DOZVOLE

SUSTAV ZATRPAN ZAHTJEVIMA, JEDAN ŽUPANIJSKI STOŽER OBUSTAVIO ODOBRAVANJE DOZVOLA Više od 100.000 građana zatražilo e-propusnice

Zbog problema s funkcioniranjem e-propusnica Stožer Varaždinske županije obustavio odobravanje dozvola za kretanje
Ilustracija
 Nikolina Vuković Stipaničev / CROPIX

Sustav e-Građani jučer je bio zatrpan zahtjevima poslodavaca i građana za e-propusnicom, elektroničkim dokumentom koji će od 6. travnja omogućavati kretanje izvan mjesta prebivališta.

Osim što se sustav e-Građani zbog velikog broja podnositelja rušio te je bilo onemogućeno slanje zahtjeva, podnositelji su uočili i pogreške koje pojedincima omogućuju da odobre i izdaju propusnicu sami sebi.

Naime, kad osoba kao građanin ode na stranicu epropusnice.gov.hr, otvara se pet polja. Građanin bi se trebao moći ulogirati sa svojim podacima samo u rubrici Ulaz za građane. No, iz nekog se razloga građani sa svojim osobnim podacima mogu ulogirati i u rubrici Ulaz za poslodavce.

Nakon što u toj kategoriji ispune sve potrebne podatke i pošalju ih, sustav ih nakon nekog vremena obavijesti da su sami sebi odobrili zahtjev i na mail dobiju propusnicu.

U ostale rubrike - ulazi za tijela javne vlasti, za stožer civilne zaštite i za liječnike građani se sa svojim podacima ne mogu ulogirati. Zašto osobe registrirane kao obični građani mogu putem ulaza za poslodavce sami sebi odobriti i izdati propusnicu, pitali smo i Ministarstvo uprave i čekamo odgovor.

Upravo zbog takvih i ostalih problema s funkcioniranjem e-propusnica na lokalnoj razni došlo je do otvorenog protivljenja primjeni ovog modela. Tako je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrina jučer izdao priopćenje da je na području Varaždinske županije do daljnjega obustavljeno odobravanje propusnica zatraženih putem aplikacije e-propusnice.

“S obzirom na tehničke poteškoće i niz otvorenih pitanja vezanih uz samu aplikaciju i e-propusnicu, lokalni stožeri civilne zaštite na području naše županije do daljnjega će propusnice izdavati na dosadašnji način, a iste će biti do završetka faze prilagodbe prihvaćene od službenika PU varaždinske”,stoji u priopćenju.

“Ne možemo kontrolirati nešto što ne postoji. Rado bismo primjenjivali e-propusnice, ali ih nismo ni vidjeli. Naš sustav se pokazao učinkovitim, pa ćemo ga koristiti i dalje”, rekao je varaždinski župan Radimir Čačić.

Malenica građanima: Tražite propusnice samo ako je nužno

Ministar uprave Ivan Malenica rekao je u petak da je od uvođenja sustava e-propusnice u četvrtak, izdano njih 100.000, od toga su 70 posto poslodavci tražili za svoje zaposlenike, a 30 posto građani, no pozvao je građane da e-propusnice traže samo ako je to nužno.

Podsjetio je da su nakon odluke Nacionalnog Stožera civilne zaštite o zabrani napuštanja prebivališta i mjesta stalnog boravka, građani mogli putovati samo iz fizičku propusnicu, i zato je Ministarstvo uprave izradilo digitalne platforme e-propusnice. Riječ je o centru dijeljenih usluga jer su mnoga tijela povezana kako bi se provjerili podatci i izdale e-Propusnice.

"Željeli smo uspostaviti jedinstven sustav izrade i nadzora nad izdanim propusnicama. U praksi se događalo da su poslodavci izdavali propusnice osobama koje nisu njihovi zaposlenici, a stožeri su izdavali propusnice bez valjanog razloga. Na ovaj način omogućujemo i epidemiolozima i Stožeru civilne zaštite da na jednom mjestu ima sve podatke o izdanim propusnicama, o razlozima zbog kojih su izdane", rekao je ministar Malenica gostujući jutros na Hrvatskoj televiziji.

