IMOVINA

SUTKINJA IZ SLUČAJA SEVERINA - M. POPOVIĆ Zajedno sa suprugom sutkinja Golub godišnje uprihodi milijun kuna

Nakon što se postavilo pitanje kako za tjedan dana skijanja u istom hotelu u kojem je bio Milan Popović može izdvojiti svoje dvije mjesečne plaće, Tea Golub odobrila je uvid u svoju imovinsku karticu
Milan Popović (lijevo) i Severina Kojić (desno)
 Bruno Konjević/Marko Todorov / Cropix

Sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu Tea Golub početkom mjeseca sretala se s Milanom Popovićem, kojemu je u studenome prošle godine dodijelila na skrb dijete koje on ima sa Severinom Kojić. Susreti su bili slučajni jer su zimovali u istome hotelu, Falkensteiner Hotel Cristallo, u austrijskom Katschbergu.

Osim što se u isto vrijeme i na istome mjestu našla sa strankom u čiju je korist presudila u navedenom sporu, sutkinja Golub je privukla pažnju i time što je za tjedan dana smještaja u hotelu koji se nalazi uz glavnu skijašku stazu u sezoni skijanja za dvije odrasle osobe i dijete izdvojila oko 22 tisuće kuna. Nametnulo se pitanje kako sutkinja samo za tjedan dana smještaja može izdvojiti svoje dvije mjesečne plaće. Tim prije što joj je za ostale troškove na skijanju trebalo još barem 2000 eura.

Procedura

Budući da imovinske kartice sudaca još nisu dostupne na internetu, od Državnog sudbenog vijeća (DSV) zatražili smo uvid u njenu. Uvid u imovinsku karticu suca DSV mora odobriti na sjednici, no sutkinja Golub je sama skratila proceduru tako što je DSV-u odobrila uvid u svoju karticu bez prethodne odluke DSV-a.

Već letimičan pogled na popis imovine i prihoda sutkinje Golub govore da je materijalno vrlo dobro situirana te da je veliki stan u Zagrebu koji ima u vlasništvu, kao i vrijedne pokretnine, dobila na dar. Nema nikakvih dugova, pa plaću koja mjesečno iznosi između 12 i 13 tisuća kuna neto može bezbrižno trošiti. U imovinskoj kartici stoji da sutkinja ima maloljetne djece, ali se ne kaže koliko. Pretpostavlja se jedno, s obzirom na to da je na zimovanju bila sa suprugom i kćerkom.

U imovinskim karticama sudaca za javnost se, međutim, ne otkriva dio podataka. Osim broja uzdržavane djece, u njima nema imena bračnog (ili izvanbračnog) partnera, u kojoj banci sudac ima štednju (vjerojatno ni dug), ne može se saznati gdje je zaposlen životni partner, u kojim trgovačkim društvima ima vlasničke udjele, u kojim bankama drži štednju...

U kartici Tee Golub navodi se da se da je za sutkinju Općinskog građanskog suda u Zagrebu imenovana 1. listopada 2007. godine.

Darovanje

Pod rubrikom nekretnina navela je stan od 103 kvadrata u Zagrebu vrijedan 1,5 milijuna kuna te 19 kvadrata garaže vrijedne 170.000 kuna. Za obje nekretnine navodi da su stečene darom. Među vrijednim pokretninama navela je sat Cartier u vrijednosti od 30.000 kuna te nakit vrijedan 40.000 kuna, što je također dobila na dar.

Sutkinja u dvije banke ima i štednju u iznosu od 98.000 eura, za koju također u rubrici izvor stjecanja navodi dar. Nema udjele u trgovačkim društvima ili investicijskim fondovima, prihoda od dividendi, kao ni dugova. Stalni prihodi, odnosno plaća, u neto iznosu mjesečno iznose između 12 i 13 tisuća kuna.

U imovinskoj kartici sutkinje Golub puno je dulji popis imovine njenog partnera. Naslijedio je oranicu u mjestu Koprivna od 9711 kvadrata vrijednu 75.000 kuna (suvlasnik je u polovici). U mjestu Jelisavac je u jednoj četvrtini suvlasnik kuće površine 3165 kvadrata vrijedne 75.000 kuna, što je također naslijedio.

Životni partner Tee Golub u Zagrebu ima kuću s okućnicom površine 361 metar četvorni u vrijednosti od 2,5 milijuna kuna koju je stekao kupoprodajom. Pod rubrikom izvor stjecanja kuće navode se prihod od nesamostalnog rada, kredit i darovanje. Proizlazi da je dio novca za kuću uštedio od plaće, dio dobio, a još dio platio kreditom koji je već otplaćen.

Njen partner ima i vrlo vrijedne pokretnine. U imovinskoj kartici stoji kolekcija satova vrijedna 145.000 kuna, koju je sam kupio, a izvor su prihodi od nesamostalnog rada. Tu je i violina vrijedna 50.000 kuna, koju je dobio na dar.

Nadalje, u imovinskoj kartici naveo je udjele u tri trgovačka društva ili investicijska fonda (za javnost su skriveni podaci o kojim je društvima ili fondovima riječ). U jednome ima 10-postotni suvlasnički udio u vrijednosti od 671.000 kuna, što je dobio na dar. U drugome je kupio suvlasnički udio od 65 posto vrijedan 292.500 kuna, a u trećem je također kupoprodajom došao do suvlasničkog udjela vrijednog 195.000 kuna.

Štednja

Bogata je i rubrika sutkinjinog partnera koja se odnosi na novčanu štednju. U jednoj banci (ne navodi se kojoj) ima štednju od 42.000 eura, koja predstavlja prihod od nesamostalnog rada. Dalje se navodi 36.000 eura Allianz životnog osiguranja, što je također prihod od nesamostalnog rada, te 40.000 eura životnog osiguranja u Wiener insurance group - također prihod od nesamostalnog rada. Uz sve to, u još jednoj banci ima štednju u iznosu od 6000 eura - također uprihođenu od nesamostalnog rada.

Samo od dividendi partner sutkinje Golub lani je imao prihod u iznosu od 460.000 kuna.

U imovinskoj kartici se ne navodi gdje je zaposlen, ali se prikazuju mjesečni prihodi, što bi trebala biti plaća, u neto iznosu između 16 i 17 tisuća kuna. Uz plaću mjesečno bilježi i prihod u iznosu od 1500 eura od najma. Iz imovinske kartice se ne može saznati koliko je star partner sutkinje Golub, čime se bavi, niti kako je počeo stvarati svoj imetak. Ti su detalji zanimljivi budući da mu je sadašnja plaća takva da si je od nje teško mogao kupiti kuću i još pokupovati udjele u trgovačkim društvima. Tim prije što mu je rubrika dugova prazna.

Pod imovinom maloljetnog djeteta sutkinja Golub nije upisala ništa, a u rubrici ostala primanja maloljetne djece navela je 2000 kuna alimentacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 01:41