HITAN MEDICINSKI PRIJEVOZ

SUMNJIVA ELI FRIULIA Tvrtka koja je dobila ugovor za helikoptere pod istragom je u Italiji

U Ministarstvu zdravlja kažu da su svjesni istrage, ali da nisu imali mogućnost isključiti je iz natječaja
 Arhiva CROPIX

Znamo da je poslovanje tvrtke Eli Friulia, koja je bila u konzorciju s tri tvrtke, predmet istrage talijanskih istražitelja zbog načina pružanja usluge hitne medicinske pomoći na jugu Italije ali zbog toga nemamo mogućnosti poništiti natječaj, kazano nam je jučer u Ministarstvu zdravlja nakon što je otkriveno da je jedna od tvrtki koja je pobijedila na natječaju za pružanje usluge hitnog helikopterskog medicinskog prijevoza predmet istrage u Italiji.

U ministarstvu tvrde kako su ih iz tvrtke Eli Friulia obavijestili da je sud u Palermu poništio mjeru preventivne zapljene njezine opreme, koja je primijenjena na početku istrage.

“Na taj način Eli Friulia predstavlja ugovornu stranu slobodnu za zakonito sklapanje ugovora s bilo kojim tijelom javne uprave država unutar i izvan Europske unije”, tvrde u Ministarstvu zdravlja.

Odluka o zapljeni

Eli Friulia je zajedno s još tri tvrtke imala ugovor za HHMS za potrebe vatrogasne službe na Siciliji za razdoblje od 211. do 2013. godine. Tereti ih se da su u tom razdoblju slali helikoptere na intervencije pa ih na pola puta vraćali u bazu uz izgovor da se dogodio tehnički kvar. Među optužbama su i prevare na potrošenom materijalu, gorivu, ali i ljudstvu jer su neki piloti bili angažirani više od šest sati dnevno.Pokrenuta je istraga a sud im je zaplijenio imovinu i helikoptere u vrijednosti 12,5 milijuna eura. Odluka je opozvana prije dvadeset dana a tvrtka EliFriulia može i dalje sklapati ugovore s tijelima javne uprave bilo gdje u svijetu.

Sve vodio Miljenko Bura

Prema navodima Ministarstva zdravlja helikopteri talijanske tvrtke bit će razmješteni na Krku i u Splitu. O kojim je helikopterima riječ i koliko će ih biti razmješteno u ministarstvu ne žele govoriti. Kao ni o članovima Povjerenstva zaduženim za utvrđivanje potrebnih tehničkih karakteristika helikoptera. Cijeli postupak javne nabave vodio je pomoćnik ministra dr. Miljenko Bura čija je specijalnost uho, grlo i nos. Kao reference za vođenje ovog projekta, u Ministarstvu su nam naveli da on “ima četiri godine rada u Hitnoj pomoći ‘na terenu’ te da predaje ‘hitna stanja’ u svojem području postdiplomcima, ali i specijalizantima hitne medicine, i koautor je i u najnovijem udžbeniku ‘Hitna medicina’. Dodaju da su uz dr. Buru kao koordinatora u pripremi projekta sudjelovali su i najiskusniji specijalisti Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

Bez obzira na tvrdnje Ministarstva zdravlja kako je cjelokupni natječaj proveden zakonito, ostaje činjenica kako u Hrvatskoj već postoje dva ministarstva koja imaju helikoptere za obavljanje hitne helikopterske službe – MORH I MUP. Vojska ima šest helikoptera, a MUP je je za 85 milijuna kuna kupio dva medicinska helikoptera prije dvije godine, no usprkos obećanjima do sada, koliko je poznato nisu bili niti u jednoj intervenciji pružanja medicinske pomoći. Od MUP-a smo zatražili podatke o broju akcija medicinske pomoći u kojima su ti helikopteri sudjelovali, no sedam dana nismo dobili odgovor.

‘Nitko nije brži od nas’

Naše sugovornike u Ministarstvu obrane posebno je razljutila tvrdnja Ministarstva zdravlja, da su helikopteri MORH-a “zbog procedure polijetali najčešće oko 30 minuta od poziva”.

- To je čista laž. Naši piloti dižu helikoptere 10 do 15 minuta nakon poziva. Nitko ne može brže reagirati. Ako smo tako spori, kako onda možemo obavljati noćne medicinske letove kako to zamišljaju u Ministarstvu zdravlja - rekao nam je jučer sugovornik u Ministarstvu obrane.

Povodom ovog slučaja jučer se oglasio i HDZ. “Tražimo od ministra Varge da odustane sklapanja ugovora s Talijanima, jer se radi o štetnom ugovoru čija je cijena 10 milijuna kuna, ili tri puta veća od one koja se do sad plaćala”, rekao je predsjednik Odbora za zdravstvo HDZ-a, Ante Ćorušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 16:40