ODLUKA DONESENA NA DAN PADA VLADE

ŠUSTAR OPET ŠOKIRA Umjesto profesora, Veleučilište će voditi šef Čistoće i sestra Josipe Rimac

 Goran Mehkek / CROPIX

Tri sveučilišna profesora Borivoj Modlic, Darko Motik i Boris Trogrlić smijenjeni su odlukom ministra obrazovanja u ostavci Predraga Šustara iz Upravnoga vijeća Veleučilišta Marko Marulić u Kninu. Na njihova mjesta Šustar je imenovao osobe nepoznate akademskoj, no poznate lokalnoj zajednici iz koje i dolaze.

U tijelo koje upravlja visokoškolskom institucijom postavljeni su redom: Ivan Uzun, teolog i ravnatelj Osnovne škole Domovinske zahvalnosti Knin, Miroslav Zorić, direktor kninskog komunalnog poduzeća Čistoća i zelenilo te voditeljica poslovnice Narodnih novina u Kninu Biserka Vujić, ujedno sestra bivše kninske gradonačelnice Josipe Rimac. Odluku o imenovanju koja je upoznate pojedince iz visokoškolske zajednice dovela do zaključka da je “Veleučilište u Kninu pretvoreno u komunalno poduzeće”, obrazovni ministar potpisao je 16. lipnja, na dan pada Oreškovićeve Vlade.Trgovačko društvo Čistoća i zelenilo d.o.o. obavlja poslove komunalne djelatnosti održavanja čistoće i odlaganja komunalnog otpada na području Knina i okolice. U njihovoj su djelatnosti, kako je navedeno na službenim stranicama tog gradskoga poduzeća, osim prikupljanja komunalnog otpada, javna rasvjeta, izvođenje hortikulturnih radova, upravljanje parkiralištima te održavanje groblja i krematorija, kao i prijevoz pokojnika.

Na pitanje postoji li ikakva povezanost između njega, odnosno gradskoga poduzeća i Veleučilišta, direktor Čistoće i zelenila Miroslav Zorić kaže: - Bio sam student Veleučilišta, drugo ne. To je ministrova odluka u koju se ne bih petljao. Prihvatio sam je i održali smo konstituirajuću sjednicu. Dalje ćemo vidjeti...

Sve veze

Uz zamolbu da pokuša razumjeti čuđenje zbog činjenice da se direktor poduzeća koje se između ostaloga bavi uređenjem zelenih površina, parkirališta i groblja našao u upravljačkom tijelu veleučilišta, Miroslava Zorića upitali smo gdje vidi poveznicu između tih dvaju djelatnosti. I našao ju je.

- Veleučilište ima program hortikulturno uređenje i još neke studije u tome smjeru, poput prehrambene tehnologije i stočarstva krša - kaže direktor. Tvrdi da ne zna čijom je preporukom ušao u Upravno vijeće.

Do odgovora na ista pitanja druga dva člana Upravnoga vijeća, teologa Ivana Uzuna iz kninske osnovne škole i ekonomistice Biserke Vujić iz Narodnih novina, nismo uspjeli doći. U školi Domovinske zahvalnosti jučer se nisu javljali na telefone, a u poslovnici Narodnih novina kolege su pravdale Vujić zauzetošću sastancima.

Požurio sa smjenama

Članovi bivšeg Upravnog vijeća koje je imenovao prethodni ministar znanosti Vedran Mornar razriješeni su Šustarovom odlukom tri godine prije isteka mandata. Bivši predsjednik i član Vijeća Borivoj Modlic, profesor zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva, kaže da ne zna razlog smjene.

- Došli smo na Veleučilište u vrlo teškoj situaciji zbog loših međuljudskih odnosa, polarizacija i primjera samovolje. Namučili smo se prilično, no uspjeli smo stanje na toj instituciji dovesti u normalne okvire. Prva informacija da ćemo biti razriješeni bila nam je odluka ministra - kaže Modlic. Opisuje da je njihovo Upravno vijeće funkcioniralo sinkrono i dogovorno, a dobru suradnju ostvarilo je i s upravom Grada i bivšom gradonačelnicom Josipom Rimac koja im je, tvrdi, iznimno pomagala bez ikakvih političkih konotacija.

- Savjete Josipe Rimac uzimali smo istina pomalo s rezervom zbog njezine političke obojenosti, no pokazali su se dobrima - kaže Modlic, u čijemu je mandatu za v.d. dekanice Veleučilišta izabrana viša predavačica Lovorka Blažević.

- Na raspisani natječaj za dekana javila su se dva kandidata spomenutih polariziranih krajeva i odlučili smo ih odbiti jer bi izbor jednog od njih značio nastavak agonije. Zato smo imenovali v.d. dekanicu, želeći vidjeti kako će se snaći na toj poziciji. Pokazala se iznad očekivanja - kaže Modlic.

Šustar šuti V.d. dekanica Veleučilišta Marko Marulić Lovorka Blažević kaže da ne želi komentirati čitav slučaj, niti odluku ministra.

Šustarov izbor novih članova Vijeća izravno nije želio komentirati niti Modlic, uz dodatak: - Sve je jasno, moj vam komentar nije niti potreban.

Bivši ministar Vedran Mornar, Modlicev kolega sa zagrebačkog FER-a, kaže kako ne razumije odluku svoga nasljednika s obzirom na to da je Vijeće koje je on postavio ostvarilo dobre rezultate na Veleučilištu.

- Mogu samo izraziti čuđenje - kaže Mornar.

Jučer, nažalost, nismo uspjeli dobiti Šustarovo objašnjenje zbog čega je upravljanje državne visokoškolske institucije prepustio lokalnoj zajednici. Službeni odgovor na upit Ministarstvu znanosti po kojim se kriterijima vodio ministar prilikom izbora članova Upravnog vijeća još čekamo. Dotad, zgodno se sjetiti da je u ožujku, prilikom dvodnevnog posjeta Kninu, Šustar izjavio da se “tu slaže dobra priča”.

- U Kninu se slaže priča koja ima glavu i rep, stvara se suradnja znanosti i gospodarstva. (...) Ja bih rekao da ovaj grad ima iznimnu šansu zadržati mlade ljude - poručio je ministar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. siječanj 2023 01:55