OKO 23 SATA

SUPERTAJNA LETJELICA Misteriozni američki raketoplan X-37B večeras nadlijeće Hrvatsku

Tajnoviti američki vojni raketoplan, poznat po kodnom imenu X-37B, u subotnjim bi večernjim satima trebao preletjeti Hrvatsku, a građani bi ga, ne bude li oblačno, mogli vidjeti i golim okom.

Prema informacijama portala zvjezdarnica.com , iako putanja ove bespilotne letjelice službeno nije objavljena, na temelju njezinih dosadašnjih letova, koje su zabilježili komercijalni sateliti, da se zaključiti kojim će se putem kretati dalje.

Ispostave li se izračuni spomenutog portala točnima, raketoplan bi se golim okom kao sjajna sporo putujuća zvijezda trebao vidjeti u relativno kratkom vremenskom razmaku - od 22:58 do 23:03 h.

Kao slabašna zvjezdica bit će vidljiva od 23:00, a u naredne dvije minute brzo će dobivati na visini te krenuti prema jugu. Od 23:02:05 sati pa do 23:02:20 sati dostići će najveći sjaj i od nas biti udaljena 350-380 kilometara.

Letjelicu X-37B za američku je vojsku proizveo Boeing. U svemir je lansirana raketom tipa Atlas, ali svrha njezina boravka na bespućima nebeske zbiljnosti nije sasvim jasna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 17:53