NIKAD KRAJA

Sutra dolazi jaka promjena vremena: Najavljeni pljuskovi, grmljavina i bujične poplave, narančasti alarm u dvije regije

U noći na subotu kiša će zahvatiti i istok te jug Hrvatske - Dalmaciju gdje će kiša padati tijekom cijelog dana

Ilustracija, nevrijeme iznad Istre

 Dusko Marusic/Cropix

Nakon sunčanog i vrućeg četvrtka u petak stiže jaka promjena vremena praćena pljuskovima, neverama i mogućim poplavama koja će se nastaviti i za vikend, s osjetnim padom temperature, posebno u unutrašnjosti Hrvatske.

U petak već od jutra na sjevernom Jadranu može biti lokalno obilnijih pljuskova s grmljavinom, poslijepodne i navečer u unutrašnjosti, većinom u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Vjetar u unutrašnjosti većinom slab, uz izraženije pljuskove jak i olujan sjeverni i sjeveroistočni, a na Jadranu umjereno i jako jugo, na sjevernom dijelu od sredine dana u okretanju na sjeverozapadnjak.

Jutarnja temperatura zraka od 17 do 21 stupnjeva Celzija, na moru između 20 i 25. Najviša dnevna od 25 do 29, na istoku i u Dalmaciji od 29 do 33 stupnja Celzija, najavio je DHMZ.

Za sutra je u cijeloj Hrvatskoj označen žuti alarm, dok za zagrebačku i karlovačku regiju vrijedi narančasti alarm zbog moguće obilne kiše i grmljavinskog nevremena.

U noći na subotu kiša će zahvatiti i istok te jug Hrvatske - Dalmaciju gdje će kiša padati tijekom cijelog dana. Moguće je i grmljavinsko nevrijeme te nevere na moru. Kako bi u kratkom periodu mogla pasti veća količina kiše, postojat će velika opasnost od bujičnih i urbanih poplava.

Postupno smirivanje očekuje se u drugom dijelu subote, no povremeni pljuskovi vjerojatni su i u nedjelju. U unutrašnjosti će umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar krajem vikenda oslabjeti. Na moru će nakon umjerenog i jakog juga u subotu zapuhati sjeverozapadnjak te slabiti. Za vikend će osjetno osvježiti, osobito u unutrašnjosti.

U subotu je u Kninu je proslava Oluje gdje se očekuju deseci tisuća posjetitelja, a prema sadašnjim prognozama u toj regiji je najavljena kiša, zbog čega će se sve planirane aktivnosti prilagođavati vremenskim uvjetima.

Nestabilno vrijeme očekuje se i tijekom nedjelje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:12