OPORBA BIJESNA

SUMNJIVA ZAPOŠLJAVANJA U KRIŽEVCIMA Članove liste aktualnog gradonačelnika dobivaju poslove u javnim poduzećima, Rajn tvrdi da je sve po zakonu

 
 Matija Djanjesic / CROPIX

Mario Rajn je 2017. godine pobjedom na lokalnim izborima postao novi gradonačelnik Križevaca. Na istim su izborima najviše mjesta u Gradskom vijeću dobili članovi s njegove građanske liste, a neki od njih su u međuvremenu prešli iz privatnog u javni sektor.

Vijećnik Dubravko Picig, inženjer stočarstva, tako je u veljači 2019. godine postao poslovođa u Komunalnom poduzeću Križevci, dok je vijećnica Tena Teklić u prosincu 2018. postala stručna suradnica u Lokalnoj akcijskoj grupi Prigorje. Uz to je Nina Krmpotić, supruga vijećnika Eduarda Krmpotića, u rujnu prošle godine došla na mjesto poslovne tajnice u Komunalnom poduzeću Križevci.

Naši sugovornici iz križevačke političke oporbe kažu kako su ta zapošljavanja javna tajna, no posebno im je nedavno zasmetalo što je Rajn u veljači ove godine prešao u redove Hrvatske seljačke stranke.

- Tim istupom je Rajn priznao kako mu je glavni cilj preko Sabora ponovno zasjesti u gradonačelničku fotelju, iako je istu stvar zamjerao bivšem gradonačelniku Branku Hrgu na prošlim lokalnim izborima. Paralelno s tim, Rajn se muči s očuvanjem većine u Gradskom vijeću, a vijećnici s njegove nezavisne liste su nezasitni u svojim zahtjevima. kažu naši sugovornici iz križevačke oporbe te dodaju kako su zapošljavanja u gradskim i regionalnim poduzećima jedan od načina kako se gradonačelnik odužio svojim političkim suradnicima.

- Posebno je bila smiješna situacija oko Piciga. Njega su u Komunalnom htjeli zaposliti na mjestu šefa dimnjačara, ali nije imao spremu za to mjesto pa su mu izmislili drugo mjesto i dali mu posao za stalno - ističu Rajnovi politički oponenti.

Za sva spomenuta imena dobili smo potvrdu da su uistinu zaposleni na tim pozicijama, no prozvani članovi Vijeća, kao i sam gradonačelnik, napominju nam kako kod zapošljavanja nema ničega nezakonitog.

Picig nam je potvrdio da je zaposlen na mjestu poslovođe te da u suradnji s rukovoditeljem radne jedinice raspoređuje i prati rad radnika, vodi potrebne evidencije iz djelokruga radne jedinice te je odgovoran za vozni park, radnu opremu, alate i ostale dnevne poslove u dogovoru s rukovoditeljem.

- Posao nisam dobio preko natječaja, za radno mjesto na kojem sam zaposlen imao sam sve potrebne kvalifikacije. Također bih želio napomenuti da nikad nisam radio na poziciji voditelja dimnjačarske službe. Posao sam odlučio promijeniti iz obiteljskih razloga, a prije sam radio u Agrokoru - istaknuo je Picig te dodao kako na njegovo zaposlenje nije utjecalo to što je bio na Rajnovoj listi.

Teklić nam je isto tako napomenula kako na njezino zaposlenje u LAG-u Prigorje nije utjecao gradonačelnik. Za njezino mjesto stručne suradnice, kaže, bio je raspisan europski natječaj za ruralni razvoj te dodaje da je bilo potrebe za novim ljudima.

- U ovom slučaju ne zapošljava gradonačelnik, nego predsjednik Upravnog odbora i Upravni odbor gdje predsjednik razlaže zašto treba nekoga zaposliti. Tražila se srednja stručna sprema, u međuvremenu sam završila višu, a uvjet je bilo i poznavanje mjera, što sam znala jer sam bila u mjeri 17. kada sam radila u osiguranju - objašnjava Teklić te dodaje da se nakon nje zaposlilo još dvoje ljudi, kolega iz Vrbovca i kolegica iz Dugog Sela.

Istu priču nam je ponudio i gradonačelnik Rajn. U odgovoru na upit iz Grada su nam poručili kako gradonačelnik "ne raspisuje natječaje i ne zapošljava ljude u Komunalnom poduzeću, niti u LAG-u, barem ne ovaj gradonačelnik".

"Možda je to bila praksa iz vremena prije mojeg dolaska pa neki smatraju da tako sve i dalje funkcionira, ali to više nije slučaj. Posao se ne dijeli po principu tko što traži i zahtijeva, već na javnom natječaju, a gradonačelnik Križevaca nema toliku moć da bi mogao prisiliti ostale ravnopravne dionike na ispunjavanje želja gradskih vijećnika", stoji u odgovoru Grada.

Gradonačelnikova firma od Grada dobila preko 100.000 kuna

U mandatu aktualnoga križevačkoga gradonačelnika došlo je i do nekih izmjena u financiranju lokalnih neprofitnih organizacija. Udruga P.O.I.N.T., na čijem je čelu nekada bio Mario Rajn i koja je prijavljena na njegovoj kućnoj adresi, 2016. i 2017. godine dobila je po 10.000 kuna iz gradskog proračuna. Nakon što je Rajn postao čelni čovjek grada, taj se iznos u 2018. popeo na 53.544,89 tisuća kuna, dok su lani dobili okruglih 50.000 kuna. Iz Grada su naveli kako je Udruga pola sredstava za 2018. i 2019. dobila iz stavke gradske manifestacije za organizaciju i provođenje Culture Shock Festivala, o čemu je odluku donijelo Gradsko vijeće. Još su dodali da je Udruga glavni pokretač i organizator ove "najznačajnije kulturne manifestacije, i to ne od 2018. godine, nego od 2005. godine".
"Mislim da je pravo pitanje kako dosad nije bilo sluha za jednu takvu priredbu u Križevcima koja na svim tim događanjima bilježi izvrsni odaziv publike", stoji u odgovoru Grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:11