INICIJATIVA U SABORU

Suverenisti prikupljaju potpise za rigorozan prijedlog zakona o pobačaju, potpisali ga i mostovci

Hrvoje Zekanović rekao je da prijedlog zakona u skladu sa znanstvenim pristupom i kršćanskim učenjem
Hrvoje Zekanović
 Damjan Tadic/Cropix

Hrvatski suverenisti počeli su u Saboru prikupljati potpise kako bi se na dnevni red stavio njihov rigorozni prijedlog Zakona o zaštiti života koji definira da ljudski život počinje u trenutku začeća i koji bi de facto zabranio pobačaj osim u slučajevima kada je ugrožen život trudnice.

Hrvoje Zekanović rekao je da prijedlog zakona "u skladu sa znanstvenim pristupom i kršćanskim učenjem i da u potpunosti štiti život". Svojim saborskim kolegama je poručio da je "ovo prilika za sve one koji se nazivaju demokršćanima da dokažu da su doista spremni štititi ljudski život od njegovog začeća. Sada ćemo vidjeti drže li više do vrijednosti ili stranačke stege, posebno zastupnici HDZ-a čiji se predsjednik toliko boji otvoriti ovu temu da nije ispoštovao ni rok koji mu je Ustavni sud davno propisao da promijeni zakon. Sad ćemo vidjeti tko je autentičan, tko uistinu živi vrijednosti koje javno komunicira, a tko svoje stavove mijenja ovisno o trendovima i zapovijedima.“

Suverenisti podsjećaju da je trenutno na snazi zakon iz daleke 1978. godine, zbog čega je Ustavni sud RH 2017. godine naložio Saboru da u roku od dvije godine donese novi, ali to HDZ-ova Vlada nije napravila, prema mišljenju suverenista, "jer nema snage otvoreno komunicirati što misli o pobačaju i nasilnom prekidu mladih života". Njihovu inicijativu zasad su podržali i mostovci Zvonimir Troskot i Nikola Grmoja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:51