ZANIMLJIVE VEZE

Supruga MUP-ova admina za policiju organizirala tečaj o dronovima: Tvrtka je osnovana samo 3 mjeseca prije

Zanimljivo je da je ta zagrebačka tvrtka osnovana samo tri mjeseca prije spomenutog programa za policiju

Damir Osterman

 Privatni Album/

Tvrtka supruge glavnog službenika za analitiku u vrhu policije u Ravnateljstvu policije, Damira Ostermana, nad kojim je prošlog tjedna provedeno kriminalističko istraživanje zbog sumnji da je bio umiješan u odavanje službenih podataka iz najtajnijih policijskih arhiva, organizirala je tečaj obuke za borbu protiv bespilotnih letjelica u Zagrebu pripadnicima lokalnih policijskih snaga.

Riječ je o zagrebačkoj tvrtki Rinigard u kojoj je u to vrijeme, u lipnju 2019., direktorica bila supruga glavnog administratora MUP-a Ostermana.

- Izvršni direktori tvrtki Saher (UK) i Rinicoma predstavili su novi tečaj obuke za borbu protiv bespilotnih letjelica u Zagrebu, Hrvatska, pripadnicima lokalnih policijskih snaga, navodi se na internetskim stranicama tvrtke Rinicom iz Velike Britanije u rubrici vijesti.

Zanimljivo je da je ta zagrebačka tvrtka osnovana samo tri mjeseca prije spomenutog programa za policiju, a osnivač je tvrtka Rinicom holdings povezana s tvrtkom Rinicon. S obzirom na to da je Ministarstvo unutarnjih poslova, prema podacima državne riznice, te godine, 2019., imalo isplatu od oko 37 tisuća kuna prema zagrebačkoj tvrtki Rinigard, pitali smo ih o čemu se radilo i je li tim novcem možda plaćena konferencija, međutim, nismo uspjeli dobiti odgovor.

- Gledajući širi kontekst u sklopu kojeg postavljate navedena pitanja, nismo u mogućnosti odgovarati na konkretna i detaljnija pitanja s obzirom na fazu i tajnost izvida koji se, kao što vam je poznato, provode - stoji u odgovoru iz MUP-a.

Na internetskim stranicama britanske tvrtke Rinicon u rubrici vijesti opisan je program koji je predstavljen hrvatskoj policiji.

- Specijalizirani program obuke pružio je informacije o trenutačnim scenarijima prijetnji s kojima se suočavaju zračne luke, zatvori i sigurne i kritične infrastrukturne instalacije u vezi s poremećajima u radu bespilotnih letjelica. U sklopu programa bila su i ažuriranja i uvidi u najnovija dostignuća u tehnologijama za borbu protiv dronova, što je uključivalo prikaze brojnih dobavljača kao i platformu SkyArcher tvrtke ST Electronics i Airfence RF sustav za borbu protiv bespilotnih letjelica tvrtke Sensofusion. Tečaj je razvijen zajedno s vodećim stručnjacima za bespilotne letjelice i provedbu zakona, a pokrivao je teme kao što su trenutna prijetnja, tehnologije za borbu protiv UAV-a, zakonske i regulatorne ovlasti, protumjere, procjena rizika i strateški odgovor - navodi se na njihovoj stranici.

Pitali smo MUP, također, jesu li i od koga nabavljali uređaje ili sustave za detekciju dronova te uređaje ili sustave za uspostavu robusnih bežičnih mreža za brzu uspostavu komunikacije, za što je specijalizirana upravo spomenuta tvrtka, ali odgovorili su nam:

- Ministarstvo unutarnjih poslova nije nabavljalo uređaje ili sustave za detekciju dronova niti uređaje ili sustave za uspostavu robusnih bežičnih mreža za brzu uspostavu komunikacije.

Podsjetimo da policija istražuje, među ostalima, zagrebačku tvrtku Rinigard radi sumnji da je preko nje navodno isplaćeno mito spomenutom Ostermanu. Također, policija istražuje i vlasništvo nad tom tvrtkom te provjerava i je li zaista Ostermanova supruga bila direktorica u toj tvrtki.

Inače, tvrtka Rinigard d.o.o. iz Zagreba osnovana je u ožujku 2019. Njezin osnivač je, pak, tvrtka iz Velike Britanije Rinicom holdings limited, koja nema zaposlenih, ali povezana je s tvrtkom Rinicom ltd. koja ima zaposlene i prodaje opremu specijaliziranu za uspostavu sigurne audio i videokomunikacije na terenu te uređaja za detekciju dronova, a takva se oprema gotovo isključivo upotrebljava u policijske i vojne svrhe. Na njihovoj internetskoj stranici među partnerima im je tvrtka iz Zagreba, ali i West Yorkshire police, te Police Service Ireland.

Tvrtka iz Zagreba osnovana je s temeljnim kapitalom od 21 tisuće kuna, a na internetskim stranicama predstavlja se kao tvrtka koja je "usmjerena na visoko-tehnološka rješenja i izradu softverskih rješenja po zahtjevima klijenata". Tvrtka je 2021., prema podacima s poslovnih servisa, imala tri zaposlena. Prve godine poslovanja, 2019., krenula je s jednim zaposlenim, pretpostavka je da je to bila direktorica, supruga Damira Ostermana, kolokvijalno nazvanog glavni policijski admin.

Te prve godine poslovanja, 2019., tvrtka je prijavila prihod od 553,9 tisuća kuna (dobit 186,3 tisuće kuna), 2020. prihod raste na 7,7 milijuna kuna (dobit od 427 tisuća kuna), a 2021. prijavili su prihod od 2,2 milijuna kuna (dobit od 340 tisuća kuna). U registru u Velikoj Britaniji vidljivo je da su suvlasnici tvrtke što je osnovala zagrebačku podružnicu, Rinicom holdings limiteda, G. M., K. M. i G. K., a tvrtka je prema podacima s registra imala 2020. i 2021. na računu u prosjeku oko 600 tisuća funti, dakle više od pet milijuna kuna. Istražitelji ovih dana, naime, provode istragu zbog sumnje na namještanje natječaja za kupnju posebne obavještajne opreme za policiju, a Osterman je, zbog svega, udaljen iz službe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:28