REFORMA OBRAZOVANJA

Šustar prozvao Jokića za kašnjenje: 'Ako nisu u stanju izvršiti obveze, nek daju ostavku'

 CROPIX

NOVO 10:45 - Kad jednom povjerenstvo izvrši recenzijski postupak, vraća se radnoj skupini, to se ispolira i ide ministarstvu na odobrenje. Ovo je dokument koji je jako važan – kazao je Šustar i napomenuo da se cjelovita kurikularna reforma nastavlja, bez obzira na njega i Jokića.

- Sljedeći tjedan ćemo sjesti za stol i razriješiti stvar jer vremena nema . Još uvijek vjerujem da ćemo se Jokić, ostali koji čine ekspertnu skupinu i ja vratiti za isti stol kako je bilo i dogovoreno – kazao je Šustar, a onda komentirao prosvjed najavljen za srijedu:

- Mislim da je dobro da se javnost mobilizirao oko obrazovanja. ja sam bio u puno demonstracija i blokada, no koliko god da se prosvjedovalo mi moramo riješiti problem i odraditi posao do kraja.

Ministar Šustar na kraju je izrazio podršku prvm potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku.

- Karamarko ima moju apsolutnu podršku, ne znam je li telefonska sjednica održana - kazao je.

10:35 - Ministar je zamolio kolege kojima putni nalozi nisu isplaćeni jave u ministarstvo da se vidi gdje je problem.

- Pozivam sve da sjednemo za stol, preozbiljne su stvari, da vidimo kako ih možemo riješiti. Ovo su minorni problemi u odnosu na ono što nas očekuje - kazao je Šustar.

--------------------------------

10:32 - Mislim da Hrast ima pravo na svoj stav i stav cilja reformu, no odluke donosim ja i ja procjenjujem koja varijanta je najbolja i za to preuzimam odgovornost. No mislim da je legitimno reći svoje mišljenje komentirao je ministar Šustar stav prvog čovjeka Hrast-a Ladislava Ilčića koji je ranije kazao kako je zadovoljan s ostavkom ekspertne skupine i kako je Jokić nesposoban.

--------------------------------

10:13 'S obzirom da je tema budućnost naše djece nema politiziranja i nepotrebnog uznemiravanja.

- Ekspertna radna skupina kojoj je povjeren taj zadatak mora zadatak izvršiti po određenim pravilima i pod određenim rokovima. Zbog kašnjenja radne skupine opasno se dovodi u pitanje reforma.

- U javnu raspravu još nismo ušli, a ona je središnji događaj. Trebala je započeti 10. svibnja, danas je 27. i još nije počela. Nemojmo politizirati, prevelike su stvari na kocki.

- Još uvijek vjerujem da možemo stići, ako smo preuzeli odgovornost, onda moramo stići. Ovakvim neprofesionalnim ponašanjem se dovodi u pitanje početak reforme. Ali mislim da još uvijek možemo stići. Vratimo se poslu i proceduri za koju su i plaćeni. Točno se zna kako stvari funkcioniraju.

- Tu su i propusti prethodne administracije, moram upozoriti da se manipulira javnošću. Strategija je donesena 2014., ja sam bio za ovaj dokument, iako je moja stranka HDZ bila suzdržana oko toga. Akcijski plan super. Ali zašto je bilo potrebno 11 mjeseci da se donese taj plan? Nije ni čudo da cijela stvar ovako kasni. Odgovoran je Neven Budak, kao što sam ja odgovoran za isplate.

- Za ono što sam ja radio, preuzet ću odgovornost - rekao je Šustar.

- Imamo osam ciljeva, a niti jedan nije započet. A međusobno su povezani. Donesena je politička odluka bivšeg ministarstva da se krene isključivo s jednom stvari, kurikularnom reformom. Gdje je ostalih sedam ciljeva? Nemojmo govoriti neistine i dovoljno uznemirenu hrvatsku javnost manipulirati.

- Ne vidim razloga zašto se strategija izmjestila iz ministarstva, ne vidim zašto kad joj je mjesto u ministarstvu. To nije dobro niti je europska praksa.

- Kriv sam što se kasnilo, ali očekujem i od kolege Jokića da se vrati i izvrši cjelokupnu reformu, ako to nisu u stanju neka daju ostavku i ne čekaju razrješenje. Javna rasprava, recenzijski postupak, moramo uključiti ljude koji su izvana, priprema za eksperimentalnu provedbu… preduvjet je da se stručna rasprava okonča, a to čekamo od 9. svibnja. Draga ekspertna skupina, okončajte to do kraja. Mi smo u poslovnom odnosu.

- Cjelovita kurikularna reforma se nastavlja, i točka. I neće ju primijeniti pritisci ni s jedne ni s druge strane. Ne trujte – poručio je Šustar i dodao da se nada da će s ekspertnom skupinom nastaviti suradnju. Napomenuo je da će se Jokić vratiti jer ne želi razgovarati ultimatumima, i kako ne želi govoriti o rokovima.

- Ako se procjeni da se to može napraviti preko ljeta, znam da nije realno… Sa samom provedbom bi krenuli '17./'18., a od jeseni bi počeli s pripremom nastavnika - dodao je i napomenuo kako će u reformu kao recenzenti biti uključeni ljudi iz Europske unije, no da će njegova biti zadnja.

--------------------------------

09:27 - Ministar obrazovanja, znanosti i sporta Predrag Šustar danas će u 10 sati održati konferenciju za medije povodom razrješenja ekspertne radne skupine za Kurikularnu reformu nakon što čitav tjedan nije želio komentirati slučaj.

Ministar Šustar prethodno je samo kratko priopćenjem prokomentirao kako ne prihvaća ostavku ekspertnog tima i voditelja Borisa Jokića, a danas bi trebao nešto više reći o nastavku reforme.

U međuvremenu peticija za podršku cjelovitoj kurikularnoj reformi i ekspertnoj skupini pod vodstvom Borisa Jokića u malo više od 24 sata prikupila je više od 25.000 potpisa, a planira se i velik prosvjed u srijedu u 18 sati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu te u Splitu, Osijeku, Rijeci, Puli,
Dubrovniku, Slavonskom Brodu, Korčuli, Bjelovaru.

U 9.30 sati pressicu je najavila i Vertikala sindikata obrazovanja čiji će članovi govoriti o reakcijama na političko nasilje nad ekspertnom skupinom i posljedicama zaustavljanja Cjelovite kurikularne reforme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:07