ODRŽANO ROČIŠTE

SUTKINJA ODLUČILA: TODORIĆA TREBA IZRUČITI HRVATSKOJ! 'Puštam vas pod uvjetom da se svaki dan javljate na policiju, vani smijete biti do 21h'

Sutkinja Westminsterskog suda Emma Arbuthnot odobrila je danas u Londonu izručenje Ivice Todorića Hrvatskoj jer nije pronašla dokaze da ga se politički progoni. Osnivač Agrokora ima sedam dana za žalbu. Mjere opreza su nešto postrožene u odnosu na one kojima je Todorić bio podvrgnut do danas. Umjesto dvaput tjedno, Todorić će se u nadležnu policijsku postaju morati javljati svaki dan, a nakon 21 sat ne smije napuštati kuću
 Boris Kovačev / HANZA MEDIA

NOVO 15:23 'Gospodine Todorić, puštam vas pod uvjetom da se svaki dan javljate na policiju, vani smijete biti samo do 21h navečer. Naredila sam vaše izručenje', imate 7 dana za žalbu, rekla je sutkinja u nastavku ročišta koje je održano u ponedjeljak poslijepodne.

------------------------------------------

14:05 - Sutkinja za Todorića traži pritvor, kaže kako 100.000 funti nije dovoljno. Kao argument za veću jamčevinu navela je i Todorićevo mjesto stanovanja u prestižnoj londonskoj četvrti. Todorić se mora sada konzultirati s odvjetnicima do odluke za sat vremena.

------------------------------------------

13:39 - Odvjetnica Ivice Todorića, Jadranka Sloković, za N1 je kazala kako nije iznenađena odlukom londonskog suda da ne postoji politička motivacija za progon bivšeg vlasnika Agrokora u Hrvatskoj.

Kazala je i kako misli da Todorić neće u pritvor, već da će mu biti produžene dosadašnje mjere koje je uredno izvršavao.

------------------------------------------

13:24 - Traje rasprava o pritvoru za Ivicu Todorića i iznosu jamčevine, javlja reporter N1 televizije.

------------------------------------------

13:21 Todorić će biti u pritvoru do 15 sati, kada se očekuje odluka o daljnjem pritvoru za vrijeme trajanja žalbe ili će ostati na snazi sadašnje mjere prijave policiji.

------------------------------------------

13:16 Sutkinja je na početku kazala kako se slaže da se istraga u Hrvatskoj odvija brzo i ne očekuje da će trajati još dugo temeljem onoga što joj je predočeno dosad.

Dodala je kako nije uvjerena da se Todorića politički proganja i da ne postoje dostatni dokazi za tu tvrdnju.

'Sudeći prema svim dokazima o tijeku istrage dosad, teško je zaključiti da ovaj slučaj neće na suđenje.'

Ne postoje prepreke za izručenje Ivice Todorića. Neće ići odmah u Hrvatsku. Slijedi žalbeni proces.

----------------------------------

12:58 Počelo je ročište

----------------------------------

12:10 - Ivica Todorić je ušao u sud u pratnji supruge Vesne. Na redu je čitanje odluke o izručenju. Nakon izricanja odluke o tome postoje li prepreke za izručenje Todorića Hrvatskoj, sutkinja će odluku obrazložiti.

----------------------------------

8:44 Londonski će sud danas u 12:30 po srednjeuropskom vremenu odlučiti o izručenju Ivice Todorića Hrvatskoj.

Odluka o izručenju prvotno je trebala biti donešena u petak prošli tjedan, međutim sutkinja Emma Arbuthnot pomaknula je datum odluke na 23. travnja. Riječ je tek o prvostupanjskoj odluci, a konačna će odluka biti donešena nakon tri do šest mjeseci.

Odvjetnici Ivice Todorića najavili su da će tražiti dopuštenje da podnesu žalbu u slučaju da sud presudi da osnivača i dugogodišnjeg upravitelja Agrokora treba izručiti Hrvatskoj.

Todorić je uhićen 7. studenog 2017. godine na temelju europskog uhidbenog naloga koji je raspisala Hrvatska, međutim istog je dana pušten nakon što je uplatio jamčevinu u iznosu od 100 tisuća funti.

Todoriću je nakon uplaćivanja jamčevine oduzeta putovanica te mora nositi sigurnosnu narukvicu i mora se javljati policiji tri puta tjedno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 03:02