BOLNICE U KAOSU

Sustav puca diljem zemlje. Zatvaraju se odjeli, angažiraju studenti: ‘Na rubu smo izdržljivosti‘

Medicinsko osoblje, pokazuju podaci ravnatelja, obolijeva osam puta češće od ostatka stanovništva
KB Dubrava
 Goran Mehkek/Cropix

Ogulinska bolnica prestala je primati sve pacijente osim hitnih. U Brodsko-posavskoj županiji broj hospitaliziranih s covidom-19 utrostručio se u posljednja dva tjedna. U Osijeku se broj zaraženih ili izoliranih medicinskih sestara popeo na 100, a broj pacijenata na respiratoru narastao za 60 posto. Karlovačka bolnica ostala je bez 10 posto ukupnog kadra, razmišlja o angažiranju umirovljenih liječnika.

Sve veći izazov

Zdravstveni sustav puca diljem zemlje. Potvrđuju to i brojke po kojima je u samo jednom danu broj pacijenata povećan za 95. Naime, u subotu je na bolničkom liječenju bilo 731 pacijent, a u nedjelju njih čak 825.

- Pred zdravstvenim sustavom sve je veći izazov jer se povećava i broj teških pacijenta kojih je samo jučer na respiratoru bilo 58. U KB-u Dubrava jučer se liječilo 226 pacijenta ili 26 više nego prethodnog dan što pokazuje da se bolnice vrlo brzo pune - rekao je ministar zdravstva Vili Beroš. Dodao je da je to razlog što se ovoga tjedna kreće s uspostavom tercijarnog centra u zagrebačkoj Areni u kojoj će raditi zdravstveni radnici iz drugih bolnica i naglasio da će to značiti da će se u ustanovama iz kojih će dolaziti liječnici i medicinske sestre raditi sa smanjenim kapacitetom.

- Trenutno se kod nas liječi 56 pacijenta s koronavirusom od kojih je 6 na respiratoru. Popunjenost naših covid kreveta je 38 posto i to raste iz dana u dan. Brojke se penju i već bi za desetak dana, a možda i ranije, mogli popuniti više od polovice od 150 kreveta s kojima raspolažemo - kaže dr. Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektivne bolesti KBC-a Split.

U Puli je 8 hospitaliziranih.

- Osoblje na knap. Na rubu smo fizičke izdržljivost - kratko nam je napisala ravnateljica pulske bolnice dr. Irena Hrstić.

U ŽB Čakovec, od ukupno 55 kreveta, zauzeto ih je 30. Čakovečka bolnica ima 13 zaraženih djelatnika i još ih je 19 u samoizolaciji. Opća bolnica Varaždin u alarmantnoj je situaciji. U bolnici će se, nastavi li se ovakav trend, doći do urušavanja zdravstvenog sustava. Bolnica je jučer imala 42 pacijenta s težim oblikom bolesti. Zbog svakodnevnog povećanja broja bolesnih s teškom kliničkom slikom bolnica se neprestano reorganizira. Istodobno je zaraženo 33 djelatnika i još 61 je u samoizolaciji. Učestalost zaraze kod medicinskog je osoblja čak osam puta veća nego među općom populacijom.

- Situacija je vrlo ozbiljna, bilježimo drastičan porast zaraženih i trenutno gotovo da nema odjela bez nekog zaraženog. Nastavi li se ovakav trend zaraze medicinskg osoblja, bolnici prijeti urušavanje - izjavio je za RTL ravnatelj varaždinske bolnice dr. Nenad Kudelić.

Na području Slavonije i Baranje u nedjelju je ukupno je hospitalizirana dvadeset i jedna osoba više u odnosu na subotu. U osječkom KBC-u povećan je broj onih koji su na respiratoru, sa 10 na 16. Kako je nedavno rekao ravnatelj KBC-a Osijek dr. Željko Zubčić, od 580 liječnika i više od 1300 medicinskih sestara/tehničara trenutno su izvan pogona 64 liječnika i 100 medicinskih sestara ili tehničara, od kojih su 42 liječnika i 72 medicinske sestre i tehničara pozitivni, a ostali su u samoizolaciji.

Više pacijenata smještenih u bolnicu ima i Vukovarsko-srijemska županija, gdje je taj broj od subote do nedjelje porastao sa 18 na 25. U Brodsko-posavskoj županiji taj je broj sa 22 porastao na 25. Iz Stožera civilne zaštite upozoravaju kako im se u posljednja dva tjedna broj hospitaliziranih utrostručio.

Prva linija obrane

Ravnatelj Opće bolnice Karlovac Nikša Antica trenutno ne može računati na deset posto svojeg osoblja.

- Teško je biti čarobnjak u ovoj situaciji, borimo se koliko možemo, no obruč oko nas se steže. Bolnica funkcionira u kapacitetu smanjenom za 20 do 30 posto, ali ne nauštrb kvalitete. Svi hitni i slučajevi u kojima je ugrožen život su prioritet - kaže ravnatelj Antica.

Prva linija obrane, napominje, još nije probijena, ona uključuje vlastite snage, aktiviranje specijalizanata, umirovljenih liječnika, ali i ostalih liječnika bolnice koji se obučavaju za rad s covidom.

- Ako se ovakva progresija nastavi, sigurno će doći do pregrijavanja sustava - dodaje.

Ravnatelj ogulinske bolnice dr. Josip Zorko ima još i više briga, ne može računati na svaku četvrtu medicinsku sestru ili tehničara te šest liječnika. Odjel ginekologije je zatvoren, kirurgija, interna i intenzivna njega jedva drže korak. Od tri anesteziologa, radi samo jedan, a pomaže mu specijalizant koji je na završnoj godini fakulteta.

- Hladni pogon smo sasvim ukinuli, kirurške zahvate ograničili, radimo samo hitne i neodgodive zahvate - kaže nam dr. Zorko.

NESTAŠICA

Hrvatska će od Slovenaca posuditi lijek remdesivir

Krajem prošlog tjedna u Infektivnoj klinici dr. Fran Mihaljević i u KB-u Dubrava došlo je do nestašice remdesivira, lijeka kojim se liječe najteži covid pacijenti.

No, ravnateljica Zarazne dr. Alemka Markotić rekla je da će se problem riješiti posudbom lijeka od Slovenaca koji su prije Hrvatske dobili remdesivir iz kvote koju je odredila EU te da pacijenti neće ostati bez lijeka.

Vezano uz antigenske testove koji su brži i jeftiniji ministar Beroš je rekao da za sad nisu dovoljno pouzdani i da se zato ne koriste u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2023 09:33