IMAMO DETALJE

Sutra počinje državna matura: Izlazi 31 tisuća kandidata, pišu više od 100.000 ispita, a evo što ih čeka

Na maturu će moći izaći i kandidati kojima je određena samoizolacija, a sindikatima i učiteljima ta je odluka problematična
Državna matura, Ilustracija
 Dragan Matic/Cropix

U utorak, 1. lipnja, počinju ispiti državne mature u ljetnome roku za točno 31.779 prijavljenih kandidata. Od ukupnog broja prijavljenih, po podacima Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, 27.008 su ovogodišnji maturanti.
Ukupno su prijavili 118.977 ispita. Najviše prijava odnosi se na obavezne predmete na maturi – matematiku, hrvatski jezik i engleski jezik. Ostalo su izborni predmeti koje kandidati biraju ovisno o području interesa studija.

Po podacima NCVVO-a, najviše kandidata prijavilo je izborni ispit iz fizike, njih 7230, slijedi biologija (5214), politika i gospodarstvo (4754) i kemija (3599).

Druga matura po epidemiološkim mjerama

U proces državne mature ove godine uključeni su svi djelatnici Nacionalnog centra i oko 1100 vanjskih suradnika.
Na pitanje koje su specifičnosti ovogodišnjeg ciklusa mature, koja se drugu godinu odvija pod epidemiološkim mjerama, u NCVVO-u odgovaraju:

- Ove godine zbog razornog potresa koji je zadesio škole u Sisačko-moslavačkoj županiji, u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Sisačko-moslavačkom županijom, osnovali smo tri školska ispitna centra, kako bismo omogućili svim učenicima polaganje ispita državne mature.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Ministarstvom i NCVVO-om, objavio je Upute za provedbu državne mature tijekom epidemije koronavirusa, kao i Posebne uvjete za učenike s izrečenom mjerom samoizolacije tijekom polaganja ispita državne mature. Cilj je, naveli su u Ministarstvu, da učenici koji nemaju simptome koronavirusa, a izrečene su im mjere samoizolacije, mogu pisati ispite državne mature u matičnoj školi.

Ta je odluka zasmetala dio nastavnika, koji su otvoreno najavili kako se ne žele upuštati u zdravstveni rizik dolaskom u kontakt s učenicima pod mjerom samoizolacije.

Na maturu mogu i učenici u samoizolaciji

Naime, prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), učenici kojima je izrečena mjera samoizolacije mogu unatoč tomu doći u škole na polaganje ispita državne mature, ukoliko im temperatura nije viša od 37,3, odnosno nemaju simptome covida. Od izlaska iz kuće do povratka, stoji u uputi, moraju cijelo vrijeme nositi masku, a na putu do škole i nazad ne koriste javni prijevoz već se voze automobilom ili biciklom.

Početkom svibnja pobunio se Sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, zatraživši povlačenje takve odluke. Po riječima predsjednika Sindikata Branimira Mihalineca, ovakvom uputom dovedena je u pitanje sama svrha mjere samoizolacije. Zatražili su da na ispite državne mature ne dolaze učenici kojima je određena mjera samoizolacije, te da se njima omogući pristup ispitima u jesenskom roku mature.

'Zdravlje djelatnika nije ugroženo'

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja poručili su kako se prilikom donošenja uputa vodilo računa da zdravlje djelatnika u niti jednom trenutku ne bude ugroženo.

- Omogućavanje pisanja mature za učenike u samoizolaciji omogućeno je u interesu učenika jer oni nisu bolesni, ne smiju imati nikakve simptome, a ukoliko ih imaju, moraju napraviti PCR test, mjeri im se temperatura, kontrolirano ulaze i izlaze iz škola; čuva ih se na većem razmaku i strogo kontrolira tako da su svi maksimalno zaštićeni, objasnili su u Ministarstvu.

Prema njihovim podacima, i lani je bilo omogućeno polaganje mature u školi učenicima u samoizolaciji. U ljetnome roku ispite je pisalo 19 učenika, a u jesenskom 18. Veći broj pristupnika u samoizolaciji ne očekuju niti ove godine.

- Nitko od djelatnika škola neće biti prisiljen 'čuvati' učenike u samoizolaciji prilikom pisanja ispita državne mature te će Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja pronaći adekvatno rješenje unutar ili izvan škole u kojoj se matura piše, poručili su iz Ministarstva.

Matura traje pet tjedana, rezultati 14. srpnja

Matura se ove godine organizira kroz pet tjedana. Počinje 1. lipnja ispitima materinskih jezika nacionalnih manjina (češki, mađarski, srpski, talijanski. U drugome tjednu učenici pišu ispit iz predmeta engleski jezik, biologija, španjolski, geografija, talijanski, politika i gospodarstvo, francuski, informatika i psihologija.

U trećemu tjednu slijede – kemija, sociologija, njemački, povijest, fizika, filozofija, likovna umjetnost, vjeronauk i etika. Matura se u tjednu nakon – od 21. do 25 lipnja, nastavlja ispitima hrvatskog jezika na A i B razini znanja (test i esej), a u petome tjednu od 28. do 30. lipnja slijede ispiti iz matematike, logike i glazbene umjetnosti.

Objava rezultata bit će 14. srpnja, a rok za prigovore je do 16. srpnja. Konačna objava rezultata najavljena je za 21. srpnja, dok je 23, srpnja podjela svjedodžbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2022 07:57