SUĐENJE U HAAGU

Sutkinja: Čedo je često srpsko ime. Jure Radić: Ne, to je naziv za četnika

Tužitelji su Radića suočili s transkriptima u kojima on, Tuđman i drugi razgovaraju o tome kako bi Srba trebalo ostati što manje, ili im čak platiti da se više ne vrate
Zagreb, 250309.Jure Radic direktor Instituta gradjevinarstva Hrvatske (IGH) dolazi na sastanak Vlade sa Sindikatima drzavnih sluzbi u vezi daljnjih pregovora smanjivanja placa drzavnim sluzbenicima.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongracic / CROPIX

ZAGREB - Hrvatska nije imala ništa protiv povratka Srba, pod uvjetom da prihvate hrvatsko državljanstvo, suština je svjedočenja bivšeg ministra obnove Jure Radića pred Haaškim sudom . Predsjedavajući sudac Alphons Orie i tužitelj suočili su ga s nizom transkripata u kojima on, Tuđman i drugi razgovaraju o tome kako bi Srba trebalo ostati što manje, zamijeniti ih za Hrvate iz Bačke ili im platiti da se ne vrate; Radić je ponavljao da su iznosili različite ideje, no na kraju su usvojeni zakoni koji su omogućavali povratak.

Naglasak je na ‘buš’

Je li hrvatski državni vrh htio protjerati većinu Srba iz Hrvatske ili ne, ključno je pitanje haaške optužnice za Oluju. Presuda protiv Ante Gotovine , Ivana Čermaka i Mladena Markača bitno ovisi o tome jesu li generali provodili unaprijed smišljen plan protjerivanja Srba iz Hrvatske i sprečavanja povratka, ili im se krivnja svodi na to da nisu uspijevali spriječiti pojedinačne zločine podređenih.

To što je sudsko vijeće na kraju suđenja pozvalo Radića da pojasni niz izjava iz transkripata, pokazuje da suci još nisu donijeli konačnu odluku o prirodi operacije Oluja.

Tužiteljstvo je danas Radiću predočilo transkript u kojem on kaže: “Dugo nisam vidio ljepšu sliku nego kad su Varaždinci i Splićani ušli skupa u Knin. Na zidu sam vidio natpis “Čedo ne buš se vrnul”. Treba narodu dati što želi”. Čedo je često srpsko ime, vi ste htjeli reći da se Srbi ne trebaju vratiti, zanimalo je tužiteljicu.

- Ne: čedo je kolokvijalan naziv za četnika. To je bila poruka okupatoru da se neće vratiti. Bit nije Čedo, naglasak je na “buš”, ja tu govorim o jedinstvu Hrvata.I ovdje je jedan optuženik iz Zagorja a drugi iz Dalmacije - objasnio je Radić.

To su prioriteti

U drugom transkriptu Radić i Tuđman razgovaraju o BiH. Radić kaže: “Stolac trebamo održavati hrvatskim, a vjerojatno i Trebinje. To nam je prioritet kao Petrova gora i Banovina”. Tuđman kaže: “Dobro bi bilo kad bismo mogli i Jajce”. “Morat ćemo Muslimane nositi na leđima. Neće nam biti druge nego da ih postepeno kroatiziramo”, kaže Tuđman. Ne, Tuđman nije htio reći da ćemo pohrvatiti Muslimane, pokušao je objasniti Radić. “Htio je reći da su Muslimani u Bosni Hrvatima strateški partner. Croatizirati, mislio je europeizirati, učiniti ih dijelom europske civilizacije”, rekao je Radić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 07:27