STIŽE UPOZORENJE

Sutra biste trebali dobiti SMS zbog opasne pojave: Proradio sustav vrijedan 8 milijuna i 300 tisuća eura!?

Đuro Lubura, sudski vještak za telekomunikacije, napomenuo je da nijedan sustav nije savršen, ali i da je ovo jedan od najboljih u Europi

Ilustracija, poruka upozorenja

 Rawpixel/Alamy/Alamy/Profimedia

Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama od petka u ponoć bit će u punom pogonu, piše N1.

Predstavljajući testnu fazu i komentirajući nedostatke sustava Neven Karas, koordinator za poslove civilne zaštite, naglasio je da su definirani donositelji odluka pa odluka treba li slati poruku ili ne, ovisi o njima.

Pojašnjavajući tko i kako odlučuje o slanju poruke SRUUK i koje vrste upozorenja, Neven Karas je rekao:

- Jasno je ustanovljeno tko donosi odluku. Ako je elementarna nepogoda, to je DHMZ; ako je požar, onda je glavni vatrogasni zapovjednik; ako je poplava, onda je to glavni rukovoditelj obranom od poplava. Predviđeni su i slučajevi ako se radi o terorističkim djelovanjima, onda javlja glavni ravnatelj policije.

S obzirom na to da se u takvim situacijama treba postupati žurno, objavljena su dva obrasca – za donošenje odluke i podnošenja zahtjeva. Odluka se dostavi operativnom centru i ona se onda prenosi korisnicima preko SMS-a.

Na pitanje je li posljednja velika zagrebačka oluja bila prigoda za slanje poruke, Karas kaže:

- To je pitanje za DHMZ. Odluke moraju donositi najstručniji. Crveni alarm ne znači da se automatski šalje poruka, nego ako DHMZ utvrdi da je opasna ugroza veće vrste, onda se šalju poruke.

Istaknuo je također da je nekoliko tipskih poruka već pripremljeno kako bi u slučaju ugroze bile poslane čim brže.

Marjan Vukušić, načelnik Sektora za informacijske i komunikacijske sustave pri MUP-u, govorio je pak o tehničkim problemima u testnoj fazi SRUUK-a, piše N1.

- Dogodilo se u slučaju testiranja da su osobe u Splitu dobile poruku iz Zagreba. Sustav je od 1. rujna spreman, a ovaj dio dosad je bilo usklađenje operatora, njihove opreme, da se ispuni uredba.

Vukušić je otkrio i da je stiglo pet ponuda velikih konzorcija za sustav upozorenja, i to ne samo hrvatske firme. - Odabrana je ekonomski najisplativija ponuda, a sve je koštalo oko osam milijuna i 300.000 eura.

Đuro Lubura, sudski vještak za telekomunikacije, napomenuo je da nijedan sustav nije savršen, ali i da je ovo jedan od najboljih u Europi.

- Primarni način slanja je cell broadcast da svi prime poruku istovremeno. No, puno je starijih uređaja, poruke se šalju i SMS-om. Problem je što je SMS stara tehnologija, u nju se ne ulaže. U slučaju Zagreba imate milijun korisnika i trebalo bi onda 45 minuta da poruke dođu svim korisnicima. Nikad poruke neće doći svim korisnicima, uvijek će biti poneka greška, ali namjera je da najveći broj ljudi dobije poruku, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:43