NJEMAČKI MEDIJI PLANULI

‘Susramlje!‘; ‘Baerbock okrenula glavu od Hrvata‘; ‘Bi li tako ljubio i Blinkena?!‘; ‘Macho iz prošlog stoljeća...‘

Najjasniji je bio jedan čitatelj "Die Zeita" koji je zaključio: "Rat u Ukrajini i Izraelu, a mi se bavimo ovakvim budalaštinama"

Annalena Baerbock i Gordan Grlić Radman

 Jorg Carstensen/Dpa Picture-alliance Via Afp

Njemački mediji su se ponovno vratili na ministarsku konferenciju od četvrtka. Ovaj put ne zbog sadržaja nego zbog ponašanja hrvatskog ministra vanjskih poslova prilikom zajedničkog fotografiranja, prenosi Deutsche Welle.

"Hrvatska ljuta zbog svog ministra", naslovio je javni servis BR svoj tekst o „kissgateu" hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana na jednoj konferenciji o proširenju Europske unije u četvrtak u Berlinu. I istodobno piše o tome kako sam ministar "ne vidi u čemu bi bio problem".

U većini njemačkih medija koji izvještavaju o ovom događaju se opisuje kako je hrvatski ministar pokušao poljubiti svoju njemačku kolegicu što ovoj očito ni najmanje nije odgovaralo i sve je to popratila smiješkom nelagode. Sve se to dogodilo na rubu jedne konferencije o proširenju Europske unijekoja sama po sebi nije privukla pretjeranu pozornost njemačke javnost koja trenutno ima drugih briga.

Nakon same konferencije ministar je davao izjavu predstavnicima hrvatskih medija no pitanje ponašanja na tribini na fotografiranje nije postavljeno jer u tom trenutku još nitko nije bio svjestan što se dogodilo na terminu koji je bio rezerviran za fotografe.

Stuttgarter Zeitung govori o "trenutku za sramljenje" zbog kojeg se uzbudila Hrvatska. "Baerbock je očigledno iznenađena odmah okrenula glavu od Hrvata", piše Stuttgarter Zeitung. O incidentu je, uglavnom preko agencijskih vijesti, izvijestila većina vodećih njemačkih medija.

Kod onih medija gdje su dozvoljeni komentari, poput Zeit Online, ton je više-manje isti. Grlića Radmana se proglašava "mačom iz prošlog stoljeća" a mnogi se pitaju bi li isto uradio i s recimo, američkim kolegom Blinkenom. Mnogi u komentarima i na društvenim mrežama povezuju ovaj slučaj sa slučajem španjolskog nogometnog čelnika Luisa Rubialesa koji je također pokušao poljubiti jednu nogometašicu bez njezine privole.

Najjasniji je bio jedan čitatelj "Die Zeita" koji je zaključio: "Rat u Ukrajini i Izraelu, a mi se bavimo ovakvim budalaštinama".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:36