ŠTRAJK LIJEČNIKA

SUTRA LIJEČNICI IZLAZE NA ULICU Veliki prosvjed na Cvjetnom trgu: 'Problem su dežurstva'

 Srđan Vrančić / CROPIX

Tri liječnička sindikata nisu ni danas s Ministarstvom zdravlja postigli dogovor o kolektivnom ugovoru pa se pregovori nastavljaju sutra u 15 sati, a u podne će biti održan i veliki prosvjed Hrvatskog liječničkog sindikata na Cvjetnome trgu.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić nakon današnjih pregovora u Ministarstvu zdravlja pozvao je sve koji podupiru taj sindikat u njegovim zahtjevima da ga i sutra podrže. Najavio je da će na Cvjetnome trgu govoriti kolege iz Zagreba i drugih krajeva koje je, kazao je Babić, zamolio jednu stvar - da govore istinu.

Glavna tema današnjih pregovora bila su dežurstva, a Babić je ocijenio da je rasprava bila dinamična te da su određena pitanja rasvijetlili do kraja. Ponovio je da će štrajk završiti kada potpišu kolektivni ugovor i kada će u rukama imati dokument koji ima pravnu snagu i učinkovitost.

Taj sindikat traži da se dežurstvo, koje je po zakonu prekovremeni rad, tako i tretira te da se svaki evidentirani prekovremeni rad plati. "Ne inzistiramo na prekovremenom radu, ali ako ga poslodavac želi onda ga treba i platiti onoliko koliko se plaća prekovremeni rad u državnom i javnom sektoru, a to je cijena rada uvećana za 50 posto", rekao je Babić.

Predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak rekla je da su danas najviše govorili o načinu obračuna dežurstava no da na kraju nisu došli do zaključka jer se, ističe, radi o kompleksnoj situaciji.

"Obračun rada dežurstava nakon redovne, tjedne i mjesečne satnice je kompliciran, a pogotovo kada svatko od nas ima svoje želje", kazala je Prašnjak.

Čelnica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenak Avberšek nakon sastanka je kratko prokomentirala: "Vuk dlaku mijenja, ćud nikada".

Ministar zdravlja Rajko Ostojić izrazio je žaljenje što za stol nisu sjeli u kolovozu i rujnu jer bi, kazao je, danas već imali potpisan kolektivni ugovor. Vjeruje da će se uspjeti potpisati do 15. listopada kada je i rok za okončanje pregovora.

"S naše strane nema spora, svaki sat se mora evidentirati, svaki prekovremeni rad se mora platiti i platit će se kao i u ostalim javnim službama", zaključio je Ostojić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2022 21:32