SIGURNOST U PROMETU

Svake sekunde 660 tisuća vozača ovo radi: Svaka treća prometna nesreća posljedica je korištenja mobitela

Istraživanje je utvrdilo da tijekom vožnje u rukama mobitel koristi 73 posto vozača, a na pješačkim prijelazima 65,5 posto pješaka

Dan bez mobitela u prometu, ilustracija

 Operation 2021/Alamy/Alamy/Profimedia/Operation 2021/Alamy/Alamy/Profimedia

Svaka treća prometna nesreća posljedica je korištenja mobitela u prometu, pri kojem se reakcija vozača uspori za dvije i pol sekunde, istaknuto je povodom Dana bez mobitela u prometu, koji se održava u utorak, u cilju osvješćivanja o opasnostima korištenja mobitela u prometu.

Prema podacima koje unazad deset godina sustavno provode američko i britansko Nacionalno vijeće za sigurnost korištenje mobitela tijekom vožnje svake godine dovodi do najmanje 1,6 milijuna nesreća. U bilo kojem trenutku dana otprilike 660 tisuća vozača koristiti svoj smartphone za volanom. U Hrvatskoj se prema policijskim statistikama kontrole vozača i njihova korištenja mobitela na godišnjoj razini uhvati se više od 50 tisuća prekršitelja.

image

Dan bez mobitela u prometu, ilustracija

Vlado Kos/Cropix

Dan bez mobitela u prometu održava osmu godinu zaredom kampanjama koja ove godine nosi poruku: "Svaki dan bez mobitela u prometu je dobar dan!". Kampanja se provodi tijekom cijele godine raznim edukativnim aktivnostima i akcijama u suradnji s policijom na prometnicama u cilju osvješćivanja opasnosti kao i mijenjanje opasnih navika i ponašanja u prometu.

U okviru ovogodišnje kampanje provedeno je istraživanje kojim je utvrđeno da tijekom vožnje u rukama mobilni telefon koristi 73 posto vozača, na biciklu 21,4 posto biciklista, a na pješačkim prijelazima prometnica 65,5 posto pješaka. Vozači koji po mobitelu tijekom vožnje tipkaju poruke ili pretražuju po ekranu reagiraju tri puta sporije od vozača koji nemaju mobilni uređaj u rukama za volanom. Zbog usporene reakcija vozača s mobitelom u vožnji na bilo koju od prepreka ili događaja na cesti vozilo je pri brzini od 50 km/h bez kontrole čak 70 metara što je dužina 12 pješačkih prijelaza.

image

Dan bez mobitela u prometu, ilustracija

Operation 2021/Alamy/Alamy/Profimedia/Operation 2021/Alamy/Alamy/Profimedia

Kampanja će se završiti tradicionalnom konferencijom „Mi i naši gadgeti u prometu“, na kojoj će se okupiti stručnjaci prometne industrije i sigurnosti. Ove godine bit će organizirana ne temu sigurnosti u prometu u odnosu na korištenje mobitela od strane profesionalnih vozača velikih vozila.

Nositelj ovogodišnje kampanje je Hrvatska udruga menadžera sigurnosti, te je sufinancira Nacionalni plan sigurnosti cestovnog prometa. Aktivnosti u kampanjama podupiru Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Grad Zagreb i Fakultet prometnih znanosti Zagreb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 10:56