LOGISTIČKI PROBLEM

SUSRET NIJE MOGUĆ NI U ZAGREBU NI U BEOGRADU Prvi sastanak Milanovića s Dačićem organizirat će se na neutralnom terenu

 CROPIX

Hrvatska i Srbija su susjedi, imamo razvijenu ekonomsku suradnju i razumljivo je da želimo i stabilne političke odnose. U tom smislu, sigurno je da će se u relativno bliskoj budućnosti održati susret Zorana Milanovića i njegova srpskog kolege Ivice Dačića, ali trenutno nitko ne priprema takav sastanak.

Međutim, ističem da će do susreta sigurno doći, i to vjerojatno na nekoj međunarodnoj konferenciji ili sastanku, a ne u Zagrebu ili Beogradu.

To je jučer ujutro u razgovoru za Jutarnji list izvor iz vrha hrvatske Vlade kojeg smo zamolili da komentira nedavnu izjavu ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić koja je posredno najavila susret Milanović - Dačić. Tu postoji i priličan logistički problem koji je uvjetovan različitim međunarodnim položajem Hrvatske i Srbije.

Hrvatska je pred ulaskom u Europsku Uniju i Milanović je relativno često u Bruxellesu, dok Dačić ne sudjeluje na sastancima EU i zapravo bi se trebalo potruditi da se pronađe destinacija na kojoj će oba premijera biti isti dan. No, donese li se odluka o sastanku, to se može relativno brzo srediti.

Ako još i nisu pokrenuti formalni mehanizmi, sudeći po tonu sugovornika Jutarnjeg lista, u vrhu Vlade postoji dobra volja za sastankom na najvišoj razini. Jer, dok su međudržavne gospodarske veze prilično dobre, politički su odnosi već godinu dana u slobodnom padu. Prošle je godine na vlast u Srbiji došla koalicija socijalista (koje je osnovao Slobodan Milošević) i tzv. naprednjaka, odnosno nekadašnjih bliskih suradnika Vojislava Šešelja.

Njihovi stavovi o uzrocima ratova na ovim prostorima jednostavno su neprihvatljivi jer zagovaraju podjelu odgovornosti i odbacuju mogućnost odricanja od velikosrpske politike. Konačno, kada je Haaški sud oslobodio generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, iz Beograda su tjednima stizale uvrede i optužbe da je time poništen nekakav hrvatski genocid nad Srbima.

Iako i dalje ima sličnih optužbi, one su sve rjeđe. Kada smo prije mjesec i pol razgovarali s najvišim hrvatskim dužnosnicima, oni su predvidjeli upravo ovakav razvoj događaja i najavili da će čekati da se smire strasti u Beogradu, a onda početi razmišljati o bilateralnim susretima.

Uostalom, premijer Milanović već se susreo s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem u New Yorku tijekom jesenskog zasjedanja Ujedinjenih naroda. Radilo se o druženju šefova vlada koje je organizirao glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon i tom su se prilikom Milanović i Nikolić susreli i popričali, potvrdio je za Jutarnji list izvor blizak hrvatskoj Vladi.

Radilo se o protokolarnom susretu bez bilo kakvog ulaska u međudržavne odnose i tom se prilikom nije razgovaralo o organiziranju službenog sastanka. Kada bi do toga i došlo, Nikolić bi se ionako trebao sastati s predsjednikom Ivom Josipovićem, a ne s premijerom Milanovićem. To se na neki način već i dogodilo (kao što je iznio Nikolić) u Londonu na prijemu kod britanske kraljice Elizabete II, ali - kako se doznaje u visokim političkim krugovima - susret je trajao doslovce par minuta. Drugim riječima, bitno kraće nego što je Nikolić opisao u svom najnovijem intervjuu.

Ipak, iz Srbije već neko vrijeme dolaze pozivi za susrete s hrvatskim državnim vrhom.

Tako je Ivica Dačić prije mjesec dana izjavio da Zoran Milanović odbija međusobne kontakte nakon oslobađajuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Dačić je to prvi put rekao 19. studenoga u Novom Sadu, kada je na novinarsko pitanje kako se presuda hrvatskim generalima odražava na odnose Srbije i Hrvatske prvo odgovorio da nikakav odnos nije ni postojao, a potom implicitno okrivio Hrvatsku.

- Šta, kao imali smo super odnose, pa će se ovo na njih odraziti. Nismo imali nikakav odnos. Oni nisu ni željeli sresti se s nama i stalno su ispostavljali neke uvjete - rekao je Dačić, ustvrdivši da je sam više puta bezuspješno zvao hrvatskoga premijera.

Gotovo isto ponovio je desetak dana poslije nakon sastanka sa zamjenikom pomoćnika državnog tajnika SAD-a Philipom Reekerom. I taj put je Dačić rekao da Milanović ne reagira na njegove ponude.

Tada je iz hrvatske Vlade uslijedila neformalna poruka da “ionako ne znaju o čemu bi razgovarali”, što u slobodnom prijevodu znači da političari u Srbiji prvo trebaju spustiti ton i prestati optuživati Hrvatsku za zločine nad Srbima.

I bez službenog sastanka, dvije države imaju relativno stabilne odnose, a u političkom smislu postoji normalna komunikacija na razini ministarstava vanjskih poslova. U svakom slučaju, Beograd bi olakšao organizaciju ovog susreta ako bi sadašnja srpska vlada barem pokazala da želi pomoći u pronalaženju podataka o nestalima u ratu u Hrvatskoj, što će još dosta dugo biti jedna od glavnih točaka u svakom razgovoru između Hrvatske i Srbije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:41