POKRENUTA ISTRAGA PROTIV VRHA TVRTKE AUTOCESTA RIJEKA - ZAGREB

Sumnjivo čak 13 poslova direktora u Autocesti

Pod provjerom su i kupnja mehanizacije i zemljišta buduće upravne zgrade
Rijeka, 201008.22. listopada otvorit ce se autocesta Rijeka - Zagreb u punom profilu, a danas su ju obisli predstavici autoceste s novinarima.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjević / CROPIX

ZAGREB - Odjel gospodarskog kriminaliteta Policijske uprave zagrebačke pokrenuo je kriminalističku obradu protiv bivšeg predsjednika Uprave ARZ-a Josipa Korpara, kao i dijela i menadžmenta Autoceste Rijeka - Zagreb d.d. zbog sumnji na nezakonito poslovanje.

Kriminalistička obrada koju je policija započela u kolovozu odnosi se na administrativno poslovanje ARZ-a, politiku zapošljavanja, kupnju mehanizacije i zemljišta buduće upravne zgrade, sponzorstva i druge negrađevinske poslove. Istraga o poslovima koji su dodjeljivani na samoj gradnji ceste traje već više od godinu dana i uskoro će biti završena.

Nema dozvola

Da su policiji i tužiteljstvu sumnjivi i drugi ugovori ARZ-a govori dopis od 13. ovog mjeseca koji je iz PUZ-a upućen Upravi ARZ-a. Riječ je o zahtjevu za dostavom podataka i dokumentacije u 13 točaka (tj. 13 predmeta) koji je upućen predsjedniku Uprave ARZ-a Miru Škrgatiću a u kojem se detaljno navode sumnje u nezakonito poslovanje te državne tvrtke čiji temeljni kapital iznosi 2,1 milijardu kuna.

Policija tako provjerava informaciju po kojoj je bivši predsjednik Uprave Josip Korpar potpisao štetan ugovor o kupnji zemljišta na Stupniku kod Lučkog, namijenjenog gradnji nove upravne zgrade. Prema izvorima bliskim istrazi, zemljište u Lučkom površine 8000 kvadrata kupljeno je 2007. i plaćeno 2,296.287, 00 eura, i to kao poljoprivredno, a uprava RAZ-a do danas ga nije uspjela prenamijeniti u građevinsko.

Iako je gradnja nove upravne zgrade trebala početi prije dvije godine, još uvijek nisu pribavljene ni potrebne dozvole, pa policija i tužiteljstvo sumnjaju da je riječ o sumnjivoj transakciji. Zemljište koje se u katastru vodi kao poljoprivredno Uprava ARZ-a platila je po visokoj cijeni građevinskog zemljišta od 287 eura po kvadratu, iako je do danas neupotrebljivo za gradnju.

Na upit Jutarnjeg lista zbog čega je ARZ odabrao skupu lokaciju na Stupniku, iz Uprave tvrtke odgovoreno nam je da je ugovor sklopljen na temelju stručne procjene sudskog vještaka. Odluku o kupoprodaji donio je član Uprave Josip Korpar, a pregovore s vlasnikom zemljišta, izvjesnim Markom Štekom, vodio je direktor sektora održavanje Ante Pribanić.

Tadašnji predsjednik Uprave Jurica Prskalo nalazio se na godišnjem odmoru pa nije sudjelovao u potpisivanju ugovora. Lokacija na Stupniku nalazi se u zoni autoceste (unutar 40 metara), čime je prekršen zakon o gradnji koji u toj zoni dopušta isključivo benzinske crpke i odmorišta.

Osim kupnje zemljišta u Lučkom policija istražuje i kupnju stroja priključka Kalbacher, koji je ARZ nabavio od tvrke Dalekovod, zbog sumnji na nezakonito proveden natječaj, a istražuje se i dodjeljivanje poslova tvrtki Pismorad čiji je suvlasnik direktor ARZ-a Ante Pribanić.

Usluge sistematizacije

Policija provjerava i informacije prema kojima su direktori ARZ-a Ante Pribanić, Davor Režek i Željko Denone u tvrtku zapošljavali bračne drugove, djecu i rodbinu... Ispituju se i navodi prema kojima je na sumnjiv način zaključen ugovor s tvrtkom Oskar d.o.o. o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta. Prema izvorima iz istrage, usluge sistematizacije Oskar d.o.o. je po visokoj cijeni naplaćivao ARZ-u, ali i HAC-u, a sumnja se da je riječ o elaboratima koji su loše sastavljeni i neprovedivi. Sistematizacija koju Oskar već četiri godine organizira u ta dva državna poduzeća još nije provedena, ali u njima zato, kako sumnjaju istražitelji, caruju nepotizam i rodijačko zapošljavanje.

Slučaj 1 - Štetan ugovor o kupnji zemljišta na Stupniku kod Lučkog, namijenjenog gradnji nove upravne zgrade, koje je kupljeno kao poljoprivredno

Slučaj 2 - Kupnja stroja priključka Kalbacher, koji je tvrtka Autocesta Rijeka - Zagreb d.d. nabavila od tvrtke Dalekovod; sumnje na nezakonito proveden natječaj

Slučaj 3 - Istražuje se i dodjeljivanje poslova tvrtki Pismorad, čiji je suvlasnik direktor ARZ-a Ante Pribanić

Slučaj 4 - Policija provjerava i informacije prema kojima su direktori ARZ-a Ante Pribanić, Davor Režek i Željko Denone u tvrtku zapošljavali bračne partnere, djecu i rodbinu

Slučaj 5 - Ispituju se i navodi prema kojima je na sumnjiv način zaključen ugovor s tvrtkom Oskar d.o.o. o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:18