IZNENAĐENJE IZ POŠTE

Šušak je tek drugi političar od 90-ih na poštanskim markama, to je uspjelo samo jednome prije njega

Budući da su tek krenule u prodaju, samo danas se uz marku dobiva i prigodna omotnica na kojoj piše "Zapovijed izvršili‘.

Poštanska marka Gojko Šušak

 Hrvatska Pošta/

Gojko Šušak dobio je mjesto na ovogodišnjim prigodnim poštanskim markama koje su danas puštene u prodaju u 30 tisuća primjeraka za 3,54 kuna. Šušak je tek drugi politčar od devedesetih naovamo kojemu je ta počast ukazana, prije njega mjesto na markicama dobio je još samo Franjo Tuđman, i to u dva navrata, 1999. i 2022. godine.

Poštanska marka „Gojko Šušak (1945. – 1998.)“ nastala je povodom obilježavanja 25. obljetnice smrti bivšeg hrvatskog političara i ministra obrane koji je obnašao dužnost od 1991. do smrti 1998. godine. Šušak je bio jedan od najbližih suradnika predsjednika Tuđmana, a kao ministar - objasnili su iz Pošte - u vrijeme rata dao je doprinos u operacijama Hrvatske vojske. Budući da su tek krenule u prodaju, samo danas se uz marku dobiva i prigodna omotnica na kojoj piše "Zapovijed izvršili‘. To je rečenica koju je Šušak izgovorio na Kninskoj tvrđavi nakon pobjedonosne vojno-redarstvene operacije Oluja.

Iz Pošte kažu da o programu izdavanja prigodnih poštanskih maraka brine Povjerenstvo za izbor motiva te grafičkih i likovnih rješenja, a prijedloge mogu dati sve pravne i fizičke osobe.

- Povjerenstvo za izbor motiva te grafičkih i likovnih rješenja poštanskih maraka RH, koje je nezavisno tijelo sastavljeno od renomiranih stručnjaka te djeluje sukladno Pravilniku o poštanskim markama je povodom 25. godišnjice smrti Gojka Šuška odlučilo izdati prigodnu poštansku marku imajući na umu njegovu važnost u ostvarivanju samostalnosti RH. Obljetnice se na poštanskim markama u pravilu obilježavaju za 25, 50, 75, 100 ili višekratni broj navedenih godina - objašnjavaju iz Pošte, no nisu naveli tko je predložio Šuška te koji su konkretni kriteriji za odlučivanje.

Na temelju zaprimljenih prijedloga donosi se plan nakon čega se raspisuje likovni i grafički natječaj za pojedina izdanja. Hrvatska pošta svake godine provodi natječaj za izradu rješenja prigodnih poštanskih maraka Republike Hrvatske. U natječaju su navedene teme, odnosno popis poštanskih marki za koje autorica ili autor mogu poslati prijedlog vizualnog rješenja. Natječaj je javan i otvoren za sudjelovanje svim punoljetnim fizičkim osobama u Republici Hrvatskoj, a trenutno je u tijeku natječaj za 2024. godinu. Autorica marke Gojka Šuška je Sabina Rešić, a fotografiju koja je poslužila kao predložak za izradu marke ustupila joj je redakcija časopisa Hrvatski vojnik. Sabina je slikarica i dizajnerica iz Zagreba koja na markicama kontinuirano radi već dugi niz godina, okušala se u oslikavanju marki gotovo svih kategorija.

Hrvatska pošta od 1991. godine izdaje poštanske marke te tako promiče kulturna, sportska, umjetnička i društvena događanja u Hrvatskoj.

- Marke imaju i kolekcionarsku vrijednost, a na njima su u proteklih 30 godina predstavljene teme u širokom rasponu. Interes za poštanske marke postoji, a filatelija je stabilan hobi koji nije nužno vezan samo uz starije generacije - govore iz Pošte te dodaju da prate i najnovije trendove pa je tako Hrvatska pošta u optjecaj pustila već četiri izdanja kriptomarke čiji je digitalni dio baziran na blockchain tehnologiji.

Tuđmanove markice iz 1999. godine tiskale su se u 350 tisuća primjeraka i tada su koštale 2,3 kuna. Danas se te markice mogu kupiti na raznim dražbama, a vrijednost četiri marke na Njuškalu je oko 11 eura. Marke iz 2022. tiskane su u 125 tisuća primjeraka i koštale su 3,54 kune.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 16:50