PRAVOSUĐE

Sutkinja Žigante Živković pisala povjerenici EK Jurovoj: 'DSV u tehničkom mandatu imenuje suce, a ne smije'

Branka Žigante Živković
 Boris Kovačev / CROPIX

“Obraćam vam se kao sutkinja Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske, članice EU, jer osjećam dužnost ukazati vam na nepravilnosti u radu Državnog sudbenog vijeća”, stoji u uvodu pisma koje je sutkinja Branka Žigante Živković uputila povjerenici Europske komisije za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova Veri Jurovoj.

Sutkinja u pismu upozorava Jurovu da je sadašnji saziv DSV-a krajem siječnja kad su izabrani članovi novog DSV-a ušao u tehnički mandat, ali da i dalje donosi odluke o imenovanjima sudaca.

Na sjednici održanoj 7. veljače, DSV je intervjuirao kandidate za Županijski sud u Osijeku, imenovao dvoje sudaca toga suda te donio odluke o imenovanjima Trgovačkog suda u Pazinu, Trgovačkog suda u Splitu i Općinskog suda u Dubrovniku.

DSV, upozorava Žigante Živković u pismu, obavlja zadnje pripreme za žurno imenovanje sudaca u ostalim objavljenim natječajima. “DSV želi požuriti imenovanje sudaca u preostalim natječajima od kojih je jedan raspisan prije 2,5 godina i to u manje od mjesec dana tehničkog mandata.”

Da DSV u zadnjim mjesecima mandata želi žurno obaviti neka imenovanja, sutkinja Žigante Živković je javnost upozorila potkraj prošle godine kad je Jutarnjem listu predočila SMS poruke koje je kao predsjednica sudačkog vijeća Visokog prekršajnog suda primila od predsjednika Vrhovnog suda, Đure Sesse. Poruke dokazuju da je Sessa požurivao tu sutkinju da njezino sudačko Vijeće što prije ocijeni kandidate za zagrebački Trgovački sud i Županijski sud u Zagrebu kako bi DSV mogao obaviti imenovanja sudaca tih dvaju sudova.

Od kolega je čula i pozadinu Sessinih SMS požurnica - među kandidatima za suce zagrebačkog Trgovačkog suda je i Sessin sin. Na sjednici koja je uslijedila 10. siječnja ove godine, DSV je intervjuirao kandidate za Trgovački sud, a Sessin sin završio je na čelu liste prvenstva s najviše bodova. Odluku o imenovanju DSV će donijeti čim se okonča sigurnosna provjera.

Takvo postupanje DSV-a, stoji u pismu upućenom Jurovoj, suprotno je praksi i prirodi tehničkog mandata u kojem bi se članovi toga tijela trebali suzdržati od imenovanja sudaca i ograničiti se na najnužnije tehničke poslove.

Hrvatska sutkinja izvješćuje Jurovu i da je DSV na odlasku u protekle četiri godine donio niz kontroverznih odluka o imenovanjima sudaca te da je neke od njih ukinuo i Ustavni sud.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 12:29