AFERA SMS

Sutkinja opominjala Vargu, vještakinja: ‘On si je sam slao SMS-ove, pod imenom Marijanin rob!‘

Prema nalazu vještakinje za informatiku, podaci s Varginih uređaja jasno pokazuju da je navodne prepiske upravo on fabricirao
Franjo Varga

 
 Vlado Kos/Cropix

"Zaključuje se da je Franjo Varga bio kreator svih spornih datoteka koje su se nalazile na različitim uređajima i mjestima", istaknula je u ponedjeljak na Županijskom sudu u Osijeku vještakinja informatičke struke Renata Bradvica na kraju dvosatne prezentacije svog nalaza vještačenja prijenosnih i stolnih računala, vanjskih tvrdih diskova, mobitela i pametnog sata, zaplijenjenih od Franje Varge, prvooptuženog u tzv. aferi SMS u kojoj je optužen i Blaž Curić.

Skice poruka

- Moj je zadatak bio utvrditi mjesto, vrijeme i način nastajanja datoteka - rekla je Bradvica koja je analizirala datoteke, fotografije, SMS-ove, e-mailove... Riječ je o datotekama koje nose imena Zdravka Mamića, kao što su "Mamić-prva faza", "Mamić-druga faza", "Mamić-razno", e-mailovima kojima su navodni pošiljatelji bili Marin Mrčela i Dinko Cvitan te porukama pošiljatelja "Sire", "Ranko" i "Laptas" za koje je Bradvica utvrdila su i pošiljatelj i primatelj bili ista osoba. Analizirani su i raw dokumenti nazvani "Cvitan" i "Svastika" gdje nisu pronađeni nikakvi podaci. - Ovo je skica navodne mail poruke s imenom Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Ona se nalazi u mapi "Mamić-prva faza", u košu za smeće, nalazi se i u iPhoneu, a poslana je kao poruka koju je Varga poslao Mamiću - rekla je Bradica koja je analizirala i e-mail poruke navodnog pošiljatelja Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. koje su pronađene u košu za smeće, ali i na laptopu, kao prilozi MMS poruke poslane Zdravku Mamiću. - Imamo i SMS poruke sadržane u pametnom satu i u komunikaciji iMessage s oznakom Marijanin Rob (Vargina supruga, inače, zove se Marijana, op. p.). Iz ovoga je vidljivo kako je Franjo Varga sam sebi slao navedene poruke - rekla je Bradvica. U završnoj riječi svoje analize istaknula je kako se "neke datoteke ponavljaju s istim imenima, ali se nalaze na različitim putanjama i uređajima. Bile su kreirane, premještane i brisane s uređaja".

Prigovori

Na upit Vargina odvjetnika Marija Poljaka odgovorila je kako je imala pristup svim oduzetim uređajima, kojih je bilo 40-ak. No, kako ih nije sve analizirala, Poljak je na kraju uložio prigovor na vještačenje smatrajući ga nepotpunim. U jednom je trenutku reagirao i tužitelj Sven Mišković rekavši kako "ova pitanja nemaju veze s vještačenjem jer je vještakinja na početku rekla da je Franjo Varga sam sebi slao poruke".

Vargu je, pak, posebno zanimalo "je li za poruke vezane uz Ivicu Todorića, za koje je navela da sam ih kreirao u ožujku 2018., naišla na istu poruku drugog imena iz studenoga 2017. koje je poslao Milijanu Brkiću i Andreju Plenkoviću", no kako je odmah i odgovarao na svoja pitanja sutkinja Vlasta Šimenić-Kovač oduzela mu je riječ i zaprijetila kaznom zbog omalovažavanja suda. Vještakinja je navela kako nije imala zadatak analizirati međusobnu komunikaciju Curića i Varge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:09