AKADEMSKI SUKOB

Suspendirana dekanica: ‘Boras i Čović žele zadržati utjecaj na upravljanje Filozofskim‘

Vjeruje, kaže, da je ishod parlamentarnih izbora ohrabrio rektora na ovu odluku u ovom trenutku
Vesna Vlahovic Stetic.
 
 Tomislav Kristo/Cropix

Odluka rektora Sveučilišta u Zagrebu (SuZG) Damira Borasa da suspendira dekanicu Filozofskog fakulteta (FF) prof. Vesnu Vlahović-Štetić snažno je odjeknula ne samo na FF-u nego u cijeloj akademskoj zajednici.

Dekanica Vlahović-Štetić suspendirana je temeljem presude Županijskog suda u Zagrebu od 26. lipnja 2020., kojom je pravomoćno osuđena za mobbing nad prorektorom Antom Čovićem.

Za vršitelja dužnosti dekana FF-a, rektor Boras imenovao je Miljenka Šimpragu, prorektora za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije, po struci veterinara. Ipak, tu Borasovu odluku u idućih 30 dana mora potvrditi i Senat SuZG-a. O rektorovoj odluci porazgovarali smo sa suspendiranom dekanicom prof. Vesnom Vlahović-Štetić.

image
Studenti Filozofskog fakulteta prosvjeduju zbog smjene dekanice Vesne Vlahović Štetić
Tomislav Kristo/Cropix

Je li rektorova odluka o vašoj suspenziji tri dana nakon parlamentarnih izbora te tri mjeseca prije isteka vašeg dekanskog mandata za vas iznenađenje?

- Na neki način smjena jest iznenađenje, ali ne u potpunosti. Vjerujem da je ishod parlamentarnih izbora ohrabrio rektora na ovu odluku u ovom trenutku. Rektoru situaciju olakšava i ponovno pogoršavanje epidemiološke situacije, zbog čega se sjednica Senata vjerojatno neće održati uživo, što bi omogućilo argumentiranu raspravu o ovoj odluci.

Je li uz vas suspendirana cijela Uprava FF-a?

- Da. S obzirom na to da se u ovom trenutku imenovani obnašatelj dužnosti još nije pojavio na fakultetu, fakultet s oko 6500 studenata, 750 zaposlenih i nizom hitnih procesa je potpuno obezglavljen. Službe u ovom trenutku ne znaju koga mogu nazvati u slučaju neke hitne situacije. Primopredaja dužnosti se ne obavlja ostavljanjem ključeva na porti.

Rektorova odluka o suspenziji temelji se na pravomoćnoj presudi za ‘mobbing’ prorektora Ante Čovića. Što ste učinili da vas je Čović, kojega se smatra najmoćnijim čovjekom SuZG-a, optužio za mobbing?

- Najveći krimen koji mi se stavlja na teret jest to što sam odlučila uvrstiti točku dnevnog reda na Fakultetsko vijeće o propitivanju izbora prof. Čovića u znanstveno-nastavno zvanje, temeljem prijave etičkom povjerenstvu koja je nekoliko godina ‘stajala u ladici’. Moj jedini motiv u tome jest bila želja da se ta procedura provede do kraja prema važećim propisima.

U pravomoćnoj presudi se kao jedan od vaših glavnih krimena navodi da ste ignorirali upozorenja iz Rektorata o ‘mobbingu’ nad tada vašim zaposlenikom, prorektorom Čovićem. Kako to komentirate?

- I dalje držim da provođenje takvih procedura, koje su predviđene zakonskim okvirom i propisima te služe čuvanju akademske čestitosti, nisu i ne mogu biti smatrane mobbingom. To bi značilo da akademska zajednica ostaje bez mehanizama samokontrole, što je njezina dužnost s obzirom na ustavni institut autonomije Sveučilišta.

Može li u ovoj situaciji FF izabrati dekana po svojoj volji ili će on biti nametnut?

- Filozofski fakultet je već izabrao dekana, kao i obnašatelja dužnosti, po svojoj volji. Moj je dojam da prof. Boras i prof. Čović žele zadržati utjecaj na upravljanje FF-om od svog odlaska na Rektorat i vjerujem da od toga neće odustati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 01:36