PRESUDE ZA AFERU SMS

Sutkinja pročitala Vargine SMS poruke: ‘Iskaz zaposlenika Dinama je znakovit...‘

Varga je osuđen na tri i pol godine zatvora, a Curić na dvije, no nijedan nije presudu čuo u sudnici jer se ondje nisu pojavili
Sutkinja Vlasta Šimenić-Kovač, Franjo Varga (u sredini), sudnica Županijskog suda u Osijeku
 Cropix

Franjo Varga i Blaž Curić nepravomoćno su na Županijskom sudu u Osijeku proglašeni krivima u tzv. aferi SMS. Varga je osuđen na tri i pol godine zatvora, a Curić na dvije, no nijedan nije presudu čuo u sudnici, jer se ondje nisu pojavili.

Podsjetimo, bivši policijski informatičar Varga optužen je za izradu lažne SMS korespodencije za potrebe prvog suđenja Zdravku Mamiću na Županijskom sudu u Osijeku, kojom se pokušalo diskreditirati bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i suce osječkog suda, odnosno za postupak protiv Ivice Todorića, da je izradio lažnu prepisku između premijera Andreja Plenkovića, tadašnje potpredsjednice Vlade Martine Dalić, bivšeg povjerenika u Agrokoru Ante Ramljaka te članova uprave Agrokora Ivana Crnjca i Damira Kuštraka, a u kojoj se oni navodno dogovaraju o kaznenom progonu Todorića.

image
Franjo Varga i Blaž Curić nisu došli na izricanje presude
Vlado Kos/Cropix

Curić, inače bivši policajac i službeni vozač bivšeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića te kum Milijana Brkića, teretio se kao pomagač koji je Vargi dostavio telefonske brojeve Plenkovića i Dalić, ali i javio da mu se sprema uhićenje, odnosno da je pod mjerama tajnog nadzora.

Inače, do današnjeg dana nije otkriveno tko je bio 'krtek' ili 'krtica' koja je Curiću dojavila da je Varga pod mjerama, kao što se nije dokazivalo ni je li od Varge netko naručio lažnu korespodenciju ili ju je on, kako kaže optužnica, samostalno izrađivao.

Vlasta Šimenić-Kovač, predsjednica sudskog vijeća u obrazloženju presude kazala je da je optuženicima krivnja nepobitno dokazana, kako iz informatičkog vještačenja tako i iz „iskaza svjedoka Brune Hotka, Zdravka Mamića, Ivice Rebrine i djelomično Tomislava Karamarka, provedenih posebnih dokaznih radnji...”

image
Sutkinja Županijskog suda u Osijeku Vlasta Šimenić-Kovač

Vlado Kos/Cropix

Sutkinja je posebno izdvojila iskaz Brune Hotka, koji je u inkriminirano vrijeme bio zaposlenik GNK Dinamo.

- Iskaz Brune Hotka je znakovit. On je rekao da je bio kurir između Varge i Mamića, da je prenosio poruke, USB. Čuo je od Varge da će mu šef biti zadovoljan, da će ga izvući iz kaznenog postupka... Varga je pri tome želio postići dojam da su Cvitan i još neki vršili pritisak na suce u kaznenom postupku protiv Mamića. To dokazuju i SMS poruke između Varge i Hotka, gdje Varga piše: „Imamo ih”, „prenesi šefu, bit će zadovoljan”, „imamo Cvitana, svastiku, suce, sve je tu, upao sam u još jedan”, „reci Bertini i da o sucima imamo i da je prva faza konačno gotova..., a potom u rujnu druga faza gotova, poruke i razgovori Cvitana, izvučeno i u formatu za sud”. Upravo iz ove zadnje poruke pokazuje se neistinitom obrana Varge da je rekao Mamiću kako mu sve što mu je dostavio ne vrijedi za sud - istaknula je Šimenić-Kovač.

image
Franjo Varga i Blaž Curić nisu došli na izricanje presude
Vlado Kos/Cropix

Varga se, naime, branio kako je tu korespodenciju dobio „od jednog policajca i proslijedio je Mamiću kazavši mu da je ne može koristiti na sudu.” U informatičkoj opremi oduzetoj od Varge pronađena je ta korespodencija, koju je Mamić objavio 4.6.2018., dan prije izricanja presude u Osijeku, kao i lažne poruke iz slučaja Todorić.

