SLUČAJ TRIFUNOVIĆ

Supruga JNA generala koji je spasio živote drugih i time uništio svoj: ‘Molim Vas, dajte da otkupimo stan u Zagrebu‘

Generalova supruga Milka 30 je godina čistila, prala i glačala njemačkim obiteljima. Ostarjela je i više sama u Njemačkoj ne može

Vlado i Milka Trifunović

 Darko Gorenak i privatna arhiva

Jutarnji list nedavno je u svojem nedjeljnom izdanju objavio ekskluzivni intervju, prvi koji je ikad nekome dala, s gospođom Milkom Trifunović, suprugom bivšeg generala JNA Vladimira Trifunovića koji je početkom Domovinskog rata predao varaždinsku vojarnu lokalnim vlastima i tim činom, slažu se kroničari tog razdoblja, učinio dobro za obje strane.

Hrvatska je izbjegla izlazak više od 200 oklopnih vozila na ulice Varaždina i mnoge žrtve, a u Srbiju su se živi i zdravi vratili golobradi ročnici, njih 280. Premda je, dakle, spasio mnoge živote, predajom varaždinske vojarne general je uništio svoj i život svoje obitelji.

Zakinuti za prava

Njemu su sudile obje strane, Hrvatska za ratni zločin, Srbija za izdaju, a njegova obitelj, koja je cijelo vrijeme živjela u Zagrebu, ostala je zakinuta za svoja prava. U Srbiji je prvo osuđen, potom i pravomoćno oslobođen, u Hrvatskoj je umro prije revizije postupka kojim je proglašen krivim.

Pod teretom prokletstva generala Trifunovića, obitelj mu se rasula. Sin je umro premlad, kći se razvela od hrvatskog dragovoljca i danas je samohrana majka u obiteljskom stanu koji je general dobio od JNA, a koji im MORH nikad nije dozvolio otkupiti. Samo njima - svi ostali otkupili su svoje vojne stanove dobivene od JNA.

Generalova supruga Milka 30 je godina čistila, prala i glačala njemačkim obiteljima. Ostarjela je i više sama u Njemačkoj ne može. Jutarnjem je poslala otvoreno pismo u kojem moli "odgovorne ljude u Hrvatskoj da isprave nepravdu nanesenu njezinoj obitelji".

"Tužna srca i sa strahom, 2. kolovoza 2023. godine napuštam Njemačku koja mi je dala utočište kad mi je bilo najteže, najgore i kad sam iz moje zemlje bila protjerana", započinje svoje pismo žena stara 83 godine, koja nikome ništa nije skrivila niti ju je bilo tko bilo kad za takvo što sumnjičio.

Kaže da ju pritišću "tuga i strah pritiska". "Moja kći je podstanarka. U stanu u koji smo se uselili među prvima, davne 1984. godine, odmah nakon što je zgrada bila sagrađena, moja kći živi i danas kao običan podstanar jer nam nisu dali da ga otkupimo. Zbog toga ja ne znam gdje se vraćam? Ističem da je moja kćerka moj jedini oslonac i uz nju želim provesti ostatak života, ali pitam se gdje?", piše gospođa Milka.

Nije joj, nastavlja, jasno zašto im je odbijena mogućnost otkupa stana po povlaštenoj cijeni iako je njezin suprug više od 40 godina uplaćivao novac u stambeni vojni fond?

Odgajala kći

U stanu u kojemu je ona živjela desetljećima, a kad je otišla u Njemačku kako bi zarađivala za cijelu obitelj koja je ostala bez posla, njezina je kći odgajala svoje dijete. Obitelj nema drugi dom.

Traži da joj se omogući pravo na liječenje

Na kraju svog otvorenog pisma, Milka Trifunović moli da joj se omogući pravo na zdravstveno liječenje jer, iako je u Hrvatskoj provela desetljeća, tu su joj rođena djeca i unuci, ona sama nikad nije dobila traženo hrvatsko državljanstvo.

- Molim vas za razumijevanje, molim vas da shvatite, da uslišite moje molbe i omogućite mi da ispunim svoju želju, jer kao i svaka starija osoba, također i ja imam potrebu i pravo da živim u krugu i blizini svoje porodice, bez straha i neizvjesnosti koju može donijeti svaki novi dan zbog nepravde koja mi je učinjena - preklinje Milka Trifunović.

Pismo Milke Trifunović objavljujemo u cijelosti:

OTVORENO PISMO MILKE TRIFUNOVIĆ

Munchen

Tužna srca i sa strahom 02. kolovoza 2023. godine napuštam Njemačku koja mi je dala utočište kad mi je bilo najteže, najgore i kad sam iz moje zemlje bila protjerana.

Vraćam se kod moje drage kćerke, jer više ne mogu sama živjeti. Tuga me i strah pritiska jer moja kćerka je podstanar.

Stan u koji smo se uselili među prvima, davne 1984. godine, odmah nakon što je zgrada bila izgrađena, moja kćerka živi i danas kao običan podstanar, jer nam nisu dali da ga otkupimo.

Zbog toga ja ne znam gdje se vraćam?

Ističem da je moja kćerka moj jedini oslonac i uz nju želim da provedem ostatak života ali pitam se gdje?

Pitam se zašto mi jedini nismo dobili stan na otkup, pa da ja sada mogu bez brige da se vratim u Hrvatsku i mirno živim do kraja života.

Prije rata u Hrvatskoj sam živjela više od 20 godina, a Njemačka mi je dala utočište gdje sam mirno živjela punih 30 godina. Sada sam u 83. godini i ne mogu više da se sama brinem o sebi. Bolesna sam, iscrpljena, imala sam više operacija i imam mnoge druge kronične bolesti.

Moj pokojni suprug, general Vlado Trifunović, nije napravio nikakav zločin.

To je već više puta dokazano na mnogim višekratnim i ponavljanim suđenjima.

Moja djeca nisu nikada napuštala Hrvatsku, Zagreb i naš stan, a moja kćerka sa sinom i danas tu živi.

Ja sam u Njemačku otišla silom prilika. Pristala sam da radim i najteže poslove i izdržavam svoju porodicu koja je ostala bez ikakvih primanja.

Moj život je i u Njemačkoj bio iznimno težak i naporan, vrlo često čak i do krajnjih granica ljudske izdržljivosti, ali ovdje sam mogla mirno da živim. Nitko me nije uznemiravao niti prijetio.

Ovim mojim kratkim pismom, molim odgovorne ljude u Hrvatskoj, funkcionare koji su na važnim, istaknutim političkim pozicijama i koji odlučuju, da se barem sada isprave ranije greške i ova nepravda. Da mi dopuste da otkupim svoj stan po povlaštenoj cijeni i svim pogodnostima kao što su ga i drugi otkupili, obzirom da je moj pokojni muž, više od 40 godina uplaćivao u stambeni vojni fond.

Također molim da mi se omogući pravo na zdravstveno liječenje koje mi je neophodno, a koje mi je sve ove godine davala Njemačka, punih 30 godina.

Molim Vas za razumijevanje, molim Vas da shvatite, da uslišite moje molbe i omogućite mi da ispunim svoju želju, jer kao i svaka starija osoba, također i ja imam potrebu i pravo da živim u krugu i blizini svoje porodice, bez straha i neizvjesnosti koju može donijeti svaki novi dan zbog nepravde koja mi je učinjena.

Sa velikim poštovanjem,

Trifunović Milka –

supruga generala Vlade Trifunovića

Gerhardstr. 23

81543 Munchen

DEUTSCHLAND

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 09:35