NIKOLA KAJKIĆ

SUSPENDIRANI MUP-ov ISTRAŽITELJ ZA RATNE ZLOČINE NA OVČARI 'Skinuli su me do gola i pet sati maltretirali'

 
Nikola Kajkić
 Vlado Kos / CROPIX

U četvrtak su na graničnom prijelazu Bajakovo zaustavljeni i lišeni slobode suspendirani MUP-ov istražitelj za ratne zločine na Ovčari Nikola Kajkić i predsjednica Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara Zorica Gregurić.

Odvjetnik Branko Šerić kazao je kako su Kajkića i njegovu kolegicu zaustavili neuniformirani djelatnici MUP-a Srbije.

Kajkić je za RTL Danas ispričao što se zapravo dogodilo.

"Jučer tijekom dana sam privatno išao u posjet jednoj instituciji koja se zove Fond za humanitarno pravo. U povratku kući, dolaskom na granični prijelaz Batrovci prepriječen nam je put. Pristupilo nam je 4-5 policajaca u uniformi i jedan u civilu. Nisu se predstavili. Detaljno su pretresli vozilo, nismo dobili zapisnik.

'Mene su odveli prostorije policije gdje su me skinuli do gola, pretraživali i maltretirali, oduzeli mi telefon i stvari. Nakon kraćeg vremena su me odveli na prostoriju na katu gdje me čekalo 5 pripadnika BIA-e. Nisu mi pokazali značke, ali su mi predočili ovlasti i koja prava imaju i u kojem svojstvu i što rade prema meni. Rekli su da su me doveli da me uhite i strpaju u Sremsku Mitrovicu u zatvor jer sam radio na predmetu Ovčara u RH i prema njihovim neistinitim navodima obavljao razgovor i ispitivao neke osobe u Srbiji.'

Kajkić je rekao i kako nije bilo potrebe da o njegovom odlasku u Srbiju bude obaviješten MUP RH.

'Ja sam suspendiran policajac, cijela javnost zna na koji način, a činjenica da me hapse srpske sigurnosne službe, a da protiv mene u RH rade obavještajne službe, govori da sam došao do prave istine, samo ovisi koliko će biti prostora i vremena da se sve otkrije. Ja kao predsjednik sindikata, na poziv Fonda išao sam u privatni posjet i nema potrebe da se javljam MUP-u. Idem u Bosnu često i u Srbiju, putujem privatnim poslom. Ono što mi zakon i pravila nalažu nema potrebe da ih o tome obavještavati. Po onome što mi je srpska obavještajna služba tijekom ispitivanja prezentirala, njih je hrvatska obavještajna služba i MUP izvijestio da dolazim tamo. Dok mi se slegnu emocije mislim da ću u ponedjeljak izaći sa detaljnim informacijama koje će biti korisna cijeloj javnosti ', rekao je.

Suspendirani MUP-ov istražitelj podnio je kaznenu prijavu s kolegicom protiv pripadnika službe bezbednosti koji su ga, kako tvrdi, 5 sati maltretirali i zlostavljali fizički i psihički, javlja RTL Danas.

MUP RH demantira uključenost hrvatske policije

Na upit Dnevnika Nove TV o tome kakva saznanja imaju, odgovorilo je hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova. Demantiraju da policija ima ikakve veze s cijelim događajem u Srbiji. Podsjećaju da u okviru međunarodne suradnje policija zahtjevi za takvom vrstom intervencije trebaju biti opravdani i podneseni s ciljem rješavanja ozbiljnih kaznenih djela.

''U tom smislu Ministarstvo unutarnjih poslova RH nije prema policiji Republike Srbije, putem međunarodne policijske suradnje, poslalo bilo kakav zahtjev za postupanjem. Gospodin Nikola Kajkić trenutno je u statusu suspendiranog policijskog službenika te kao takav ne može provoditi nikakve službene radnje u svojstvu policijskog službenika. Prilikom povratka u Republiku Hrvatsku g. Kajkić nije se obratio za pomoć hrvatskoj policiji te je nadležna policijska uprava s njim stupila u kontakt, a putem redovnih kanala razmjene", stoji u priopćenju MUP-a RH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 19:32