NAJVAŽNIJI ZADATAK SAMOZATAJNE SAVJETNICE

Sutkinja Grgić odlučuje o sudbini Sanadera i Turudića

Jedina mrlja u karijeri bio je skandal oko Lex Perković jer je bila na čelu radne skupine
 Boris Kovačev/CROPIX

Za tjedan dana na Vrhovnom sudu trebala bi početi sjednica sudskog vijeća na kojoj će se odlučivati o žalbi bivšega hrvatskog premijera Ive Sanadera na prvostupanjsku presudu kojom je u aferama Hypo i Ina-MOL osuđen na ukupno deset godina zatvora. Tko će biti predsjednik i članovi toga tročlanog sudskog vijeća, zasad nije poznato.

Međutim, iz dva izvora potvrđeno nam je da će izvjestiteljica u tom predmetu biti viša sudska savjetnica Melanija Grgić, sutkinja Županijskoga suda u Velikoj Gorici.

Riječ je o šefici radne skupine za izmjenu Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenopravnim stvarima s državama Europske unije, poznatijem kao Lex Perković, zbog kojega je Hrvatska doživjela veliku blamažu prilikom samog pristupanja EU.

Taj je zakon, kao što je poznato, u međuvremenu izmijenjen, Josip Perković je izručen Njemačkoj, a Melanija Grgić je otišla iz Ministarstva pravosuđa. Točnije, ministar Orsat Miljenić joj se nakon cijele afere zahvalio na suradnji. Melanija Grgić, koja je prethodnih devet godina provela u Ministarstvu pravosuđa na raznim visokim funkcijama, bila savjetnica ministra za probaciju, savjetnica u Upravi za kazneno pravo i načelnica Sektora međunarodne pravne pomoći, vratila se na Županijski sud u Velikoj Gorici s kojega je 2005. i došla u Ministarstvo. U svojoj ranijoj sudačkoj karijeri, valja napomenuti, sutkinja Grgić bila je posvećena ponajprije maloljetničkoj kaznenoj problematici te je izdala i priručnik za novinare “Djeca i mladež u kaznenom postupku”.

Međutim, nakon povratka iz Ministarstva sutkinja Grgić nije dugo ostala na sudu u Velikoj Gorici. Državno sudbeno vijeće ubrzo ju je promoviralo i privremeno uputilo na rad u Vrhovni sud RH. Tako sutkinja Grgić još od rujna prošle godine privremeno radi na Vrhovnom sudu u svojstvu više sudske savjetnice.

Kao takva, sudjelovala je i u donošenju odluka u povodu žalbi na odluke o predaji traženih hrvatskih državljana temeljem europskog uhidbenog naloga. Sada bi trebala biti jedan od ključnih sudionika žalbenog postupka u slučaju Sanader.

Iako će odluku donijeti suci članovi vijeća, izvjestitelj, stručni suradnik koji priprema spis i izvještava sudsko vijeće o stanju spisa, kroz svoju prezentaciju stanja ipak može staviti određene naglaske, pa tako i do određene mjere utjecati na stavove sudskog vijeća.









Još se čekaju dvije odluke Vrhovnog suda

Vrhovni sud odlučivat će je li Sanader sredinom 90-ih kao zamjenik ministra vanjskih poslova zloupotrijebio položaj i primio proviziju od 3,6 milijuna kuna od koruške Hypo banke. Odluka ovisi i o tome hoće li Vrhovni sud zauzeti stav da se moguća zloupotreba može podvesti pod ratno profiterstvo: za “običnu” zloupotrebu nastupila je zastara. U slučaju Ina-MOL provjerava se osnovanost osude bivšeg premijera za primanje mita radi pogodovanja MOL-u. Prema prvostupanjskoj presudi, Sanader je s prvim čovjekom MOL-a dogovorio proviziju od deset milijuna eura, od čega je polovica isplaćena preko Roberta Ježića, dok isplata preostalih pet milijuna eura nije dokazana.

Odluka Vrhovnog suda imat će učinke i na odnose snaga između Vlade RH i MOL-a jer se Sanaderova inkriminirana pogodovanja odnose na najspornije točke odnosa vlasnika Ine. Potvrda presude dovela bi u pitanje legalnost izmjena međudioničarskog ugovora o Ini te glavnog ugovora o plinskom poslovanju, koji je temelj MOL-ove tužbe protiv RH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:52