NA SLOBODI

Sutkinja Maja Šupe, optužena za primanje mita, puštena iz zatvora, odvjetnik tvrdi: ‘Ona neće šutjeti!‘

Izlazak sutkinje Maje Šupe iz istražnog zatvora
 

 Bozidar Vukicevic/Cropix

Sada već bivša sutkinja šibenskog suda Maja Šupe, koju Uskok sumnjiči za primanja mita kako bi donijela oslobađajuću presudu, puštena je na slobodu iz splitskog zatvora na Bilicama u kojem se nalazila od 8. rujna.

Na slobodu je puštena po prijedlogu Uskoka koji je prihvatio zahtjev Šupinog branitelja odvjetnika Krešimira Škarice da joj ukinu pritvor koji joj je određen zbog opasnosti da bi mogla ponoviti nedjelo ili utjecati na svejdoke.

Prethodno ju je Državno sudbeno vijeće (DSV) razriješilo sudačke dužnosti, a i ispitani su svi predloženi svjedoci.

Odvjetnik Škarica je rekao da će se Šupe aktivno braniti i neće šutjeti te da moraju vidjeti što su govorili drugi optuženici te koji su dokazni prijedlozi izvedeni.

"U ovoj fazi Uskočke istrage nismo mogli biti nazočni ispitivanju svjedoka. Kada vidimo sve izvedene dokaze možemo izvesti svoje dokazne prijedloge”, kazao je Škarica.

Osvrnuo se i na medijski pritisak na slučaj za koji je kazao da je opravdan i razumljiv. „Na početku se stvari percipiraju na jedan način, a ja sam siguran da će na kraju postupka stvari izgledati malo drugačije", dodao je Škarica.

Kazao je da je Šupe u zatvoru imala korektan tretman, bila je dobro primljena i nije bilo nikakvih provokacija. No, zatvor je vrlo emotivno doživjela što je razumljivo, pogotovo ako se uzme u obzir sudački posao koji je radila 25 godina.

Šupe je ranije u rujnu pritvorena zajedno s odvjetnikom Branimirom Zmijanovićem i poduzetnikom Blažom Petrovićem. Svi su osumnjičeni za kazneno djelo primanja i davanja mita.

Tužiteljstvo sumnja da je sutkinja primila 15 tisuća eura mita da donese oslobađajuću presudu Blažu Petroviću, a u svemu je posredovao odvjetnik Zmijanović.

Na ispitivanju u Uskoku sutkinja Šupe je negirala kaznena djela za koje ju sumnjiče te je odgovarala na pitanja tužiteljstva i obrane. Njen je odvjetnik tada je otkrio da je mjesec dana prije uhićenja podnijela zahtjev za mirovinu jer joj je narušeno zdravlje.

Zapriječena zatvorska kazna za primanje i davanje mita je do deset godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 22:31