POLITIČKI PAROVI

SUPRUŽNICI ZAJEDNO NA IZBORE IZLAZE SAMO NA LISTAMA TREĆIH POLITIČKIH OPCIJA Poznati bračni partneri koji se suprotstavljaju HDZ-u i SDP-u

Ivana i Mile Kekin (lijevo), Ivica i Marijana Puljak (u sredini), Marija Selak Raspudić i Nino Raspudić (desno)
 CROPIX

Na skorim parlamentarnim izborima na listama kandidata naći će se čak tri bračna para. Na listi Mosta bit će Nino Raspudić i njegova supruga Marija Selak Raspudić, na listi platforme Možemo! naći će se Mile Kekin, frontmen Hladnog piva, i njegova devet godina mlađa supruga, liječnica Ivana Kekin, a na listama stranke Pametno nastupit će supružnici koji su i osnivači stranke, Ivica Puljak i Marijana Puljak.

Bračni par Raspudić već je izazvao žestoke političke okršaje s HDZ-om. Povod je bila izjava Nine Raspudića u Nedjeljom u 2 da će loviti Gordana Jandrokovića, kojeg naziva “djetetom četiri političke majke”. Jandroković mu je munjevito odgovorio objavom na Facebooku kako nije gledao emisiju jer je bio na ručku kod kćeri, te da ima troje djece s istom ženom. Jandrokovićeva žaoka bila je usmjerena na Raspudićevu ideološku vjerodostojnost budući da mu je ovo drugi brak te da ima djecu iz oba braka.

Trudnoća

Javne polemike vezane za suprugu Raspudić je izazvao i rečenicom u kojoj je prigovorio što mediji objavljuju fotografiju njegove supruge iz osmog mjeseca trudnoće sugerirajući kako tada nije najbolje izgledala. Premda je izazvao niz reakcija žena koje su počele objavljivati svoje fotografije iz poodmakle trudnoće, uz opasku da su i tada bile lijepe, Marija Selak Raspudić stala je u suprugovu obranu.

Pomogla mu je i u sukobu s Jandrokovićem rekavši da se Jandroković prepao te da je njegova najveća noćna mora da mu se Nino Raspudić pokaže u Saboru. - Jandroković se ne usudi testirati na volju naroda, otvoreno ga pozivam da se sam stavi na zadnje mjesto na listi i da vidimo preferencijalne glasove - izjavila je te dodala kako je Raspudić bio davna simpatija HDZ-a i dugo odbijao njihove ponude.

O razlozima ulaska u politiku Marija Selak Raspudić izjavila je da se odlučila kandidirati jer je specifičan trenutak u Hrvatskoj, demokratski je poredak ugrožen, a sve je kulminiralo izborima usred pandemije.

Supruga Mile Kekina rijetko se pojavljivala u javnosti i o njoj se zna vrlo malo. Poznato je da je devet godina mlađa od njega te da su vezu započeli još dok je bila studentica medicine.

Govoreći o motivima izlaska na izbore, Ivana Kekin rekla je da je “dovoljno mlada, ali i dovoljno stara da joj je dosadilo u opservatorskoj poziciji gledati i komentirati kako je sve lošije”. - Ja sam dio tog društva i mislim da moram preuzeti svoj dio odgovornosti - izjavila je.

Nositelj

Mile Kekin u svojoj je glazbenoj karijeri prezentirao lijeve političke stavove. Tako je pružao podršku Zagreb Prideu, a 2013. proglašen je ​homofrendom godine. Godine 2016. objavio je pjesmu “Ja nisam vaš” u kojoj kritizira radikalno desnu politiku.

Bračni par Puljak već je dulje politički aktivan, no do prošlih izbora za zastupnike u Europskom parlamentu u prvom je planu bila Marijana Puljak, koja je vodila stranku Pametno, a njezin se suprug više bavio znanstvenim radom. Ivica Puljak ozbiljnije je ušao u politiku na europarlamentarnim izborima, kad je bio nositelj liste. Na ovim izborima će Marijana biti nositeljica liste u X. izbornoj jedinici, a na listi kandidata naći će se i suprug Ivica.

U velikim političkim strankama, HDZ-u i SDP-u, na listama neće biti bračnih parova.

Brojne optužbe

Na ovim se izborima neće pojaviti ni poznati bračni par koji je bio vrlo politički aktivan, a i uspješan u prošlome mandatu. Riječ je o osnivačima Živog zida, Ivanu Viliboru Sinčiću i Vladimiri Palfi. Na prošlim su izborima oboje ušli u Sabor, no Vladimira Palfi se povukla i svoj je mandat prepustila Branimiru Bunjcu. Unatoč tome, činjenica da je bračni par politički aktivan, Živom zidu nije donijela sreću.

Kad su započele svađe i prijepori u stranci, pljuštale su optužbe da je Palfi glavna, da ona vlada iz sjene Živim zidom, te da Sinčić samo provodi u djelo njezine želje koje nisu bile u interesu stranke. Sve je to kulminiralo raspadom Živog zida, odlaskom treće jake karike, Ivana Pernara, koji je osnovao svoju stranku. Ivan Vilibor Sinčić kandidirao se na izborima za zastupnike u Europski parlament, uspio proći i svoje političko djelovanje preselio u Bruxelles. Otad su on i supruga rijetko prisutni u javnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:02