko osjetljivih u populaciji da bi se virus mogao širiti ir aditi nam probleme.Očekujemo bolju situaciju pred ljeto. AstraZeneca je pokazala da njihovo cjepivo štiti i od transmisije, dakle ako se cijepite time ne možete ni širiti virus, što za sada ne znamo o drugim cjepivima.

Beroš je odgovorio na pitanje o cijepljenjima preko reda te je li bilo inspekcije.

- Prikupljamo te podatke. Jutros sam čitao članke u kojima se prozivam osobno ja da nešto tajim ili ne poduzimam... Kada bih i želio, kao ministar ne mogu loviti pojedine slučajeve. Osnovano je stručno povjerenstvo koje će evaluirati podatke i staviti ih u kontekst. Naglašavam potrebu transparentnog izvještavanja javnosti. U medijima se kritizira platforma e-cijepi. Moram reći da je ta platforma dizajnirana prije pojave covida jer su pojedini cjepitelji shvatili da roditelji moraju voditi računa o knjižicama cijepljenja - zastarjela. Taj informatički sustav bi svima omogućio da se vodi računa o cijepljenju, količinama cjepiva i slično. Sretan sam što je ta platforma zaživjela. Pojavom covida smo ju integrirali u borbu protiv covida. ona nije dizajnirana da lovi zloupotrebe. Iz nje je teško, ali moguće izvući podatke o zloupotrebi. Ministarstvo zdravstva nema operatere koji su administrativno ovlašteni u Ministarstvu upravljati tom platformom. To su HZJZ i HZZ. Oni će i doći do tih podataka, ali u Ministarstvu zdravstva ne sjede ljudi koji imaju uvid u to. Sve će biti dano kada proces završi, a trajat će sigurno par tjedana, rekao je Beroš.

Još nema vijesti o popuštanju mjera

Božinović je rekao da trenutno još nije moguće najaviti popuštanje mjera.

- Nama pad traje više od dva mjeseca i mi bilježimo danas mali, ali ipak rast i trenutno ne bih davao ocjenu. Može to biti posljedica zahlađenja. Vidjet ćemo kad zatopli kako će se kretati brojevi i što će pokazati za tjedan-dva. Ne precjenjujemo podatak ali ga ni ne podcjenjujemo. Može se govoriti o izvjesnom platou kad govorimo o brojevima novozaraženih i nadamo se da ćemo nastaviti ići prema dolje. Irska je konstatirala da su dosegli plato i da neće relaksirati mjere do svibnja. Nama je sljedeća prolazna točka kraj ovog mjeseca i početak ožujka. Nastavit ćemo razgovarati i donositi odluke. Moramo biti svjesni da se mora zadržati oprez i da se mora nastaviti provoditi sve epidemiološke mjere. ništa vam novoga ne možemo reći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 23:20