NADA LOVRIĆ

‘Sustav školstva ponovo je pred reformama! Kreću pregovori o kolektivnim ugovorima za 60.000 zaposlenih‘

Postoji definirano radno mjesto voditelja učeničkog doma, ali za njega nema koeficijenta, pa dobiva plaću kao odgajatelj iako mu je posao značajno složenijI

Nada Lovrić

 Ranko Suvar/Cropix

Pregovori o granskim kolektivnim ugovorima za 60-ak tisuća zaposlenika osnovnih i srednjih škola počinju u srijedu, potvrdili su predstavnici Sindikata hrvatskih učitelja, Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama i Sindikata Preporod.

Prema riječima Nade Lovrić, predsjednice Nezavisnog sindikata, sustav osnovnih i srednjih škola ponovo je pred reformama, koje će za zaposlenike značiti povećanje obveza.

– Prošli pregovori za osnovicu plaća, kada su zaposlenici ostalih javnih službi puno lakše pristali na rast osnovice četiri plus dva, znak je vladinoj strani da se sada fokus prebacuje na granske kolektivne ugovore gdje se mogu ugovoriti neka specifična prava, osobito gledajući u svjetlu nadolazećih reformi koje će za zaposlenike sustava opet značiti povećanje obveza. Tu mislim na ‘cjelodnevnu školu‘ u osnovnim školama i ‘modularnu nastavu‘ u srednjima, kaže Nada Lovrić.

Pregovorima će se tražiti i plaćanje dosad neprepoznatih poslova, poput administriranje e-dnevnika i e-matice. To su poslovi već definirani u osnovnim školama, a sada je prilika da se definiraju i za srednje škole, objašnjavaju u sindikatu.

– Imamo i neke nerazumne situacije u sustavu: postoji definirano radno mjesto voditelja učeničkog doma, ali za njega nema koeficijenta, pa dobiva plaću kao odgajatelj iako mu je posao značajno složeniji. Nadalje, naknada nastavnicima za vođenje djece na izlet od 50 kuna je premala, pa će i to biti područje pregovora, otkrila je Nada Lovrić, uz najavu da će iz sindikata i ovoga puta tražiti svoje članove da se izjasne o novom kolektivnom ugovoru.

- No, to će se dogoditi tek onda kada procijenimo da je u pregovorima izvučen maksimum - napominje predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:01