BLEDSKI STRATEŠKI FORUM

‘Suradnja Slovenije, Hrvatske i Italije u zaštiti Jadrana na najvišoj je razini u povijesti‘

"Jadransko more nas obvezuje da surađujemo", rekao je Grlić Radman na panelu ‘Novi vjetar na Jadranu – namještanje jedra suradnje‘
Gordan Grlić Radman
 Ivo Ravlic/Cropix

Suradnja između Slovenije, Hrvatske i Italije u zaštiti Jadranskog mora na najvišoj je razini u povijesti, zaključili su hrvatski i slovenski šefovi diplomacije Gordan Grlić Radman i Anže Logar na Bledskom strateškom forumu.

Logar i Grlić Radman sudjelovali su na panelu „Novi vjetar na Jadranu – namještanje jedra suradnje” na kojem je prvotno virtualno trebao prisustvovati i talijanski ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio.

„Jadransko more nas obvezuje da surađujemo”, rekao je na panelu Grlić Radman, dodavši kako tri države rade na povezivosti luka sjevernog Jadrana i brinu za plavo gospodarstvo i zaštitu okoliša.

Logar je kazao kako su tri države pokazale kako mogu surađivati oko „nečeg zajedničkog i jako vrijednog” i da su tu suradnju dovele na potpuno novu razinu.

Isključivi gospodarski pojas (IGP) dobar je način očuvanja Jadrana, ali trilaterala je tu još važnija, naglasio je Logar o formatu suradnje triju država.

Hrvatska je IGP proglasila početkom veljače ove godine, a Italija je u proceduri da učini isto.

„Ako netko negdje zagadi more, ono će biti zagađeno u sve tri države”, istaknuo je Logar, navevši primjer negativnih posljedica pretjeranog izlova ribe za sve zemlje Jadrana.

„Moramo surađivati i pronalaziti načine kako sačuvati taj ekosustav”, zaključio je slovenski ministar.

Tri zemlje su u prosincu prošle i u travnju ove godine potpisale dvije deklaracije o zaštiti Jadrana koje, između ostalog, predviđaju definiranje i zaštitu bio-zona u Jadranu i čuvanju i zaštitu morskih područja općenito.

Grlić Radman i Logar nakon panela na Bledu putuju u Brdo kod Kranja gdje će sudjelovati na neformalnom susretu ministara vanjskih poslova EU-a kojim će dominirati tema situacije u Afganistanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:46