MARIJA BUBAŠ

‘Sva cjepiva u Hrvatskoj 100 posto štite od umiranja. Cijepite se onom vakcinom koja vam prva dođe pod ruku‘

‘Nadam se da svi žele život i da im je život dragocjen toliko da će se odlučiti cijepiti čime god, bez obzira na dob i ove priče‘
Marija Bubaš

Pomoćnica ravnatelja HZJZ-a Marija Bubaš gostovala je u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska i govorila i cjepivu protiv koronavirusa. Istaknula je da sva cjepiva koja dolaze u Hrvatsku štite od umiranja od koronavirusa sto posto.

Upitana o navodnoj manjoj učinkovitosti cjepiva Astra Zenece za starije dobne skupine, Bubaš ne dvoji da je cjepivo sigurno.

- Nema dvojbe jesu li ta cjepiva sigurna, a što se tiče njihove učinkovitosti, to su vrlo učinkovita cjepiva i sva ta cjepiva koja dolaze i dolazit će u Hrvatsku, za koja se Hrvatska predbilježila i za koja je zainteresirana, ali sad naročito ova tri koja jesu tu, su cjepiva koja sto posto štite od umiranja u slučaju zaraze bolesti COVID-19, istaknula je i pojasnila da je najteži klinički oblik bolesti prisutan upravo kod starijih od 65 pa ne treba sumnjati u cjepivo.

Ono je, kaže Bubaš, uz distancu i maske, najučinkovitije oružje protiv širenja zaraze, a posebno protiv teških oblika bolesti i smrti.

- Nadam se da svi žele život i da im je život dragocjen toliko da će se odlučiti čim god, što prvo im dođe pod ruku, bez obzira na ovu dob i ove priče. Činjenica je da su se neke zemlje Europe odlučile ne primjenjivati AstraZenecu u starijim dobnim skupinama. Međutim, cijepljenje je i dio strategije borbe protiv epidemije. Naši stručnjaci su evaluirali to cjepivo kao sigurno za primjenu u tim dobnim skupinama o kojima se sada debata javno proteže kroz medijski prostor, rekla je Bubaš i objasnila zašto je došlo do ovog problema.

- Relativno je manji broj ispitanika u dobi 65 plus, pa je onda AstraZeneca to lijepo rekla da, eto... Zbog toga što nema dovoljno ispitanika, oni su se ograničili, ali ja bih ipak rekla da je to cjepivo koje treba primiti, da je to cjepivo koje nema velikih zabilježenih nuspojava, koje je upravo zbog toga sigurno za primjenu, i to je cjepivo koje omogućuje da se spasiš od smrtnog ishoda i teškog kliničkog oblika bolesti, zaključila je Marija Bubaš za HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:10