DODATNI POSAO

Suverenisti o prijedlogu zakona: i hrvatskim radnicima treba omogućiti ‘mini job‘

Suverenisti se pozivaju na primjer Njemačke, gdje gotovo svaki četvrti građanin radi dodatan posao
Marko Milanović Litre
 Bruno Konjević/Cropix

Hrvatski suverenisti u srijedu su u saborsku proceduru uputili Prijedlog zakona o dodatnim poslovima, kojim se hrvatskim radnicima omogućava dodatna zarada kroz obavljanje najviše dva dodatna posla istovremeno kod različitih poslodavaca.

Ključna prednost dodatnog posla, objašnjavaju, jest da je plaća ostvarena obavljanjem takvog posla izuzeta od poreza na dohodak, prireza na porez na dohodak te drugih poreza kao i da se sklapanjem ugovora o dodatnom poslu umirovljeniku ne obustavlja isplata mirovine niti gubi prava koja ima na osnovi drugih propisa.

„S obzirom na tešku gospodarsku situaciju, teško je očekivati da bi poslodavci sada dizali plaće i popravljali standard građana, ali zahvaljujući našem prijedlogu, radnici, ako to žele, mogu popraviti svoje budžete dodatnim poslovima, objasnio je saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Marko Milanović Litre.

Precizirao je kako je riječ o poslu koji se ugovara između poslodavca i umirovljenika ili osobe koja je već zaposlena na određeno ili neodređeno vrijeme kod drugog poslodavca. „Naš prijedlog zakona štiti poslodavce poštujući zakonsku zabranu natjecanja, a radnike propisivanjem radnog vremena, omogućavanjem obavljanja najviše dva dodatna posla istovremeno i određivanjem plaće i isplate plaće“, objasnio je Milanović Litre.

Suverenisti se pozivaju na primjer Njemačke, gdje gotovo svaki četvrti građanin radi dodatan posao, ili kako ih oni zovu, 'mini job'. Kao najvažnije razloge za to navode dodatnu zaradu, raznolikost radnih zadataka i povoljne uvjete, poput oslobođenja od određenih poreza.

Prijedlog Zakona o dodanim poslovima propisuje da radnici dodatne poslove ne mogu sklapati s poslodavcima za koje već rade ili s njima povezanim društvima ili osobama. Radnik može obavljati najviše dva dodatna posla istovremeno kod različitih poslodavaca, i to ne duže od 30 sati tjedno.

"Pretpostavlja se da bi reguliranje dodatnog posla moglo smanjiti udio rada na crno i sive ekonomije u Hrvatskoj, budući da radniku pruža veću razinu prava i zaštite, a ne povećava značajno obveze“, zaključio je Milanović Litre te pozvao Vladu i sve parlamentarne stranke da podrže prijedlog Suverenista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:17