MAJA ŠTAMPAR STIPIĆ

Sutkinja koja je osudila Sanadera, Hernádija i Klemma izabrana na Visoki kazneni sud

Državno sudbeno vijeće (DSV) na jučerašnjoj je sjednici imenovalo ukupno šestoro sudaca

Maja Štampar Stipić

 Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Sutkinja zagrebačkoga Županijskog suda Maja Štampar Stipić, poznata po presudama protiv bivšega premijera Ive Sanadera i direktora MOL-a Zsolta Hernádi​ja, bivšega specijalca Josipa Klemma, te Željka Dolačkog zbog slučaja krađe zlata iz kriminalističke policije u Heinzelovoj, novo je pojačanje Visokoga kaznenog suda (VKS).

Državno sudbeno vijeće (DSV) na jučerašnjoj je sjednici imenovalo ukupno šestoro sudaca: troje na zagrebački Županijski sud, jednu na Županijski sud u Puli, jednu na Općinski sud u Slavonskom Brodu, te jednu na VKS. Za sutkinju Županijskog suda u Puli imenovana je Dragana Kos Milevoj, a za sutkinju Općinskog suda u Slavonskom Brodu Jadranka Babić Milberg.

Na zagrebački Županijski sud, koji ima najveći kazneni odjel u državi, imenovani su Ivana Bujas i Mladen Žeravica, dosadašnji suci Općinskoga kaznenog suda u Zagrebu, te Mirjana Horvat, dosadašnja predsjednica Kaznenog odjela Općinskog suda u Novom Zagrebu.

Sve troje su kazneni suci, a zagrebački Županijski sud treba popunu upravo u tome odjelu s obzirom na to da bi troje sudaca ove godine trebalo ići u mirovinu. Naime, osim odjela istrage i izvršenja koji ima svaki županijski sud, te odjela za USKOK, zagrebački Županijski sud je i jedini sud u Hrvatskoj nadležan za predmete iz domene novoosnovanog Ureda europskog javnog tužitelja.

Pojačanja hitno treba i VKS na kojemu je do sada radilo 11 sudaca, a Štampar Stipić će biti 12. Zbog činjenice da VKS preuzima dosadašnju ulogu kaznenog odjela Vrhovnog suda, pred VKS dolazi sve više predmeta. Stoga je raspisan natječaj za još troje sudaca, čime bi se broj sudaca VKS-a povećao na 15.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:13