Na taj način će vidjeti kakve su migracije u određenim sredinama i prevenirati širenje zaraze, dodao je.

Jučer je izdano 100.000 propusnica, od toga su 70 posto poslodavci tražili za svoje zaposlenike, a 30 posto je za građane, rekao je Malenica.

Sustavu e-Propusnice mogu pristupiti poslodavci kako bi izradili propusnice za zaposlenike. Danas će im omogućiti da na jednostavniji način unesu podatke za sve zaposlenike koji su im potrebni, a kada propusnice isteknu sljedeći tjedan, mnogo lakše će ih moći produljiti, objavio je ministar uprave.

Stožer je donio odluku da od ponedjeljka vrijede nove e-Propusnice, ali imamo veliku navalu pa ćemo pratiti razvoj situacije, rekao je.

Dodao je da će propusnice biti omogućene svima kojima trebaju, po potrebi će se produljiti i rok trajanja starih propusnica, one vrijede od 1 do 14 dana, ovisno o tome zbog čega su zatražene.

Apelira na poslodavce da traže propusnice samo za zaposlenike koji putuju izvan prebivališta, nema potrebe tražiti za sve.

Apelirao je i na građane da traže propusnice samo u nužnim situacijama kako bi se rasteretio sustav Stožera civilne zaštite. (Hina)

Kako zatražiti e-propusnicu:

1. Na računalu otvoriti stranicu epropusnice.gov.hr

Svi oni koji nisu u sustavu e-Građani mogu podnijeti zahtjev u Finu za registraciju u taj sustav. Oni pak koji nemaju internet ili iz nekih dugih razloga nemaju mogućnost slanja zahtjeva na ovaj način, zahtjev kao i do sada mogu osobno dostaviti nadležnom tijelu

2. Na stranici epropusnice.gov.hr kliknete na kućicu Ulaz za građane. Od vas će se tražiti da se registrirate u sustav

3. Kad to učinite, na ekranu će vam se otvoriti Zahtjev za propusnicom, na kojem je već upisan vaš OIB te ime i prezime

4. Potom ispunite podatke o mjestu stanovanja te razdoblje trajanja propusnice. Ono može biti NAJDULJE 14 dana

5. Upišite e-mail. Taj mail je izuzetno važan jer će vam nakon odobrenja zahtjeva sustav na tu adresu poslati vašu propusnicu

6. Potom odabirete Razlog izdavanja. Riječ je o padajućem meniju. U ovom trenutku u toj rubrici je navedeno sedam razloga. Kliknete na onaj koji odgovara vašim razlozima

7. Ako nije naveden niti jedan od razloga zbog kojeg tražite propusnicu, niže je rubrika Napomena. U nju možete navesti neke druge razloge zbog kojih vam je potrebna propusnica. Primjerice obrada zemlje

8. Potom slijedi rubrika Tip izdavatelja. Izdavatelji su: Liječnik, Poslodavac, Tijelo javne vlasti, Stožer civilne zaštite. Nakon što odaberete jednog od izdavatelja, sustav će od vas zatražiti podatke o njemu. Kad to ispunite, kliknete Pošalji zahtjev.

9. Sustav vas obavještava da je vaš zahtjev u obradi. Za najranije sat vremena trebali biste dobiti informaciju je li vaš zahtjev odobren ili odbijen

10. Ako je odobrena, e-propusnica će vam biti dostavljena na neku od platformi - u sustav e-Propusnice, na mail koji ste naveli u zahtjevu ili/i u osobni korisnički pretinac sustava e-Građani

11. Ako je zahtjev odbijen, možete odmah ponovno ispuniti novi zahtjev

12. Propusnicu isprintajte ili sačuvajte na svojem mobilnom telefonu ili tabletu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:45