NOVA ISTRAGA PROTIV MAMIĆA

Sumnjiče ga da je za sebe i brata s računa Dinama digao 2,6 mil. eura

 
Milan Pernar, Zdravko Mamić i Zoran Mamić
 Vlado Kos / CROPIX

Dok savjetnik Dinama Zdravko Mamić tvrdi da niti jedna lipa nije otišla iz maksimirskog kluba te USKOK sve svoje inkriminacije iz dosadašnjih optužnica može “objesiti mačku o rep”, Državno odvjetništvo otvorilo je novu istragu protiv Mamića. I opet ga tereti da je osobno profitirao na račun Dinama. I njegov brat Zoran također, tvrdi ovoga puta zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo.

Konkretno, tužiteljstvo je otvorilo istragu protiv Zdravka Mamića, kako je jučer priopćeno, zbog osnovane sumnje da je s Dinamova bankovnog računa u inozemstvu od 2004. do 2007. godine prisvojio čak 2,6 milijuna eura. I pored toga na bratov račun prebacio još oko 58.000 eura. Dinamo je tako, tvrdi tužiteljstvo, oštećen za najmanje 2,631.239,90 eura, odnosno 19,505.332,83 kune.

Bez komentara

Zdravko Mamić jučer nije bio raspoložen za davanje izjava. Glasnogovornik Dinama rekao nam je samo da nemaju komentara na otvaranje nove istrage. No, nedavno je Mamić na skupštini kluba zapravo najavio nove inkriminacije.

- Opet naše ljude zovu u USKOK, bio je tamo i predsjednik Barišić. Pronašli su neki račun iz 2002. u Austriji kada mi nismo bili u klubu. Mi smo 2004. završili u stečaju, tada je i Bog digao ruke od Dinama. Nemojte se iznenaditi ako opet posegnu za mojim privođenjem - istaknuo je tada Mamić.

Privođenja i predlaganja istražnog zatvora ovaj put nije bilo. Državno odvjetništvo odlučilo se u ovom slučaju krenuti u istragu redovnim putem. Po svemu sudeći, ova istraga proizišla je iz višegodišnjih USKOK-ovih izvida u aferi oko izvlačenja novca iz Dinama. I u objavljenom priopćenju navodi se da je istraga pokrenuta na temelju rezultata izvida pribavljenih putem međunarodne pravne pomoći i kaznene prijave Samostalnog sektora za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija.

Bog digao ruke

Zanimljivo je da se Mamića sumnjiči da je prisvajao novac s Dinamova inozemnog računa upravo u vrijeme kada je zbog teške financijske situacije, kako je sam rekao, “Bog digao ruke od Dinama”. Kao izvršni dopredsjednik i član uprave kluba, okrivljenik je bio ovlaštena osoba za raspolaganje novčanim sredstvima s tog računa te je, ističe tužiteljstvo, bez stvarne i pravne osnove podigao ukupno najmanje 2,535.574,71 eura u gotovini, a određeni je iznos novca s računa kluba prenio na svoj i bratov bankovni račun.

Dakle, dok je, kako je često naglašavao, vlastitim financijskim sredstvima pomagao Dinamu da se izvuče iz financijske krize, istovremeno je, prema optužbi tužiteljstva, prisvajao Dinamov novac s računa kluba u Austriji. Pitanje je što su o računu u Austriji i spornom podizanju sredstava znali ostali čelnici kluba. Istražitelji su na tu temu, sudeći po navedenoj Mamićevoj izjavi, već ispitali predsjednika kluba Mirka Barišića. No, što im je on rekao, za sada nije moguće doznati.

Suđenje u Osijeku

Protiv Zdravka Mamića, Damira Vrbanovića, Zorana Mamića i poreznika Milana Pernara na Županijskom sudu u Osijeku u tijeku je suđenje za zloupotrebe i druga kaznena djela. Tereti ih se da su na transferima Luke Modrića u Tottenham i Dejana Lovrena u Lyon nezakonito iz Dinama izvukli oko 117 milijuna kuna. Suđenje je ušlo u završnu fazu.

U međuvremenu je protiv Mamića i još nekolicine suokrivljenika, među kojima je i njegov sin Mario Mamić, USKOK podigao i drugu optužnicu koju sud u Osijeku tek treba razmatrati. U tom slučaju tereti ih se da su iz Dinama izvukli daljnjih 144 milijuna kuna, ali i obvezali klub na plaćanje još oko 56 milijuna kuna.

Radi se o daljnjim optužbama za nezakonite podjele transfernih obeštećenja, isplate provizija za nepostojeće usluge posredovanja pri transferima igrača, fiktivan otkup igračkih prava te fiktivan otkup potraživanja određenih igrača prema Dinamu. Prema optužnici, okrivljenici su za inkriminirano poslovanje koristili veći broj off shore tvrtki koje su osnovali diljem svijeta, od Švicarske preko Velike Britanije do Gibraltara, Belizea, Dubaija i Hong Konga.

Ključne točke dosadašnjih optužbi

Prva optužnica:

- temeljem antidatiranog aneksa ugovoru Dinamo je neosnovano isplatio Luki Modriću 50 posto od transfera, odnosno 80 milijuna kuna od kojih je Modrić 52 milijuna kuna proslijedio Zdravku Mamiću

- temeljem antidatiranog aneksa ugovoru Dinamo je neosnovano isplatio Dejanu Lovrenu 50 posto od transfera, odnosno 25,8 milijuna kuna koje je Lovren potom proslijedio na račun Zorana Mamića.

Druga optužnica:

- izvlačenje 3 milijuna eura pod krinkom otkupa potraživanja nogometaša na račun off shore tvrtke Corporate Advantage Limited iza koje je stajao Zdravko Mamić

- isplate ukupno oko 85 milijuna kuna za fiktivna posredovanja u transferima niza nogometaša, Mandžukića, Modrića, Jedvaja, Lovrena, Vukojevića, Ćorluke i drugih, na račune off shore tvrtki pod kontrolom Marija Mamića

- prenošenje prava na dio obeštećenja od transfera Matea Kovačića, Tina Jedvaja, Alena Halilovića, Boštjana Cesara, Ante Ćorića i drugih, čime je Dinamo isplatio ili se obvezao isplatiti daljnje milijune eura off shore tvrtkama pod kontrolom okrivljenika

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:52