- Vještačenjem je utvrđeno da su sve poruke nastale na Varginim uređajima, odnosno da ih je on kreirao i slao sam sebi s jednog na drugi uređaj - rekla je sutkinja, dodavši kako je i za Curića pretragom opreme utvrđeno da je Vargi dostavio brojeve Plenkovića i Dalić te da je u njegovom laptopu pronađena navodna komunikacija između Dalić i Crnjca te Dalić i Kuštraka, identična onoj koju je, nepoznat netko, poslao Todoriću, on potom svojim odvjetnicima, a oni glavnom državnom odvjetniku.

Podsjetimo, Curićev odvjetnik Krešimir Vilajtović u završnoj je riječi istaknuo kako u Curićevom mobitelu „nije pronađen nijedan broj telefona, a njegov laptop uopće nije vještačen”. No, sad smatra drugačije. Za prvostupanjski sud, dakle, nema dvojbe da se inkriminiranim radnjama željelo utjecati na suđenje i otežavanje dokazivanja na suđenju Mamiću „kako bi se stvorila slika da mu je povrijeđeno pravo na pravično suđenje”, odnosno pri izručenju Todorića „da je izložen političkom progonu”.

image
Franjo Varga i Blaž Curić nisu došli na izricanje presude
Vlado Kos/Cropix

- U slučaju Mamić htjela se stvoriti slika o utjecaju i pritiscima glavnog državnog odvjetnika na suca Županijskog suda u Osijeku zbog čega bi donosio odluke nesavjesno i nesamostalno, što bi zbog povrede prava na pravično suđenje dovelo u pitanje odluku sudskog vijeća u tom predmetu.

Mamićevi branitelji su uoči objave prvostupanjske presude tražili preotvaranje rasprave i odgodu objave. Stoga je ta lažna korespodencija predstavljala dokaz zbog kojeg bi drugostupanjski sud po službenoj dužnosti utvrđivao postoji li ili ne postoji povreda prava na pravično suđenje. Cilj je bio dokazati i da je Todorić izložen političkom progonu, a što bi zaustavilo njegovo izručenje. Svojim su radnjama optuženici doveli u pitanje neovisnost sudske vlasti i zakonitost rada izvršne vlasti te stvorili negativne konotacije u pogledu vladavine prava – zaključila je sutkinja.

image
Sutkinja Županijskog suda u Osijeku Vlasta Šimenić-Kovač
Vlado Kos/Cropix

Berislav Krnic, drugi Curićev branitelj, najavio je žalbu na presudu, kazavši da je ona „vrlo razočaravajuća.”

- Bili smo spremni na više odluka, ali ne možemo prihvatiti razloge koje smo čuli, jer smo tijekom postupka iznijeli okolnosti koje nisu ukazivale na ovakav ishod prvostupanjskog postupka. Imamo dosta razloga za žalbu, a bit će nam zanimljivo vidjeti kako će sutkinja to pismeno obrazložiti i na što će se pozvati – rekao je Krnic, dok je zamjenik ravnatelja USKOK-a Sven Mišković iskazao zadovoljstvo osuđujućom presudom, dok će o žalbi na visinu kazni odlučiti nakon što prime pisano obrazloženje.

- Pogotovu u odnosu na drugookrivljenog - kazao je Mišković, koji je upitan i što je s istragom o 'krtici', koja traje već dvije i pol godine.

- Traži se i dalje, izvidi su u tijeku. USKOK i policija nikada neće prestati tražiti tko je Curiću dojavio da je Varga pod nadzorom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 21:32