UPOZORENJE

Sutra će biti izrazito vruće i sparno, ništa bolji neće biti ni četvrtak: Zna se i kada stiže olakšanje

Od sutra je za dio Hrvatske na snazi upozorenje na vrućinu koja može djelovati na ljudsko zdravlje
 Damjan Tadić/Cropix

Sunčano i vruće - sasvim prigodno za početak ljeta. Za neke će idući dani na kopnu biti pretjerano vrući i sparni, piše Slobodna Dalmacija.

Olakšanje stiže za vikend, sa sjevernim vjetrom. Već će u petak na zapadu biti pljuskova i grmljavine, prema suboti će se proširiti istočno i južno. Dnevna temperatura bit će osjetno niža, a atmosfera će se brzo ustabiliti - već u nedjelju sunčanije, osobito na zapadu.

Na Jadranu će promjena vremena biti manje izražena u temperaturi, a više u vjetru - promjenjive naoblake i mjestimičnih pljuskova bit će u subotu u Dalmaciji, a već potkraj petka na sjevernom dijelu. Prolazno će zapuhati bura i sjeverni vjetar, u subotu jaki.

Do petka većinom sunčano, stabilno uz slab do umjeren smorac i maestral te vruće dane i tople noći.

Popodnevnu vrućinu i visok UV indeks nekima je ublažavala hladovina, drugima kupanje, trećima klimatizirani prostor, a neki su jednostavno izdržali, jer uostalom, prve tridesetice više su neugodne nego opasne, piše HRT.

Međutim, od sutra je na snazi za dio Hrvatske upozorenje na vrućinu koja može djelovati na ljudsko zdravlje, bit će dakle još toplije i preporučljivo je prilagoditi aktivnosti gdje je to moguće - maksimalnom izbjegavanju sunca sredinom dana. Jer s juga će doći još topliji zrak, atmosfera će biti uglavnom suha i stabilna, pod utjecajem polja malo povišenog tlaka zraka.

I tako će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti mirno, sunčano i vruće, popodne će na sjeveru biti umjerenog razvoja oblaka, a navečer u gorju na zapadu lokalno može pasti malo kiše. Maksimalna temperatura bit će od 30 do 33 stupnja. Nakon pretežno vedrog jutra s temperaturom između 18 i 20, popodne će u središnjim predjelima biti dnevnog razvoja oblaka, a poslije postoji mala vjerojatnost za pljusak na sjeveru. Lokalno će zagrijati do 34.

U gorju i na sjevernom Jadranu uglavnom sunčano i stabilno. Većinom mirno, rijetko gdje umjeren jugozapadnjak, na moru i sjeverozapadnjak. Najviša temperatura bit će od 29 do 33.

image

fhdfh dfhdf

U Dalmaciji pretežno vedro, od jutra u većini mjesta toplo, samo će u unutrašnjosti temperatura biti niža od 20. Popodne posvuda vruće uz visok UV indeks. Vjetar slab do umjeren, smorac i maestral.

Na krajnjem jugu pretežno vedro. Vjetar slab i umjeren jugozapadni, prema otvorenome, većinom malo valovitom moru i sjeverozapadni, pružat će slabo osvježenje od dnevne vrućine i maksimalne temperature između 29 i 33.

Vrhunac toplinskog vala

Vrhunac toplinskog vala bit će u četvrtak i petak. Na kopnu će biti vrlo vruće i sparno, povremeno će puhati umjeren jugozapadnjak, na istoku jugoistočnjak.

Osvježenje će stići s izraženom promjenom potkraj petka, najprije u središnje prostore u obliku pljuskova i grmljavine nakon kojih će zapuhati sjeverni vjetar.

Na istoku i u unutrašnjosti Dalmacije pljuskova će ponajviše biti tek u subotu.

Na Jadranu u četvrtak sunčano, vruće i sparno, u Dalmaciji slično i u petak, dok će na sjeveru biti nestabilnije. Pljuskovi su mogući osobito u noći na subotu, na jugu u većem dijelu subote.

Sjeverozapadnjak će prolazno okrenuti na mjestimice jaku buru i sjeverni vjetar, jutarnja temperatura neće se mnogo promijeniti, a dani i dalje "ljetni" i sunčaniji, no manje vrući.

Najkraće noći u godini u mnogim su mjestima i tople i to ne pridonosi kvalitetnom odmoru - situacija će se popraviti u drugom dijelu vikenda, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:20