POD ISTRAGOM USKOKA

Sumnjiči ga se da je novcem općine financirao kredit svojim sinovima. Sada je u Čemincu dobio najviše glasova...

Zlatko Pinjuh je uhićen u travnju 2022., u istrazi kojom su još obuhvaćeni i njegovi sinovi Marko i Ivan

Privođenje Zlatka Pinjuha na Županijski sud u Osijeku, u travnju prošle godine 

 

 Vlado Kos/Cropix

Nezavisna lista bivšeg načelnika baranjske općine Čeminac Zlatka Pinjuha, protiv kojega je Uskok pokrenuo nekoliko istraga, dobila je najviše glasova na nedjeljnim prijevremenim izborima za Općinsko vijeće.

Vlada je sredinom veljače raspustila Općinsko vijeće jer nije u zakonskom roku donijelo proračun ili odluku o privremenom financiranju te imenovala povjerenicu za općinu Čeminac.

Na prijevremenim izborima Pinjuhova Hrvatska narodna lista dobila je 41,35 posto glasova birača izašlih na izbore, na drugom mjestu je kandidacijska liste grupe birača koju predvodi aktualni načelnik Danijel Rešetar, a treća je kandidacijska lista HDZ-a.

U novom sazivu Općinskog vijeća od devet vijećnika, četiri će imati Pinjuhova nezavisna lista, tri vijećnika lista načelnika Rešetara, a dva vijećnika HDZ.

Uskok je u siječnju 2021. pred osječkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv tadašnjeg načelnika Pinjuha, njegovih sinova Marka i Ivana te još dvije osobe zbog zlouporaba u sufinanciranju stambenih kredita Pinjuhovim sinovima, kojima je općina navodno oštećena za više od 231.000 kuna.

Pinjuh je uhićen u travnju 2022., u istrazi kojom su još obuhvaćeni njegovi sinovi Marko i Ivan, zaposlenica općine zadužene za knjigovodstvo te zaručnica njezina sina. Uskok ih tereti za kaznena djela sprječavanja dokazivanja, zloporabu položaja i ovlasti, poticanje na zloporabu položaja i ovlasti te pomaganje u tom kaznenom djelu.

Pinjuh je, uz ostalo, osumnjičen da je kao načelnik Čeminca zatražio od dvoje zaposlenika općine da, kao svjedoci u kaznenom postupku koji se vodi protiv njega, lažno iskazuju u njegovu korist te im je prijetio otkazom ako to ne učine.

Osumnjičen je i da je 28-godišnjakinji, zaručnici sina 51-godišnjakinje koja je ujedno i načelnikova izvanbračna supruga, omogućio subvencioniranje stambenog kredita za kupnju stana, naloživši da joj se isplaćuje iznos u visini 75 posto mjesečne rate kredita.

Nakon što je u lipnju 2022. podnio ostavku na dužnost načelnika kako bi izašao iz pritvora, na izvanrednim izborima u rujnu 2022. godine za novog načelnika Čeminca izabran je nezavisni kandidat Danijel Rešetar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 14:54