JEDNA OD TRI

Sutkinja koja je osudila Filozofski fakultet za mobbing neustavno je imenovana

Presuda Tihane Marije Miladin poslužila je rektoru Damiru Borasu kao temelj za odluku o suspenziji dekanice Vlahović-Štetić
 Damjan Tadić/Cropix

Četvero sudaca Županijskog suda u Zagrebu koji već dvije godine rade na tome sudu neustavno su imenovani na sadašnje sudačke dužnosti. Odlučio je to Ustavni sud na sjednici održanoj 24. lipnja ove godine. Riječ je o trima sutkinjama građanskog odjela zagrebačkoga Županijskog suda: Tihani Mariji Miladin, Renati Đaković Vranković i Ines Kovačić, te kaznenom sucu Vjeranu Blažekoviću. Suca Blažekovića je predsjednik zagrebačkoga Županijskog suda Ivan Turudić u međuvremenu imenovao i za predsjednika kaznenog odjela toga suda.

Suspenzija

Upravo je jedna od neustavno imenovanih sutkinja - Tihana Marija Miladin - bila članica tročlanog vijeća Županijskog suda u Zagrebu koje je 26. lipnja donijelo pravomoćnu presudu prema kojoj je zagrebački Filozofski fakultet povrijedio radna prava sada već bivšeg profesora tog fakulteta, prorektora zagrebačkog Sveučilišta Ante Čovića.

Županijski sud je pravomoćno presudio da je Filozofski fakultet u Zagrebu u postupku provedenom protiv Čovića, u kojem je ustanovljeno da je 2005. nezakonito napredovao u znanstveno nastavno zvanje redovnog profesora, mobingirao svoga zaposlenika, povrijedio mu dostojanstvo i ugled.

Tihana Marija Miladin bila je sutkinja-izvjestiteljica u tom predmetu, što znači da je upravo ona napisala presudu i njezino obrazloženje s kojom se dvoje ostalih sudaca članova vijeća složilo. Njezina je pravomoćna presuda poslužila rektoru zagrebačkog Sveučilišta Damiru Borasu kao temelj za odluku o suspenziji dekanice i uprave Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

No, vratimo se na odluku Ustavnog suda koji već drugi put u zadnje dvije godine poništava odluku Državnog sudbenog vijeća (DSV) o imenovanju četvero sudaca na zagrebački Županijski sud.

Sve je počelo u listopadu 2017., kad je DSV na građanski odjel Županijskog suda u Zagrebu imenovao dotadašnje općinske sutkinje iz Zagreba, Tihanu Mariju Miladin, Renatu Đaković Vranković i Ines Kovačić, dok je za sutkinju kaznenog odjela toga suda imenovao općinsku sutkinju iz Knina Anu Jeleč Pecirep.

Uvjeti

Općinska sutkinja iz Virovitice, Katarina Petrović, koja je na natječaju za građanski odjel zagrebačkoga Županijskog suda od 103 prijavljena kandidata imala najviše bodova i bila prva na ljestvici prvenstva, podigla je ustavnu tužbu jer je DSV imenovanjem kandidatkinja sa znatno manjim brojem bodova povrijedio njezino ustavno pravo na dostupnost radnog mjesta pod istim uvjetima.

Imenovana sutkinja Ines Kovačević bila je, naime, tek 26. na listi prvenstva, a ostale dvije imenovane sutkinje u donjoj trećini rang-liste - Renata Đaković Vranković na niskom 71., a Tihana Marija Miladin na još nižem, 73. mjestu. Ustavnu je tužbu protiv odluke DSV-a podigla i tadašnja sutkinja Županijskog suda iz Velike Gorice Jadranka Kos koja bila je na vrhu bodovne liste za kaznene suce Županijskog suda. DSV je pri imenovanju preskočio i imenovao općinsku sutkinju Anu Jeleč Pecirep iz Knina koja se uopće nije natjecala za kazneni, već za građanski odjel.

Lošiji plasman

Ustavi sud je u svibnju 2018. usvojio njihove ustavne tužbe i poništio odluku DSV-a o spornim imenovanjima četiriju sutkinja te naložio DSV-u da ponovi postupak imenovanja sudaca iz reda kandidata koji su se javili na taj natječaj. Međutim, 5. srpnja iste godine, DSV pod predsjedanjem suca Vrhovnog suda Željka Šarića ponovo je, usprkos odluci Ustavnog suda, za sutkinje građanskog odjela Županijskog suda u Zagrebu imenovao tri iste sutkinje - Tihanu Mariju Miladin, Renatu Đaković Vranković i Ines Kovačić. Bio je to krajnje neugodan, hladan tuš za Katarinu Petrović koja je usprkos odluci Ustavnog suda ponovo preskočena.

DSV nije na kazneni odjel zagrebačkoga Županijskog suda ponovo imenovao kninsku sutkinju Anu Jeleč Pecirep, ali ni sutkinju Jadranku Kos kojoj je Ustavni sud dao za pravo, već je na upražnjeno mjesto Ane Jeleč Pecirep imenovan sudac Vjeran Blažeković koji je na ljestvici prvenstva bio lošije plasiran od nje. Petrović i Kos su u ljeto 2018. ponovo podigle ustavne tužbe protiv samovoljnih imenovanja DSV-a, a ovaj put im se pridružila i sutkinja Jasna Gažić Ferenčina koja je također imala više bodova od imenovanih sudaca.

Ustavni sud je 24. lipnja ove godine drugi put usvojio njihove ustavne tužbe. Ovaj je put, međutim, konstatirao da se stvari ne mogu vratiti u prvobitno stanje, tj. da neće poništiti odluke o imenovanju četvero spornih sudaca. Umjesto toga je sutkinjama Katarini Petrović, Jadranki Kos i Jasni Gažić Ferenčini odredio po 40.000 kuna “primjerene naknade”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:39