ISTO DJELO - RAZLIČITE PRESUDE

SUTKINJA OSLOBODILA ŽENU KOJA JE UZGAJALA MARIHUANU ZA POTREBE LIJEČENJA 'Riječ je o beznačajnom djelu, marihuana joj je pomagala'

Ilustracija
 Luka Gerlanc / CROPIX

Presuda od dvije godine zatvora za Huanita Luksetića zbog uzgajanja marihuane koju je koristio kako bi si olakšao zdravstvene tegobe uzrokovane multiplom sklerozom, izazvala je pravu buru u javnosti. Riječki Općinski sud, a potom i Županijski sud u Osijeku nisu uvažili takvu njegovu obranu i potvrdili su presudu.

No njihovo mišljenje ne dijeli sutkinja Općinskog suda u Puli Vera Glasnović Gjoni koja je oslobodila jednu ženu i njezinog partnera koji su također uzgajali marihuanu zbog zdravstvenih razloga, doduše u mnogo manjoj količini nego Luksetić.

'Činjenica je da se u ovom pulskom predmetu 48-godišnjakinju i njezinog godinu dana starijeg partnera teretilo da su u cilju uzgoja marihuane za vlastitu konzumaciju nabavili opremu potrebnu za uzgoj te uzgojili devet stabljika konoplje visine od 14 do 65 centimetara, koje su sadržavale više od 0,3 posto THC-a. Međutim, činjenica je da je okrivljena u svojoj obrani navela da je od 1996. godine HIV pozitivna, a imala je i hepatitis. Kazala je da je bila stalno bombardirana tabletama i terapijama, te joj je to uništilo organizam. Imala je problema s jetrom i bubrezima. Na internetu je pročitala da od marihuane može napraviti maslac pa je kupila sve što joj je trebalo za uzgoj, jer marihuane nema u prodaji. Partner joj je pomogao pripremiti maslac, a njegovom konzumacijom počela je dobivati na kilaži i počela je normalno funkcionirati. Za nju je, navela je, to bio samo lijek. Nije osporavala da je uzgojila devet biljaka, zna da je to zabranjeno, no ona već više od 20 godina boluje, o čemu je sudu dostavila medicinsku dokumentaciju. Žena je 74-postotni invalid, a kako je sama istaknula, otkad konzumira maslac s marihuanom njezini su nalazi puno bolji', kazala je sutkinja Glasnović Gjoni u intervjuu za Glas Istre.

Postavlja se pitanje, kako to da medicinska dokumentacija nije pomogla i u slučaju Huanita Luksetića.

'Osim liječničke dokumentacije, u prilog obrani okrivljene da joj maslac pomaže da se lakše nosi s teškim bolovima i funkcionira normalno govorili su nalaz i mišljenje sudsko-medicinskog vještaka. On je, naime, kazao da njemu dostupna medicinska literatura i medicinske studije pokazuju da se marihuana, u različitim oblicima konzumacije poput maslaca, smole, ulja i tableta upotrebljava u određenim slučajevima kao ljekovito sredstvo. Vještak je ustvrdio da se okrivljenoj, ukoliko je posljedica njezine osnovne bolesti i konzumiranja veće količine lijekova bila bol, posebice u probavnom traktu, može prepisati pomoćni ljekoviti preparat. On je naveo i da se, s obzirom na dijagnozu i količinu lijekova koje okrivljena redovito konzumira, kod nje može javiti subjektivni osjet boli i da se onda kao pomoćno sredstvo u svrhu smanjenja i otklanjanja subjektivnog osjeta bola može primijeniti preparate koji sadrže tetrahidrokanabiol. Vještak je na izričit upit kazao da je preparat napravljen na bazi indijske konoplje subjektivno mogao pomoći i naveo da bi, čak i u slučaju kada bi se radilo o placebo efektu, taj preparat njoj pomogao', kazala je Glasnović Gjoni za Glas Istre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. studeni 2020 15:05