MARA TOMAŠEVIĆ

SUPRUGA ALOJZA TOMAŠEVIĆA OTKRILA ZA JUTARNJI 'Prvi me put udario još na maturalnom putovanju, pred svim đacima i profesorima'

On je bio ljubomoran i jednostavno je htio ispasti frajer pred svima i pokazati kako ima vlast nada mnom, ističe
Mara Tomašević i Alojz Tomašević
 Danijel Soldo / CROPIX

“Nisam baš zadovoljna ishodom, ali tako su nam regulirani zakoni i štite zlostavljače. No, treba makar i ovako mala kazna, neka vide žene da trebaju prijaviti”, rekla nam je Mara Tomašević dan nakon što je sud u Slavonskom Brodu Alojza Tomaševića nepravomoćno proglasio krivim zbog nasilja nad suprugom. Požeško-slavonski župan osuđen je na deset mjeseci zatvora uvjetno uz rok kušnje od dvije godine.

Gospođa Mara, koja je tijekom cijelog braka, gotovo 40 godina, trpjela nasilje, otkrila je ekskluzivno za Jutarnji list da je prvi udarac od Tomaševića dobila još na njihovu maturalnom putovanju. Išli su zajedno u Ugostiteljsku školu, gdje se ona školovala za kuharicu, a on za konobara. Tada još nije bila ni punoljetna.

Ljubomora

“Udario me pred svim đacima i profesorima. Bili smo još na početku veze. On je bio ljubomoran i jednostavno je htio ispasti frajer pred svima i pokazati kako ima vlast nada mnom. Moja tadašnja prijateljica me molila da mu to oprostim i da nastavimo dalje. Da ona nije inzistirala, vjerujem da se nikad ne bismo pomirili. Jednostavno je nju molio da utječe na mene”, iskrena je gospođa Mara koja je u braku rodila troje djece.

Iako su bili školski kolege od prvog razreda, ljubav se rodila tek u trećem. Alojz je veliki šaljivac i predvodnik, a Mari je pokazivao matematiku. Hodali su dvije godine. Nakon završene škole on je otišao u vojsku, a na jednom dopustu su se odlučili oženiti, ispričala je Mara koja je tad bila pet mjeseci trudna. Kad se on vratio iz vojske, počeli su živjeti kod njegovih. Brak, koji je trajao 37 godina, nije bio ni blizu idiličnoj slici kojoj se ona nadala. Trpjela je sve, ponajviše zbog konzervativnog odgoja, a i stalno se nadala da će se njezin suprug promijeniti. No, postajalo je sve gore.

Vrhunac sukoba se zbio krajem 2017. godine kad mu je spočitnula da ga je nazvala ljubavnica.

“Došao je kući navečer i s nekim razgovarao na mobitel, na što sam ga upitala: “Jel’ te to ona zove?’ Istog trena nasrnuo je na mene, opalio mi nekoliko šamara, počeo me daviti te gurnuo na radijator i na cvjetnjak koji sam srušila. Zatim me naganjao po kući, ali sam uspjela pobjeći u sobu i zaključati se. Bili smo sami. Nakon što sam se pribrala, obukla sam se, sišla dolje i rekla mu da idem na policiju, na što je on opsovao i rekao: Idi!”, ispričala je Mara Tomašević nakon što je protiv supruga podnijela prijavu za obiteljsko nasilje u listopadu 2017. godine.

U optužnici se navodi da je Tomašević suprugu nazivao luđakinjom i ludom kravom, stiskao je, šamarao i prijetio da će joj rasparati grkljan. Posljednje dvije godine braka bilo je sve gore.

“Žena s kojom je bio grebla me po licu i rukama dok me on držao. Sve sam htjela prijaviti, ali njegova sestra i naša kći nagovarale su me da odustanem jer ću mu uništiti karijeru. Tada sam odustala, no nakon 2. 10. 2017. mi je prekipjelo. Ozljede tada nisu bile velike, ali mi je bilo svega dosta”, svjedočila je na sudu Mara Tomašević.

Objašnjava nam da su “svi u Požegi godinama znali za njene probleme, ali se nisu htjeli petljati”. “Još k tome on je bio vojnik, vjerojatno su se i bojali”, kaže nam.

Tijekom svih teških godina koje je proživljavala u svoja četiri zida imala je vrlo malu podršku, i to uglavnom od obitelji sa svoje strane i nekoliko poznanika. Alojzova rodbina je oduvijek na njegovoj strani, prigovarajući joj da nije dovoljno dobra žena i majka.

Mara je nakon svega ostala živjeti u obiteljskoj kući sa sinom i snahom te njihovo troje djece, a suprug se odselio na selo u obiteljsku kuću. Ona i dalje radi u kuhinji jedne lokalne osnovne škole.

“Sad se osjećam slobodno i bez straha dolazim kući. Žao mi je što sam tolike godine trpjela da bi me na kraju prevario”, govori nam.

Zlostavljanim ženama želi poručiti neka potraže pomoć nakon prvog udarca jer poslije prvog slijedi drugi. “Odugovlačenjem samo sebi stvaraju patnju. Tko jednom udari, ponovno će”, govori nam.

Vjerojatno će nakon svega tražiti i imovinsko obeštećenje.

“Meni je to sada manje važno... Preumorna sam od svega ovoga”, rekla je gospođa Tomašević te dodala kako nije bilo druge nego da sa svime izađe u javnost.

Osuda stranke

Župana je nakon javnog skandala osudila njegova stranka HDZ, čiji je član bio od 1989. godine, i raspustili su Županijsku organizaciju u Požegi. Gospođa Mara je o zlostavljanju koje je doživjela 2017. e-mailom obavijestila predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića. No, nitko u stranci na to nije obratio pozornost pa tako o tome nisu niti obavijestili Plenkovića. Kada je izašla sa svime u javnost, Plenković je rekao kako su pronašli mailove te da župan, ako se dokažu optužbe, neće moći ostati na dužnosti. No, ne može ga smijeniti Plenković nego građani ili može sam odstupiti s dužnosti. Tomaševića su izbacili iz stranke, ali i dalje vodi županiju. Na službenim stranicama Požeško-slavonske županije i dalje piše da je oženjen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 07:33